"Rosneft" vrea să îşi majoreze livrările de petrol spre China via Kazahstan

Stelian Bădescu
Internaţional #Energie / 8 octombrie 2017

"Rosneft" vrea să îşi majoreze livrările de petrol spre China via Kazahstan

Cel mai mare producător de petrol din Rusia, compania de stat "Rosneft", şi-a propus să îşi dubleze livrările de petrol spre China via Kazahstan, au declarat vineri pentru Reuters o serie de surse din industria petrolieră, un nou semn că Rusia şi China sunt decise să strângă legăturile în domeniul petrolier.

Potrivit surselor, "Rosneft" şi-a propus să îşi majoreze livrările de petrol spre China până la 18 milioane tone pe an (36.000 de barili pe zi) de la aproximativ 10 milioane tone în 2017. O astfel de majorare semnificativă a livrărilor de petrol rusesc spre China riscă să afecteze oferta de petrol Ural în Europa, având în vedere că producţia de petrol a Rusiei a fost diminuată în conformitate cu un acord global destinat susţinerii preţului ţiţeiului.

"Şeful Rosneft, Igor Sechin, ar dori să majoreze livrările spre China până la 13 milioane tone pe an, cu posibilitatea unei noi majorări la 18 milioane tone pe an", a declarat o sursă bine informată cu privire la planurile "Rosneft", fără a preciza când anume urmează să fie implementată această majorare, dar adăugând că deocamdată nu a fost luată nicio decizie la nivel guvernamental. "Aceasta ar duce la o reducere a livrărilor de petrol spre Europa", a apreciat sursa, potrivit Agerpres.

Producţia de petrol a Rusiei este de aproximativ 10,9 milioane barili pe zi, în conformitate cu un acord global convenit de marii producători de petrol din OPEC şi afara cartelului destinat reducerii producţiei totale de ţiţei cu aproximativ 1,8 milioane barili pe zi, în ideea susţinerii cotaţiilor barilului de petrol.

În ultimii ani, Rusia şi-a majorat constant livrările de petrol spre China pentru a deveni principalul furnizor de petrol al celei de a doua economii a lumii. Conform estimărilor analiştilor, în acest an livrările de petrol ale Rusiei cu destinaţia China urmează să ajungă la un nivel record de 40 milioane tone (800.000 de barili pe zi). Cea mai mare parte a livrărilor de petrol rusesc destinate Chinei se fac prin portul rusesc Kozimo de la oceanul Pacific, aflat la capătul oleoductului care face legătura între Estul Siberiei şi Oceanul Pacific, în timp ce alte livrări se fac prin conductele care ajung direct în China iar restul via Kazahstan şi calea ferată.

În luna ianuarie a acestui an, "Rosneft" şi compania petrolieră chineză "CNPC" au semnat un acord destinat majorării livrărilor de petrol via Kazahstan până în 2023, urmând ca livrările să ajungă la o cantitate totală de 91 milioane de tone pe o perioadă de zece ani. În plus, "Rosneft", companie controlată de statul rus, şi-a consolidat recent şi mai mult legăturile cu China după ce compania privată chineză "CEFC China Energy" a preluat o participaţie de 14,16% din acţiunile "Rosneft" în urma unei tranzacţii de 9,1 miliarde de dolari.

Separat, "CEFC China Energy Company" Ltd. ia în calcul să finalizeze în curând achiziţia unui pachet de 51% din acţiunile companiei petroliere române "KMG International NV". Controlată de compania naţională de petrol şi gaze din Kazahstan, "KazMunayGas International" este prezent în unsprezece ţări şi deţine rafinăriile Petromidia Năvodari (cea mai mare unitate de profil din ţara noastră) şi Vega Ploieşti (cea mai veche rafinărie în funcţiune), dar şi reţele de distribuţie de carburanţi "Rompetrol" în România, Bulgaria, Moldova, Georgia, Franţa şi Spania.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb