ROMATOM:  "Energia nucleară produsă de unităţile de la Cernavodă asigură circa 18% din energia electrică totală consumată în România"

Ioana Dogaru
Companii / 26 februarie 2016

Energia nucleară produsă de cele două unităţi de la centrala Cernavodă asigură circa 18% din energia electrică totală consumată în România, contribuind la reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu aproximativ 12 milioane tone/an, care, altfel, s-ar produce prin arderea combustibililor fosili, informează Forumul Atomic Român (ROMATOM).

În România, spune ROMATOM, emisiile cu efect de seră au cea mai mare pondere în sectorul energetic (34%), pe ansamblu prezenţa acestora în economia naţională depăşind de aproape trei ori media Uniunii Europene.

"Dublarea capacităţii nucleare la CNE Cernavodă, prin realizarea a două noi reactoare nucleare de tip CANDU 6, va contribui substanţial, alături de energia regenerabilă şi alte surse cu emisii reduse de carbon, la atingerea şi menţinerea ţintelor de decarbonizare în contextul dezvoltării viitoare pe termen lung a României, precum şi la creşterea securităţii energice la nivel naţional şi regional", spune ROMATOM.

Afirmaţiile ROMATOM vin în urma unor declaraţii ale preşedintelui ANRE, Nicolae Havrileţ, potrivit cărora energia nucleară este "foarte periculoasă şi foarte scumpă".

"Forumul Atomic Român, asociaţia industriei nucleare din România, îşi exprimă dezacordul cu privire la declaraţiile preşedintelui ANRE, Nicolae Havrileţ. Aceste declaraţii sunt în contradicţie cu rolul primordial al ANRE - reglementarea şi asigurarea unui cadru legal echidistant şi nediscriminatoriu aplicabil întregului sector energetic. Invitat la conferinţa 'Profesioniştii în energie', în calitate de preşedinte al ANRE, instituţie a statului român cu rol bine definit de reglementare a sectorului energetic, Nicolae Havrileţ a adoptat o poziţie discriminatorie faţă de sectorul energetic nuclear, calificând energia nucleară ca fiind 'foarte periculoasă' şi 'foarte scumpă'. Afirmaţiile nu au fost însoţite de argumente, fapte sau date. Preşedintele ANRE a concluzionat că "dacă energia nucleară are viitor, atunci noi nu", afirmaţia excedând cadrul legal în care funcţionează ANRE. Declaraţiile preşedintelui ANRE, discriminatorii şi incorecte, încalcă prevederile "Codului de conduită etică şi profesională a personalului şi a membrilor Comitetului de reglementare din ANRE", referindu-ne printre altele doar la Art. 5, pct. b) profesionalismul, pct c) imparţialitatea şi nediscriminarea şi d) independenţa", atrage atenţia ROMATOM, într-un comunicat remis vineri Agerpres.

Asociaţia mai informează că Centrala de la Cernavodă are 53 de avize şi autorizaţii de funcţionare emise în condiţiile legii de diferite autorităţi naţionale şi locale, subliniind că industria nucleară este supusă inspecţiilor şi evaluărilor de securitate nucleară de către organisme internaţionale precum Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică şi EURATOM, Organizaţia Mondială a Operatorilor de Centrale Nucleare (WANO).

"Aceste organisme interne şi internaţionale, prin evaluările independente, realizate frecvent, au confirmat nivelul de excelenţă la care operează centrala nuclearoelectrică de la Cernavodă, cele două unităţi ale acesteia fiind clasate printre primele unităţi nucleare din lume", spune ROMATOM.

Referitor la afirmaţia că energia nucleară este "foarte scumpă", ROMATOM argumentează că energia nucleară este sursa pe care ANRE o utilizează pentru formarea coşului energetic pentru segmentul reglementat de piaţă, în vederea menţinerii unui preţ stabil pentru consumatorul final, energia nucleară fiind o sursă ieftină.

Potrivit Forumului Atomic Român, menţionarea costurilor de dezafectare a instalaţiilor la finele duratei de viaţă ca element cu impact major asupra preţului energiei produse de centrala de la Cernavodă este total eronată. Nuclearelectrica este singurul producător din România care şi-a internalizat costul de dezafectare şi depozitare finală a deşeurilor radioactive, contribuind cu 2 euro/MWh la fondul constituit în acest scop şi gestionat de Agenţia Nucleară şi pentru Deşeuri Radioactive.

"ROMATOM acceptă şi este deschis dialogului şi confruntărilor de opinii pe tema diverselor forme de producere a energiei electrice, inclusiv prin procedee nucleare, dar ne exprimăm îngrijorarea faţă de comportamentul neprofesionist şi neetic adoptat de reprezentantul unei autorităţi de reglementare, cu atribuţii precis definite prin lege. Exprimarea unor poziţii partizane, discriminatorii şi incorecte din punct de vedere tehnic şi economic, aduce mari deservicii sectorului energetic românesc. Considerăm că este interesul întregii industrii energetice să se ralieze la poziţia ROMATOM, asemenea derapaje putând constitui precedente în viitor şi pentru alte surse de energie", subliniază asociaţia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb