Românii care apar în reportajul Sky News, puşi sub urmărire penală; doi dintre ei au fost reţinuţi

Ziarul BURSA #Media-Advertising / 11 august 2016

Presupuşii traficanţi de arme (Sursa foto: captură Youtube)

Presupuşii traficanţi de arme (Sursa foto: captură Youtube)

DIICOT: Reportajul Sky News despre presupuşii traficanţi de arme din România, înscenat

Horodniceanu: "Se confirmă un scenariu, cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici"

Bărbatul care a ajutat echipa Sky News: "Am fost păcălit, mi-au spus că este un documentar"

SkyNews: "Stuart Ramsay şi echipa sa au realizat un reportaj «temeinic»"

----------

Actualizare 22:04 DIICOT a făcut a doua reţinere

O a doua persoană care apare în reportajul realizat de postul Sky News a fost reţinută, în această seară, de procurorii DIICOT.

Bărbatul reţinut este Levente Pantics, informează Antena3.ro. Mai devreme în această seară, a fost reţinut, pentru 24 de ore, şi Atilla Szaba Pantics.

(S.A.)

----------

Actualizare 20:00 DIICOT a făcut prima reţinere în cazul reportajului Sky News

Unul dintre cei trei suspecţi români care apar în reportajul Sky News, Attila Pantics, a fost reţinut în această seară pentru 24 de ore de către procurorii DIICOT.

Una dintre acuzaţii este "aderare la un grup infracţional organizat", informează Digi24.ro.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:30

Procurorii DIICOT au început astăzi urmărirea penală împotriva celor trei cetăţeni români implicaţi în filmarea reportajul Sky News despre traficul de arme din ţara noastră.

DIICOT susţine că reportajul a fost înscenat cu ajutorul celor trei cetăţeni români.

Cei trei - "intermediarul" şi cei doi amici - sunt acuzaţi de complicitate la comunicarea de informaţii false, constituire de grup infracţional şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, informează Digi24.ro.

(S.A.)

----------

Actualizare 18:23 Surse: Procurorii iau în calcul să extindă acuzaţiile şi asupra jurnaliştilor de la Sky News

Procurorii DIICOT iau în calcul să extindă acuzaţiile şi la echipa de filmare britanică de la Sky News care a realizat reportajul privind traficul de arme din România, potrivit unor surse citate Digi 24.

Jurnaliştii britanici vor fi cercetaţi pentru infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false.

Acuzaţiile de infracţiuni contra securităţii naţionale planează atât asupra celor cercetaţi până în prezent, cât şi asupra echipei britanice de televiziune. O altă acuzaţie adusă jurnaliştilor de la Sky News ar fi de răspândire de informaţii false prin crearea şi mediatizarea reportajului difuzat.

(S.B.)

-----------

Actualizare 17:40 Dacian Cioloş despre reportajul Sky News: "Este inadmisibil, nu poţi să denigrezi o ţară fără să ai dovezi"

Premierul Dacian Cioloş a declarat astăzi, referindu-se la reportajul realizat de jurnaliştii de la Sky News, că este inadmisibil să existe asemenea atitudini prin care o ţară să fie denigrată fără dovezi.

Întrebat dacă autorităţile române au cerut explicaţii după reportajul realizat de Sky News, Cioloş a replicat: "Domnul ambasador de la Londra a şi spus public iniţiativele pe care le-a avut şi pe măsură ce vom avea informaţii mai precise despre ce s-a întâmplat acolo şi eu am transmis că vreau să luăm poziţie pentru că e inadmisibil să existe astfel de atitudini din partea unei prese care este liberă. Nu poţi să denigrezi o ţară fără să ai dovezi atunci când vii cu anumite afirmaţii", a precizat premierul, transmit surse din presă.

(G.F.)

-------

Actualizare 17:20 CNA-ul britanic analizează 12 plângeri în cazul reportajului Sky News

Forul audiovizual britanic, Ofcom, a primit 12 plângeri după materialul cu presupuşii traficanţi de arme difuzat de Sky News, au declarat reprezentanţii instituţiei pentru Digi24.

Între timp, ancheta în cazul presupuşilor traficanţi poate ajunge şi la echipa de filmare, jurnaliştii britanici riscând să fie cercetaţi pentru infracţiuni contra securităţii naţionale prin comunicarea de informaţii false.

ei trei bărbaţi români care apar în reportajul Sky News au fost rechemaţi la audieri de procurorii DIICOT. Există posibilitatea ca în cursul zilei de astăzi să fie puşi sub acuzare pentru răspândirea de informaţii false care ar pune în pericol securitatea ţării.

De asemenea, şi jurnalistul britanic, Stuart Ramsay, ar putea fi chemat la audieri de procurorii DIICOT.

(G.F.)

--------

Actualizare 11:00 Presupuşii traficanţi de arme care apar în reportajul Sky News au fost lăsaţi în libertate

Presupuşii traficanţi de arme care apar în reportajul Sky News au fost lăsaţi în libertate, după mai multe ore de audieri, transmite Digi 24.

Unul dintre cei 4 români implicaţi susţine că totul a fost regizat, intermediarul afacerii precizând că jurnalistul britanic ar fi ştiut că personajele filmate nu sunt traficanţi şi chiar le-ar fi dat bani ca să apară în reportaj.

(G.F.)

-------

Actualizare 08:36 Explicaţiile jurnalistului Sky News: "Povestea este corectă; România, nu a fost vorba despre tine"

Jurnalistul britanic Stuart Ramsey, autorul reportajului difuzat de Sky News privind traficanţii români de arme, a publicat pe Twitter, în cursul acestei nopţi, trei mesaje în care dă asigurări că materialul nu este regizat şi afirmă că în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazaţi apar numai membrii echipei de filmare, nu şi "intermediarul" din reportaj, potrivit unor surse din presă.

"Pentru a clarifica - imaginea de la hotel este echipa Sky News. Nimeni altcineva. Este televiziune. Este o echipă de producţie", a scris Ramsay pe Twitter.

"Nimeni nu a fost plătit. Armele sunt reale. Povestea este corectă. Sfârşit. România, nu a fost vorba despre tine. Au fost arme", a adăugat el două ore mai târziu.

"România, nu mai provoca discordie, este ridicol. Este foarte plictisitor. Am răspuns la toate întrebările - arestează bandele?", a mai scris jurnalistul după încă o oră, conform aceloraşi surse.

(M.I.)

-------

Procurorii DIICOT au identificat armele şi persoanele mascate care apar în reportajul Sky News despre presupuşii traficanţi de arme din România, potrivit procurorului şef al DIICOT, Daniel Horodniceanu, care a declarat că în acest caz se confirmă un "scenariu", despre care crede că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici.

"La această oră, se efectuează percheziţii în judeţele Mureş şi Bistriţa. Au fost identificate persoanele mascate şi alte persoane care au colaborat cu acestea. Au fost identificate şi ridicate armele. S-a descoperit şi autoturismul şi se face o cercetare în teren. Vor fi aduşi în cursul zilei de astăzi pentru a fi audiaţi la Bucureşti şi vom reveni cu amănunte după ascultarea lor. Până la această oră, se confirmă ceea ce am preconizat la început - un scenariu, care cred că a fost pus la cale de jurnaliştii britanici", a spus Daniel Horodniceanu într-o scurtă declaraţie făcută, ieri dimineaţă, potrivit Agerpres.

În acest dosar, procurorii au început urmărirea penală pentru contrabandă calificată şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor.

Din primele rezultate ale anchetei rezultă că armele erau deţinute legal pentru vânătoare şi aparţineau unuia dintre bărbaţii mascaţi. Reportajul a fost "aranjat" de jurnaliştii britanici, care le-au indicat presupuşilor traficanţi ce să spună la filmare, în schimbul unor sume de bani.

Surse citate de agenţia de presă susţin că reportajul "a fost aranjat", jurnaliştii indicându-le presupuşilor traficanţi inclusiv ce să spună la filmare.

De asemenea, procurorii ar fi constatat că jurnaliştii i-ar fi plătit pe presupuşii traficanţi.

Aurelian Szanto, bărbatul care i-a ajutat pe jurnaliştii Sky News să realizeze materialul despre presupuşii traficanţi de arme din România, susţine că a fost păcălit de aceştia, fiind anunţat că este vorba despre un documentar, urmând ca la finalul materialului să fie specificat că este ficţiune.

Aurelian Szanto a fost audiat la sediul DIICOT din Capitală, în dosarul în care s-au făcut mai multe percheziţii miercuri dimineaţă. După audieri, acesta a explicat cum a fost abordat de jurnaliştii britanici, discuţiile fiind purtate în primă fază prin intermediul unui apropiat: "Eu am fost contactat prin cineva care are contacte la trustul Sky, dacă sunt de acord să filmez un documentar pe teritoriul României în legătură cu traficul de arme care se desfăşoară pe tot teritoriul continentului est-european. Persoana respectivă mi-a spus că este vorba despre un documentar pe care trustul Sky îl face pe teritoriul Europei în legătură cu traficul de arme, pentru informarea populaţiei. Mi-au spus: dorim ca să fie doi oameni care să ne prezinte nişte arme. Prin prezentarea armelor respective să atragem atenţia la cum se săvârşesc aceste vânzări. Am avut un prieten care ştiam că are arme de vânătoare, l-am contactat telefonic din Anglia şi l-am întrebat dacă este de acord să facem acest documentar, bineînţeles nu pe gratis. O remuneraţie pentru actorie, pentru prezentare, eu urmând să iau remuneraţia mea de translator".

Bărbatul a precizat că i s-ar fi spus că este vorba despre un reportaj cu personaje fictive, informaţii ce ar fi urmat să fie anunţe la difuzarea materialului.

"Mi-au declarat: nu vă faceţi griji, la momentul difuzării va apărea la sfârşit, pe display, că toate personajele din acest documentar sunt fictive şi sunt doar cu caracter informativ. Aşa mi s-a comunicat. Ei mi-au cerut să le prezint arme de război. Comunicarea mea către ei a fost nu, nu pot să vă ofer arme de război. Ei m-au asigurat că este un documentar care va apărea în luna decembrie. Nu va fi o ştire, nu va fi ceva pus pe sticlă care să defăimeze imaginea României. S-au negociat la mii de euro, dar nu foarte multe", susţine bărbatul.

Surse din cadrul anchetei susţin că la data de 29 iulie jurnaliştii Sky News au ajuns Târgu Mureş, ghidaţii fiind de Aurelian Szanto. La 1 august au mers împreună la Cluj, unde au închiriat o maşină care a fost condusă de Szanto Aurelian Mihai, acesta fiind şi translator în cadrul materialului dar şi unul dintre figuranţi. Bărbatul susţine că totul s-a desfăşurat pe baza unui scenariu, care le-a fost comunicat în România, la hotel.

"Ca să pară mai real acest documentar ni s-a cerut să fie mascaţi, să se poarte haine militare. Eu m-am gândit la o chestie de prezentare, nu la o chestie bombă, pentru că a căzut ca o bombă. Respectivii au venit în ţară iar la hotel mi s-a comunicat scenariul. Persoana mea de legătură cu trustul Sky a pornit informaţii de la ei şi mi le-a transmis mie. Mi-a scris pe hârtie nişte întrebări, eu urma să le transmit oamenilor mei, la care ei să ofere şi răspunsuri. Am avut întâlnire cu Stuart, dar nu am vorbit direct, eu discut cu oamenii lui. El nu stă de vorba cu mine. În această perioadă i-am fost în preajmă. Au fost o echipă de patru jurnalişti. La hotel tot ce se discuta în echipa domnului Stuart se transmitea prietenului meu şi el mie. În momentul în care ei mi-au dat întrebările, mi-au dat răspunsurile, m-au asigurat că toate sunt cu caracter informaţional. Ei mi-au pus în vedere să se desfăşoare această activitate într-un loc foarte retras, ascuns de ochii lumii, iar ei vor spune că se află la graniţa cu Ucraina", a mai spus Szanto.

Bărbatul susţine că nu exclude ca după cercetările făcute de DIICOT să formuleze o plângere împotriva jurnaliştilor britanici.

"Regret nespus pentru că m-am lăsat păcălit. Am fost păcălit de aceşti oameni", a adăugat Aurelian Szanto.

Procurorii DIICOT au făcut şapte percheziţii în acest caz miercuri dimineaţa.

Maşina din materialul Sky News, găsită de DIICOT într-un sat din Bistriţa

Maşina de teren care apare în reportajul Sky News despre presupuşii traficanţi de arme din România a fost găsită de procurori într-un sat din Bistriţa, o rudă a proprietarului declarând că acesta a împrumutat autoturismul unui apropiat, iar apoi a recunoscut vehiculul la televizor.

"Azi dimineaţă (miercuri - n.r.) au venit 24 de poliţişti la noi, pentru maşina cumnatului meu. Au făcut percheziţii peste tot, au ridicat câteva cartuşe, deoarece cumnatul meu e vânător, dar nu avea aici arme, au luat hainele de vânător şi trofee", a declarat cumnatul proprietarului maşinii, citat de Mediafax.

Bărbatul a explicat că, în urmă cu două săptămâni, o cunoştinţă din judeţul Mureş i-a cerut cumnatului său maşina pentru a face o plimbare prin împrejurimi. Acesta i-a dat-o, chiar dacă nu era înmatriculată, recunoscându-şi ulterior maşina în imaginile celor de la Sky News.

Autoturismul a fost găsit în satul Jeica, judeţul Bistriţa-Năsăud, acesta fiind ridicat întrucât reprezintă probă în anchetă. Proprietarul maşinii este un vânător în vârstă de 42 de ani, la locuinţa lui fiind făcute percheziţii miercuri dimineaţa. Bărbatul urmează să ajungă la Bucureşti pentru audieri.

Filmarea difuzată de Sky News arată întâlnirea dintre presupuşi traficanţi de arme, care ar fi români, şi echipa de jurnalişti. După luni de negocieri, echipa Sky News spune că a fost direcţionată către o zonă izolată din România pentru a se întâlni cu membrii unui grup de traficanţi de arme.

Postul britanic de televiziune Sky News a declarat, la solicitarea Digi24, că jurnalistul Stuart Ramsay şi echipa sa au realizat un reportaj "temeinic" pe teama traficului de arme din România, iar Sky News susţine pe deplin materialul difuzat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb