Romgaz va plăti cel mult 1,07 miliarde de dolari pentru participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep

S.B.
Piaţa de Capital / 2 noiembrie 2021

Romgaz va plăti cel mult 1,07 miliarde de dolari pentru participaţia ExxonMobil la proiectul Neptun Deep

Consiliul de Administraţie al SNGN Romgaz a avizat marţi achiziţia tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, care deţine 50% din proiectul Neptun Deep, şi încheierea contractului de vânzare - cumpărare, preţul de achiziţie stabilit fiind de 1,060 miliarde dolari şi poate fi ajustat pozitiv cu cel mult 10 milioane dolari, conform unui raport remis Bursei de Valori Bucureşti, informează Agerpres.

La semnarea contractului de vânzare - cumpărare, Romgaz va avea obligaţia de a achita vânzătorilor o sumă de 106 milioane dolari, reprezentând avans/depozit. După îndeplinirea condiţiilor suspensive necesare finalizării tranzacţiei, astfel cum acestea vor fi reglementate în contractul de vânzare - cumpărare, Romgaz va achita suma reprezentând diferenţa dintre preţul de achiziţie şi avansul/depozitul achitat la semnarea contractului.

Contractul de vânzare - cumpărare va fi semnat de Romgaz doar după aprobarea tranzacţiei şi a contractului de către Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor şi de organele corporative competente ale vânzătorilor.

În urmă cu o săptămână, Romgaz a anunţat finalizarea negocierilor exclusive şi ajungerea la un acord cu ExxonMobil Exploration and Production România Holdings Ltd, privind termenii şi condiţiile aferente achiziţiei participaţiei în proiectul Neptun Deep, şi estima că tranzacţia ar putea fi finalizată în primul trimestru din 2022.

"SNGN Romgaz SA şi ExxonMobil Exploration and Production Romania Holdings Ltd. au finalizat negocierile exclusive şi au ajuns la un acord cu privire la termenii şi condiţiile aferente achiziţiei tuturor acţiunilor emise de (reprezentând 100% din capitalul social al) ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă, precum şi cu privire la transferul operatoriei proiectului către OMV Petrom SA începând cu data finalizării tranzacţiei", se menţionează în raport.

La data de 17 iunie 2021, cele două companii au semnat un Acord de Exclusivitate prin care vânzătorul a acordat Romgaz un drept de exclusivitate pe o perioadă de 4 luni, până la data de 15 octombrie 2021, cu privire la negocierile de achiziţie a tuturor acţiunilor emise de ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited şi care reprezintă 100% din capitalul social al companiei, ce deţine 50% din drepturile dobândite şi obligaţiile asumate prin Acordul de concesiune pentru explorare, dezvoltare şi exploatare petrolieră în perimetrul XIX Neptun Zona de Apă Adâncă. Ulterior, termenul a fost extins până pe 15 noiembrie 2021.

În prezent, ExxonMobil şi OMV Petrom sunt parteneri egali în proiectul de mare adâncime Neptun Deep, unde explorările au relevat zăcăminte estimate la 42-84 de miliarde de metri cubi.

ExxonMobil şi-a anunţat intenţia de a părăsi România, iar OMV Petrom a precizat că este posibil să ia anul viitor decizia de a investi în proiectul Neptun Deep, în funcţie de modificările legislative din România şi de situaţia pieţei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Oare va obține vreodată SNG 1.06B beneficiu economic până ce se trage cortina? Eu as putea sa dau un răspuns, dar mă abțin.

    1. Depinde la ce pret incheia contractul pt platformele de extractie, sunt industrii intregi ce au nevoie de gaz metan indiferent de green deal, daca nu vrei sa il vinzi pt incalzire. La 0.1$ per m3 profit le ramane si lor ceva..cat sa plateasca dobanzile :D

      Cat despre incalzirea globala mai vedem peste cativa ani, consultati volumul de gaz consumat in ultimii ani si vedeti pe ce trend va aflati :) 

      Pai sa luam pretul Gazprom de azi -298 USD pe 1000 M3. Asta e pretul fara transport, etc.

      Luand in considerate volumul minim de 42 miliarde m3 si considerand 300 pe 1000m3, pentru simplificare, ai 12.6 miliarde USD. 

      Sng plateste 1 miliarde pt drepturi plus Inca 2 miliarde pt expoatare ( estimarea investitie e de 4 miliarde), total 3 pt 6.3 miliarde. Probabil mai ai un cost de mentenanta, sa zicem 5 USD pe 1000 M3.  

      Concluzie e ca ai un pret de 142 USD/M3 plus 5 USD, adica 147, jumate fata de pretul current Gazprom. In RON pe MWh asta este 70 Ron. Nu e ieftin, dar calculul e pe valoarea minima, sunt convins ca sunt mult mai multe gaze decat cifrele comunicate.Daca cantitatea e dubla, atunci ai 35 Ron pe MWh. Compara cu pretul plafonat de 250 RON pe MWh si vezi ce iti da...

      Ma intreb atunci de ce Exxon a crescut cu 50% in anul in care a anuntat vanzarea participatiei.

      ai uitat de taxele pe co2

    cand americanii se retrag dintr-un loc unde e gaz sau petrol... acolo va fi aplicata legea armelor (pana cand "gazda" se obisnuieste cu faptul de a fi exploatata ca ultima carpa).

    atentie la acumularile de forte armate rusesti la granita cu Ucraina (se pot opri in Ucraina, in Rep Moldova sau in Romania). 

    atentie la discutia pe care capii informatiilor (sua si rusia) au avut-o la Moscova acum cateva zile 

    as zice ... Yalta.  

    mare atentie.

    1. DACA NU ERA TOVARASUL DRAGNEA , CARE SA-I SUPERE , SA-I ENERVEZE SI SA-I INTARATE LA TELEVIZOR PE AMERICANII DE LA EXXON MOBILE , CITIND EL DE PE O HARTIE , SI HOTARANDU-LE CONDITIILE PENTRU FORAJE SI EXTRACTIA DE PETROL , ACESTIA N-AR MAI FI RENUNTAT LA EXPLOATARE , SI AR FI FACUT EI TOTUL !!! DAR ASA ......... ROMANIA PLATESTE !!! ACUM , TOVARASUL DRAGNEA A DISPARUT DIN PEISAJ , STA PITIT IN CASTELUL LUI DE LA TELEORMAN , SI SE SPALA PE MAINI MAI TARE DECAT PILAT DIN PONT !!! VORBA E : CINE RASPUNDE ??? CINE PLATESTE PENTRU PREJUDICIILE ADUSE ROMANIEI ??? PLATESTE EL ??? CE CREDEA ??? CA AI PUNE EL LA PUNCT , PE TICALOSII CAPITALISTI AMERICANI ??? CA DICTEAZA EL , UN NIMENEA , CONDITII UNUI IMPERIU ??? CICA VORBEA , IN NUMELE '''''' STATULUI ROMAN '''''' !!! POFTIM ACUM , CONDITII !!!

      Da este adevarata remarca, pe de o parte, apoi si mai grav este ca investitorii straini observa o totala lipsa de predictibilitate in Guvernele si clasa politica din Romania.Cand faci o investitie de o astfel de avergura financiara trebuie tu ca stat sa fii f. serios in ceea ce stabilesti cu investitorul. In Romania vedeti ce se intampla,cand vine alt Guvern se schimba totul...asa ca va dati seama cum judeca multi investitori.

      ce facea exxon ? un mare rahat facea iti vindea gazul la suprapret dupa ce il invartea prin cativa intermediari. impozit pe profit vedeai cand zbura porcul.

      am inlocuit hotii lor cu prostii nostri, vezi centrala romgaz de la iernut, probabil o sa fie finalizata dupa 10 ani de la inceperea lucrarilor.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb