Economiile dezvoltate ale lumii se află într-o capcană a creşterii economice lente şi au nevoie de mai mulţi stimuli fiscali şi de mai puţină austeritate pentru relansarea dezvoltării, a declarat vineri economistul Nouriel Roubini, citat de CNBC.
"Ne aflăm într-o situaţie mai proastă decât în 2008. De această dată, avem de-a face cu austeritatea bugetară şi precauţia băncilor", a afirmat Roubini la un forum organizat lângă Milano, pe malul lacului Como, anunţă Mediafax.
Roubini, cunoscut pentru viziunea sa pesimistă asupra economiei mondiale, crede că există o probabilitate de 60% ca recesiunea să fie iminentă.
Datele economice recente prezintă o imagine mixtă.
În SUA, numărul solicitărilor pentru indemnizaţii de şomaj a scăzut săptămâna trecută, dar piaţa muncii a stagnat în august, iar rata şomajului s-a menţinut la 9,1%.
Sondajele recente indică scăderea încrederii populaţiei şi companiilor în economie, în ţările dezvoltate.
Întrebat despre şansele ca economiile dezvoltate să evite recesiunea, Roubini a spus că indicatorii merg într-o direcţie greşită.
Economistul crede că o a treia rundă de măsuri de relaxare monetară în SUA ar putea să nu aibă efectele scontate, urmând să fie necesare noi măsuri bugetare de susţinere, în Europa şi Statele Unite.
În privinţa Europei, Roubini se aşteaptă fie la extinderea prerogativelor Facilităţii Europene de Stabilitate Financiară, fie la emisiuni de obligaţiuni comune.
În opinia sa, guvernele din zona euro ar trebui să încerce să deprecieze euro.
Aprecierea euro îngrijorează pe unii analişti, din cauza impactului asupra exporturilor.
Roubini, numit şi "Dr. Doom", a câştigat notorietate în ultimii ani după ce a avertizat în 2007 că avea să urmeze o criză a creditelor.