"Romfilatelia" contestă proiectul de fuziune cu "Poşta Română" propus de Ministerul Comunicaţiilor

Ziarul BURSA #Companii / 23 februarie 2011

Conducerea Romfilatelia contestă motivele invocate de Ministrul Comunicaţiilor pentru absorbţia firmei de către Poşta Română şi a anunţat că nu poate înţelege cum "situaţia economică dezastruoasă" a operatorului poştal naţional poate conduce la desfiinţarea unei filiale profitabile. Acţionarii CNPR sunt Ministerul Comunicaţiilor - 75% şi Fondul Proprietatea - 25%. La rândul ei, CNPR este unicul acţionar al Romfilatelia.

Ministerul Comunicaţiilor a publicat un proiect de hotărâre de Guvern privind aprobarea fuziunii prin absorbţie a Romfilatelia, ca filială a Companiei Naţionale Poşta Română (CNPR). În nota de fundamentare a documentului se precizează că includerea activităţii Romfilatelia în cea a CNPR va reduce costurile administrative ale celor două entităţi. În plus, operaţiunea de fuziune este motivată şi de pierderile înregistrate de Romfilatelia şi imposibilitatea acesteia de a se susţine financiar pe piaţa serviciilor poştale. care se va liberaliza de la 1 ianuarie 2013.

"Romfilatelia nu este finanţată din bugetul statului, nu a înregistrat niciodată pierderi şi este una dintre puţinele societăţi de interes public care a realizat profit în toată perioada de la înfiinţare şi până în prezent şi în pofida tuturor încercărilor de destabilizare a activităţii cu care s-a confruntat (căci astfel de încercări au mai fost de-a lungul timpului)", se arată într-un comunicat al Romfilatelia.

În perioada 2004-2010, potrivit datelor societăţii, profitul brut al Romfilatelia s-a ridicat la 5,7 milioane de lei.

Conducerea Romfilatelia atrage atenţia că liberalizarea serviciilor poştale nu va afecta activitatea societăţii. "Liberalizarea se referă strict la serviciile poştale, iar Romfilatelia nu se ocupă cu astfel de servicii. Romfilatelia des-făşoară o activitate care este atributul suveranităţii statului român. Liberalizarea serviciilor poştale nu înseamnă, în niciun caz, dispariţia timbrului românesc, acesta fiind destinat cu referire la serviciile de poştă, trimiterilor ce fac obiectul serviciului universal, care va trebui menţinut şi ulterior liberalizării", se spune în comunicat.

În plus, ponderea veniturilor realizate de Romfilatelia din timbrele utilizate în reţeaua poştală a scăzut continuu în perioada 2004-2010, de la 43,92% la 18,95% la finele anului trecut.

"Scăderea semnificativă a acesteia în ultimii ani nu a făcut ca Romfilatelia să nu se mai poată susţine financiar pe piaţă, ci dimpotrivă, aceasta a reuşit în permanenţă să valorifice potenţialul filatelic al produselor sale fără să beneficieze de nicio sursă de subvenţionare a activităţii", se precizează în comunicat. Conducerea producătorului de timbre nu poate înţelege cum situaţia economică a CNPR poate constitui o motivaţie a desfiinţării unei filiale profitabile şi a înglobării activităţii acesteia într-o structură care, aşa cum reiese din chiar prevederile HG 572/2010 invocată, prezintă premisele "unui colaps financiar iminent".

În 2009, Poşta Română a consemnat pierderi de 181,5 milioane de lei la o cifră de afaceri de 1,44 miliarde de lei. Pentru 2010, bugetul operatorului poştal naţional prevede obţinerea unui profit brut de 23.763 lei la venituri totale de 1,68 miliarde de lei, potrivit HG 878/2010.

"De altfel, strategia de modernizare şi restructurare a CNPR, aprobată prin HG 572/2010, nu face nicio referire la Romfilatelia, propunerea de fuziune prin absorbţie de către CNPR constituind o modificare nejustificată a acestei strategii care este orientată şi bazată tocmai pe crearea unor centre de profit şi suport independente", se menţionează în comunicat.

În acest context, spune conducerea Romfilatelia, înglobarea unei societăţi într-o structură ineficientă cum este CNPR constituie o decizie inexplicabilă.

Totodată, operaţiunea de absorbţie va conduce la diminuarea semnificativă a veniturilor bugetare, Romfilatelia plătind anual impozit pe profit către bugetul statului, spre deosebire de CNPR care se preconizează că va înregis-tra în continuare pierderi, cu toate că în nota de fundamentare se precizează că proiectul de hotărâre nu produce niciun impact financiar sau de altă natură, atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung.

"Desfiinţarea Romfilatelia înseamnă un act contrar, de involuţie şi de întoarcere în timp, contrar intereselor statului şi interesului public naţional", se mai spune în comunicat. Potrivit proiectului de act normativ, personalul Romfilatelia va fi preluat de CNPR în cadrul direcţiei Fabrica de Timbre, începând cu data intrării în vigoare a documentului. În 2009, numărul mediu al salariaţilor Romfilatelia a fost de 71, de la 81 în urmă cu doi ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb