Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, depăşind Arabia Saudită

A.V.
Ziarul BURSA #Companii / 23 ianuarie

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, depăşind Arabia Saudită

English Version

Rusia a depăşit anul trecut Arabia Saudită, devenind cel mai mare furnizor de petrol al Chinei, potrivit datelor vamale de la Beijing, citate de CNN.

Aceste cifre, publicate duminică, arată că, în 2023, cel mai mare importator mondial de petrol a cumpărat o cantitate record de 107,02 milioane de tone de ţiţei din Rusia, cu 24% mai mult decât în 2022. Pentru comparaţie, China a cumpărat din Arabia Saudită o cantitate de 85,96 milioane de tone de ţiţei, anul trecut, în scădere cu 2% faţă de 2022.

Evoluţia arată "căutarea disperată" a Moscovei de noi cumpărători, pe fondul sancţiunilor occidentale impuse ca urmare a invaziei Ucrainei, în 2022. Rusia generează acum 19% din importurile de petrol ale Chinei, iar Arabia Saudită - 15%, conform sursei citate.

Rusia a devenit cel mai mare furnizor de petrol al Chinei în urmă cu opt ani, dar a rămas în urma Arabiei Saudite între 2019 şi 2021, când ţara din Golf şi-a impulsionat comerţul de energie cu Beijingul. Cu toate acestea, din 2022, China şi-a extins achiziţiile de petrol rusesc mai ieftin, după ce Occidentul a lovit Moscova cu sancţiuni fără precedent. Importurile Chinei de ţiţei rusesc au crescut cu 8% în 2022, comparativ cu 2021, până la 86,24 milioane de tone. Şi vecina sa, India, şi-a crescut semnificativ achiziţiile.

Cheltuielile totale ale Chinei pentru ţiţeiul rusesc au ajuns la 60,64 miliarde de dolari anul trecut. Asta se traduce printr-un preţ mediu de import de 566,64 dolari pe tonă, potrivit calculelor CNN. Acesta a fost cu aproximativ 10% mai mic decât preţul mediu pe care l-a plătit pentru ţiţeiul saudit, care a fost de 626,86 dolari pe tonă.

Reducerile de preţ al petrolului rusesc au ajutat China să-şi diminueze facturile de energie. În ciuda unei creşteri cu 11% a volumului total de importuri de ţiţei, inclusiv din Arabia Saudită şi Irak, cheltuielile sale totale pentru achiziţiile de petrol au scăzut de fapt cu 7,7% în 2023, comparativ cu 2022, la 337,5 miliarde de dolari, arată datele vamale citate.

În ciuda războiului, Beijingul şi Moscova au dezvoltat legături mai strânse şi în alte domenii decât energia, în ultimii doi ani. Comerţul global dintre China şi Rusia a atins un nou record de 240 de miliarde de dolari în 2023, în creştere cu 26% faţă de anul precedent. Asta înseamnă că cele două ţări au atins cu aproximativ un an înainte de termen un obiectiv stabilit în 2019.

În cei doi ani de la invazia Ucrainei, sute de mărci globale au fugit din Rusia. Acest lucru i-a forţat pe ruşi să găsească alternative pentru orice, de la smartphone-uri la maşini, firmele chineze beneficiind adesea de situaţie.

Luna trecută, liderul chinez Xi Jinping a salutat parteneriatul Beijingului cu Moscova, în cadrul unei întâlniri cu premierul rus Mihail Mişustin.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Economia rusiei se prabuseste

    Au fugit de capitalistii occidentali si au ajuns la mana chinezilor ... o sa vada ei cum merge treaba in est, nu mai merge santaj ca in fiecare an cu Europa

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb