"Romgaz" convoacă AGOA pentru distribuirea dividendelor suplimentare de 747 milioane lei

ANDREI STAN
Piaţa de Capital #Energie / 15 septembrie 2017

"Romgaz" convoacă AGOA pentru distribuirea dividendelor suplimentare de 747 milioane lei

"Romgaz" (simbol bursier SNG) a convocat Adunarea Generală Ordinară a Acţionarilor (AGOA) pentru data de 20 octombrie pentru aprobarea distribuirii sumei totale de 747,72 milioane de lei, sub formă de dividende suplimentare, potrivit unui raport curent remis astăzi Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La primul punct de pe ordinea de zi a convocatorului se află: "Aprobarea dividendului brut suplimentar pe acţiune, în valoare de 1,94 lei/acţiune, rezultând distribuirea sumei totale de 747.719.456 lei, sub formă de dividende suplimentare, în temeiul prevederilor art. II şi III din OUG nr. 29/2017, către acţionarii societăţii, proporţional cu participarea acestora la capitalul social al societăţii. Dividendele brute suplimentare vor fi repartizate din rezervele societăţii reprezentând surse proprii de finanţare".

Plata dividendelor suplimentare urmează să se facă, dacă acţionarii vor fi de acord, pe 29 noiembrie 2017.

Pe ordinea de zi a convocatorului se află şi aprobarea propunerii ca plata acestor dividende să se efectueze în lei.

Convocarea AGOA "Romgaz" a fost aprobată în şedinţa de ieri a Consiliului de Administraţie al societăţii.

Vă reamintim că statul român, prin Ministerul Energiei, a cerut SNG, pe 8 septembrie, convocarea acţionarilor pentru "distribuirea sumei de 750.000.000 lei, sub formă de dividende", potrivit unui raport publicat pe site-ul BVB.

Statul, care este acţionarul principal al SNG, cu o cotă de participare de 70% din capitalul social al societăţii, a invocat prevederile OUG nr. 29/2017, potrivit cărora companiile de stat pot distribui acţionarilor bani din rezerve şi rezultatele reportate din alţi ani.

Solicitarea a venit după ce, în iunie, acţionarii "Romgaz" au decis distribuirea unor dividende de 3,82 lei/acţiune, valoare care include o distribuţie din rezerve şi rezultatul reportat, conform solicitării acţionarului majoritar, statul român.

Profitul net al anului 2016 conform situaţiilor financiare este de 1,024 miliarde lei. Propunerea de repartizare a profitului s-a făcut luând în considerare Memorandumul Ministerului Finanţelor Publice, transmis de Ministerul Energiei prin adresa nr. 260176/1 februarie 2017, respectiv procentul de "minim 90% din profitul net realizat al anului 2016", a transmis atunci compania.

Astfel, dividendul pe acţiune rezultat, din profitul pe anul trecut, a fost de 2,4 lei/acţiune. În plus, acţionarii au aprobat un dividend suplimentar din rezerve de 1,42 lei/acţiune.

Fostul şef ANAF Gelu Diaconu a scris, recent, pe Facebook, că Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, sună personal la şefii companiilor de stat să facă rost de câteva sute de milioane de lei.

"Apoi iese public (n.r. Ionuţ Mişa) să va liniştească că sunt bani", a scris Diaconu, adăugând: "Nu sunt!".

Pe fondul imensului scandal al lipsei banilor pentru salariile angajaţilor Ministerului Apărării, finalizat cu execuţia ţapului ispăşitor Ţuţuianu, tandemul Tudose-Mişa dă asigurări poporenilor că situaţia bugetului public stă pe roze. O minciună sfruntată, ca multe altele!

Există o presiune fantastică asupra deficitului bugetar generată de inconştienta creştere a cheltuielilor cu salariile şi pensiile, precum şi nerealizării veniturilor programate. Cu situaţia de la Ministerul Apărării se confruntă şi alte ministere/agenţii. Din dorinţa de a da o aparenţă pozitivă rectificării, vor umfla artificial veniturile programate pentru cele patru luni rămase până la sfârşitul anului.

Pentru informarea corectă a dumneavoastră, aflaţi că, de la înălţimea funcţiei sale, ministrul Mişa, personal, a sunat în disperare de cauză la şefii companiilor naţionale pentru «a face rost» de câteva sute de milioane de lei din restul de lichidităţi anemice rămase la dispoziţia acestora, după ce anterior li se «confiscaseră» deja rezervele.

După ce au pus în pericol dezvoltarea ţării prin strangularea investiţiilor publice, fragilizează viitorul companiilor emblematice ale statului român: Hidroelectrica, Romgaz, Transgaz, Nuclearelectrica...

De ce fac toate acestea?

Simplu: ca să salveze ce se mai poate salva din mincinosul program de guvernare al lui Dragnea&Vâlcov".

În aprilie, conducerea SNG a propus acordarea de dividende în valoare de 959,7 milioane de lei, respectiv un dividend brut de 2,49 de lei pe acţiune, dar această propunere nu a fost aprobată.

Statul român a mai solicitat şi "Conpet", "Transelectrica", "Hidroelectrica" şi "Nuclearelectrica" distribuirea de dividende suplimentare.

Recent, premierul Mihai Tudose a declarat că Executivul a solicitat tuturor companiilor de stat să vireze la buget în avans sumele sub formă de dividende neangajate în proiecte viitoare.

Întrebat despre faptul că Ministerul Energiei a solicitat "Romgaz" şi "Conpet" să vireze în avans către bugetul de stat câteva sute de milioane de lei sub formă de dividende, premierul a explicat: "Dividendele, în mod cert, se dau acţionarilor. Deci, nu le-a jefuit nimeni, nu le-a luat nimeni ceea ce nu avea dreptul. Le-am luat acum pentru că acum ne trebuiau. Vrem să începem nişte proiecte foarte mari. V-am dat un exemplu, Braşov - Ploieşti (tronson de autostradă - n.r.). Se face pe bani naţionali şi trebuie să demonstrăm că avem banii, măcar de început, ca Banca Mondială să fie partener".

Tudose a arătat că virarea la buget a acelor sume de către companiile de stat menţionate nu reprezintă o problemă: "Nu, nu este. Dacă dividendele acestea erau date către stat peste şase luni sau acum, din punctul meu de vedere, este exact acelaşi lucru. Cu toate companiile s-a vorbit şi s-a ţinut cont de necesarul până la sfârşitul anului sau pe primele luni ale anului viitor. La toate companiile de stat s-a pus această problemă şi s-a găsit această soluţie. Acolo unde banii oricum nu erau angajaţi, nu era nicio prognoză că vor fi necesari, s-au luat acum".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. adica dividendele care se dau sunt cele care s-ar cuveni in 2018? MARE AIUREALA

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb