Romanian Tech Startups Association (ROTSA) în parteneriat cu Techcelerator şi Rōnin lansează astăzi Startup Reaktor, o platformă de incubare adresată start-up-urilor de tehnologie din Europa Centrală şi de Est aflate la început de drum, potrivit unui comunicat de presă.
Obiectivul programului este ca în următorii trei ani să identifice aproximativ 200 de start-up-uri pe care să le dezvolte prin programe de educaţie antreprenorială şi oferirea accesului la investitori, acceleratoare, universităţi şi instituţii media din regiune. Fondatorii start-up-urilor early-stage de tehnologie din Europa (în special zona CEE) se pot înscrie la Startup Reaktor între 27 iunie şi 1 septembrie 2022 accesând pagina https://www.f6s.com/startup-reaktor/apply. Echipele acceptate în program vor fi anunţate pe 14 septembrie 2022.
Startup Reaktor se adresează tuturor echipelor sau start-up-urilor aflate la început de drum indiferent dacă au ajuns sau nu în etapa de MVP (Minimum Viable Product). De asemenea, nu este necesar ca echipele înscrise în program să fie încorporate sub forma unei firme. Echipa sau start-up-ul se poate înscrie doar cu un proiect.
Criteriile de evaluare a proiectelor sunt: componenţa şi expertiza echipei, modelul de business, impactul soluţiei asupra clienţilor, gradul de inovare şi modul de dezvoltare a soluţiei.
Antreprenorii vor învăţa timp de zece săptămâni cum să-şi valideze ideea, cum să dezvolte şi să valideze un MVP, aspecte legale despre crearea firmei, cum să definească şi să îşi analizeze competiţia, cum să creeze un plan de marketing, cum să obţină finanţări, cum să acceseze programe prin care să-şi crească businessul, cum să se dezvolte la nivel internaţional.
Antreprenorii vor avea acces la exemple practice, studii de caz şi la sprijinul unor mentori experimentaţi din Europa Centrală şi de Est.
Timeline derulare Startup Reaktor, prima ediţie:
27 iunie - 1 septembrie: Înscrierea proiectelor în program prin f6s.com/startup-reaktor/apply;
1-14 septembrie: Interviuri şi verificarea eligibilităţii aplicanţilor;
14 septembrie: Anunţarea participanţilor admişi în incubator;
15 septembrie - 5 decembrie: Educaţie antreprenorială şi mentorat;
8 decembrie: Eveniment cu invitaţi din ecosistemul de start-up-uri CEE;
15 decembrie: Demo day & feedback;
15 ianuarie - 15 aprilie 2023: Identificarea de oportunităţi de finanţare în urma programului.
"Această platformă are un avantaj competitiv major: oferă un cadru prin care fondatorii pot testa şi valida problema pe care ar rezolva-o businessul lansat de ei. Întâlnim adesea antreprenori care nu îşi testează îndeajuns ideile propuse, adesea le validează doar cu familia şi prietenii. Prin această platformă, care unora le poate semăna cu un program extern de MBA, vrem ca antreprenorii să-şi dea seama dacă soluţia lor este una pentru care există cerere, să treacă prin întrebările pe care trebuie să şi le pună un fondator şi mai ales să experimenteze toate situaţiile pe care le-ar putea întâmpina în business. Credem foarte mult că prin această educaţie bazată pe experimentare putem crea în mod constant noi şi noi generaţii de start-up-uri care pot obţine finanţări şi care se pot dezvolta internaţional", declară Tudor Pasc, director al programelor de incubare dezvoltate de ROTSA.