Românii erau pe ultimul loc în UE în 2007 după puterea de cumpărare a unei maşini şi a unui computer

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 mai 2009

Aproximativ jumătate din familiile din România nu-şi puteau permite în 2007 să cumpere o maşină sau un calculator, România fiind pe ultimul loc din Uniunea Europeană la acest capitol, potrivit unui raport publicat, joi, de biroul european de statistică, Eurostat.

Astfel, peste jumătate (56%) dintre gospodăriile din România nu-şi puteau permite să cumpere o maşină în 2007, spre deosebire de numai 9% cât era media la nivelul UE. Doar 31% dintre gospodării deţineau o maşină, în timp ce 13% declarau că n-au maşini, dar din alt motiv decât lipsa sumei necesare pentru achiziţionarea acesteia.

În schimb, în UE, opt din zece gospodării aveau o maşină. Cei mai mulţi posesori de maşini erau în Cipru (93%) şi Slovenia (91%), iar cei mai puţini - în România, urmată la distanţă considerabilă de Letonia, cu 55%. Bulgaria nu a prezentat date.

În 2007, 43% dintre famiile româneşti nu-şi permiteau un calculator, acesta fiind cel mai ridicat nivel din UE, în vreme ce 23% nu aveau, dar nu din lipsa banilor. Doar 35% dintre gospodării deţineau un computer închiriat, în leasing sau cumpărat prin credit, potrivit datelor Eurostat. La nivelul UE, doar 9% dintre familii nu-şi permiteau un calculator, în timp ce 68% deţineau unul.

Totodată, 45% dintre familiile din România nu puteau să facă faţă unor cheltuieli neprevăzute în 2007, iar 8% avuseseră restanţe la facturile la utilităţi în ultimele 12 luni. În schimb, niciun român nu avea în 2007 dificultăţi cu plata chiriei sau ratei la creditul pentru locuinţă.

În UE, 34% dintre gospodării întâmpinau probleme în ce priveşte achitarea unor cheltuieli neprevăzute. Letonii şi ungurii (63% dintre ei) au stat cel mai prost la achitarea unor cheltuieli neprevăzute, în timp ce suedezii (18%), danezii (19%) şi portughezii (20%) au avut cele mai puţine probleme în acest caz.

De asemenea, 7% dintre gospodăriile din blocul comunitar nu-şi putuseră plăti la timp facturile la utilităţi, iar 3% aveau greutăţi cu plata ratelor sau a chiriilor. În 2007, ungurii (18%), polonezii (17%) şi grecii (16%) au fost campioni la restanţe la facturile cu utilităţi, iar cele mai mari procente în ce priveşte întârzierile la achitarea chiriilor sau ratelor au fost înregistrate în Grecia (7%), Franţa şi Cipru (câte 6%).

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb