"Rompetrol Rafinare" îşi majorează capitalul cu 450 de milioane de lei

OVIDIU VRÂNCEANU, Braşov
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 1 iulie 2010

"Rompetrol Rafinare" îşi majorează capitalul cu 450 de milioane de lei

Banii vor fi folosiţi pentru achitarea unei părţi din datoria către statul român

Acţionarii companiei "Rompetrol Rafinare" au aprobat, ieri, majorarea capitalului social cu 450 de milioane de lei, prin aport în numerar, pentru plata unei părţi din datoria către stat, se arată într-un comunicat remis Bursei de Valori Bucureşti.

Operaţiunea va fi efectuată prin emisiunea a maxim 4,5 miliarde acţiuni, cu o valoare nominală de 0,1 lei pe unitate, egală cu preţul de subscriere.

Grupul "Rompetrol", care este deţinut integral de "KazMunaiGaz" din Kazahstan, trebuie să ramburseze 2,4 miliarde lei în contul datoriilor istorice ale rafinăriei Petromidia, angajate printr-o emisiune de obligaţiuni de stat din anul 2003. Atunci, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la data de 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.

Conducerea grupului "Rompetrol" a anunţat încă din aprilie că nu va putea achita integral datoria către statul român, solicitând restructurarea datoriei pe o perioadă de trei - patru ani. Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădes-cu, a anunţat că statul va prelua peste 40% din acţiunile "Rompetrol", în cazul în care "KazMunaiGaz" va plăti numai 100 milioane de dolari din totalul datoriei, iar compania din Kazahstan va rămâne acţionar majoritar. El a explicat că datoriile neplătite vor fi convertite la un preţ stabilit de lege printr-o formulă, foarte apropiat de valoarea nominală a acţiunilor de la momentul emisiunii titlurilor. În aceste condiţii, se poate înţelege că proprietarul "Rompetrol" achită din datoria către stat doar atât cât să-i permită să rămână acţionar majoritar.

Compania "Rompetrol Rafinare" face parte din grupul "Rompetrol", controlat de compania petrolieră de stat "KazMunaiGaz" din Kazahstan.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb