Rusia a depus plângere la OMC împotriva taxelor impuse de UE la unele produse din oţel

Andrei Stan
Internaţional #Construcţii / 31 ianuarie 2017

Rusia a depus plângere la OMC împotriva taxelor impuse de UE la unele produse din oţel

Rusia caută ajutorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) pentru a lupta împotriva taxelor anti-dumping impuse de Comisia Europeană (CE) pentru unele produse din oţel, a anunţat ieri OMC, citată de DPA.

În august, Comisia Europeană a impus definitiv taxe anti-dumping pentru platbandele de oţel laminate la rece provenite din China şi Rusia. Taxele sunt valabile pe o perioadă de cinci ani şi pentru prima dată vor fi aplicate retroactiv, la importurile înregistrate în cele două luni care au precedat adoptarea de măsuri provizorii, în 12 februarie 2016, a anunţat joi forul comunitar, potrivit Agerpres.

Taxele se aplică platbandelor de oţel laminate la rece folosite în industria auto, în construcţii şi pentru fabricarea containerelor de transport pe mare. Scopul este restabilirea unor condiţii echitabile de concurenţă între UE şi producătorii străini, pe fondul supracapacităţii de producţie din industria globală a oţelului, a informat Comisia Europeană. Taxele variază între 19,7% şi 22,1% pentru companiile chineze şi între 18,7% şi 36,1% pentru firmele ruseşti.

Rusia a depus plângere la OMC în Geneva şi a solicitat consultări cu UE.

Dacă părţile nu-şi pot rezolva disputa în termen de 60 de zile, Rusia va putea cere unui grup de experţi ai OMC să găsească o soluţie.

Producătorii europeni de oţel, inclusiv "Arcelor-Mittal", "ThyssenKrupp" şi "Salzgitter", se confruntă cu dificultăţi din cauza încetinirii pieţelor emergente, a reducerii cererii în statele dezvoltate şi a presiunii asupra preţurilor din cauza importurilor ieftine din China. Aproximativ 40.000 de locuri de muncă au fost desfiinţate în ultimii ani în sectorul siderurgic european, care angajează direct sau indirect circa un milion de persoane.

În mai 2015, Comisia Europeană a demarat o investigaţie asupra importurilor de produse de oţel din China şi Rusia, după o plângere formulată de Asociaţia Europeană a Producătorilor de Oţel, Eurofer.

Eurofer susţine că marja medie de dumping (cu cât este mai mare preţul normal de pe piaţă faţă de preţul la export) este de 28% în cazul producătorilor de oţel din China şi de 15-20% pentru producătorii din Rusia. Asociaţia susţine că procedura de înregistrare este justificată deoarece importatorii sunt conştienţi de politica de dumping, iar de la debutul investigaţiei Comisiei, în luna mai, importurile au crescut.

Uniunea Europeană este al doilea mare producător mondial de oţel, după China, cu o producţie de 177 milioane de tone pe an, respectiv 11% din producţia mondială, potrivit datelor oficiale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb