"Rompetrol" este în continuare interesată de privatizarea companiei petroliere NIS

N.I.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 25 ianuarie 2008

"Rompetrol" este în continuare interesată de privatizarea companiei petroliere NIS din Serbia, iar proiectul de construire a oleoductului Constanţa-Trieste este viabil doar în condiţiile în care această companie este privatizată, a declarat ieri, preşedintele Rompetrol Dinu Patriciu, citat de NewsIn.

"Suntem în continuare interesaţi de privatizarea NIS, dar deocamdată procesul este stopat", a afirmat Dinu Patriciu.

El a menţionat că România ar putea fi un pod între Est şi Vest şi ar trebui să valorifice acest avantaj.

"Cu ceva timp în urmă, am declarat că proiectul gazoductului Nabucco este o utopie pentru că ştiam că există proiectul concurent South Stream şi am sperat că va fi urgentată alternativa din care România ar fi avut de câştigat", a spus Patriciu.

The Rompetrol Group NV (TRG) a anunţat, în urmă cu un an, că a înaintat autorităţilor sârbe o scrisoare în care îşi exprimă intenţia de a participa la privatizarea companiei Naftna Industrija Srbije (NIS).

Serbia a încredinţat marţi Rusiei un rol major în economia sa, aprobând un acord cu Gazprom "pentru cooperarea în domeniul industriei petrolului şi gazului", potrivit unui comunicat al guvernului sârb, citat de AFP.

Acordul va permite semnarea contractelor pentru construirea unei conducte de gaz care să treacă prin sudul Serbiei şi a unui depozit de gaz subteran la Banatski dvor (nord), dar şi "vânzarea şi dezvoltarea companiei petroliere sârbe, NIS", se preciza în comunicat.

În decembrie, Gazprom a oferit 400 de milioane de euro pentru pachetul de 51% din acţiunile NIS, singura companie petrolieră publică din Serbia, angajându-se în acelaşi timp să investească 500 de milioane de euro.

Gazprom promisese deja că va coopta Serbia în proiectul South Stream, care va trans­porta gaz rusesc spre Europa Centrală şi de Sud pe sub Marea Neagră. Un acord pentru trecerea conductei South Stream prin Bulgaria a fost semnat vineri la Sofia, cu ocazia vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin.

"Rompetrol anticipează că va câştiga licitaţia pentru privatizarea companiei petroliere Naftna Industrija Srbije (NIS), mizând pe similitudinile dintre cele două societăţi şi pe un preţ foarte bun pe care îl va oferi", declara în ianuarie 2007 Dinu Patriciu.

"Între cele două companii (Rompetrol şi NIS, n.red.) există nişte sinergii care ne califică să achiziţionăm noi societatea", a spus Patriciu. Astfel, atât rafinăria Petromidia, cât şi cea din Pancevo, deţinută de NIS, au acces direct la Dunăre, ceea ce face posibil schimbul de produse şi subproduse petroliere şi oferă rafinăriei sârbe o cale de a accede pe pieţele de export, a argumentat preşedintele Rompetrol. Mai mult, cea de-a doua rafinărie a grupului NIS, de la Novi Sad, are caracteristici apropiate de Vega Ploieşti, cu un potenţial deosebit pentru realizarea de produse chimice de nişă. În acelaşi timp, din punctul de vedere al distribuţiei, rafinăria de la Pancevo este producătorul ideal pentru a alimenta piaţa din Vestul României, a adăugat Particiu.

El sublinia că fiind "singura companie petrolieră rămasă neprivatizată în Balcani", NIS reprezintă o primă ţintă pentru Rompetrol. Întrebat ce altă ţintă ar mai putea avea grupul în Europa în cazul în care nu va prelua NIS, omul de afaceri a spus că niciuna, deoarece este sigur că Rompetrol va câştiga licitaţia.

Dinu Patriciu aprecia că structura similară a Rompetrol şi NIS va determina guvernul sârb să prefere grupul său în faţa unor competitori ca OMV sau MOL.

Compania petrolieră NIS Serbia deţine rafinării la Pancevo, Novi Sad şi Belgrad.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb