RUSIA ANUNŢĂ: Arabia Saudită propune reducerea producţiei globale de petrol cu 5%

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 29 ianuarie 2016

Arabia Saudită propune reducerea producţiei globale de petrol cu 5%

Cotaţiile ţiţeiului urcă semnificativ

Iran: "Preţurile nu vor sta la un nivel redus multă vreme"

Arabia Saudită a propus ca statele producătoare de ţiţei să-şi reducă producţia cu până la 5%, ca să vină în sprijinul preţului petrolului, a anunţat, ieri, ministrul rus al energiei, Alexander Novak. Dacă propunerea va fi acceptată, atunci Rusia îşi va reduce producţia de profil cu aproximativ 500.000 barili pe zi.

"Într-adevăr, au fost propuşi aceşti parametri, care înseamnă ca fiecare ţară să-şi reducă producţia cu până la 5%", a răspuns Novak, întrebat de jurnalişti dacă Arabia Saudită a propus diminuarea producţiei. Oficialul rus a adăugat: "Acesta este un subiect de discutat, este prea devreme să ajungem la o concluzie. Sunt o mulţime de întrebări legate de modul în care va fi supravegheată reducerea producţiei".

Novak a menţionat că a existat o propunere de organizare a unei întâlniri între Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi statele care nu fac parte din cartel, iar Rusia este dispusă să ia parte la o astfel de reuniune.

În urma apariţiei informaţiei privind propunerea Arabiei Saudite, preţul futures al barilului de petrol brut a crescut pe pieţele din SUA şi Europa.

Cotaţia ţiţeiului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie a urcat cu 5,1% la ora 09.52, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 33,96 dolari barilul.

La ICE Futures Europe din Londra, preţul petrolului Brent cu livrare în martie a crescut cu 5,5%, la 34,92 dolari/baril.

Amintim că declinul major al preţului ţiţeiului, înregistrat în ultimul an şi jumătate, a fost o problemă majoră pentru Rusia, ţară care realizează aproape 50% din venituri din exporturile de petrol şi gaze naturale. Rusia a respins în trecut solicitările de reducere a producţiei de petrol, argumentând că vremea aspră ar îngreuna repornirea sondelor.

Preşedintele Iranului, Hassan Rouhani, a declarat, ieri, că preţul petrolului nu va sta multă vreme la un nivel scăzut, dacă producătorii vor reface echilibrul pe piaţa de profil.

"Preţul petrolului se află la un nivel scăzut (...) Nu cred că va se va menţine la acest nivel pe termen lung. Presiunea existentă pe ţările producătoare de ţiţei va determina o echilibrare", a spus Rouhani.

Iranul este al treilea mare producător de petrol din OPEC, iar acum lucrează la majorarea exporturlior sale de profil, ca urmare a ridicării sancţiunilor internaţionale care i-au oprit livrările externe de ţiţei în ultimii ani.

Preţ mic din cauza producţiei mari

Preţul petrolului a fost, în ultimii doi ani, în cădere liberă la nivel mondial. Dacă în iunie 2014, un baril de ţiţei Brent costa 110 dolari, la începutul lui 2015, preţul coborâse la 60 de dolari, iar luna aceasta, la mai puţin de 27 de dolari.

Una dintre explicaţiile declinului vine de la Agenţia Internaţională a Energiei (AIE), care arată că, de la mijlocul lui 2014, ţările producătoare de petrol au extras mult mai mult decât necesarul global. Conform AIE, producţia de ţiţei se menţine cu aproape 1,5 milioane de barili pe zi mai mare decât cererea, situaţie care nu se va schimba în 2016. "Dacă nu se va schimba ceva, piaţa petrolului se va inunda cu supraproducţia", potrivit AIE.

Începând cu jumătatea lui 2014, cererea globală de petrol a slăbit, în condiţiile în care Europa nu şi-a revenit de pe urma crizei financiare, iar economia Chinei a început să încetinească. În acest timp, Statele Unite au produs tot mai mult petrol, la fel Irakul şi Libia. În acest context, preţul s-a dus spre 70 de dolari barilul în 2015, moment în care lumea aştepta ca OPEC, în special Arabia Saudită, să intervină prin reducerea producţiei, ca să oprească declinul, aşa cum a făcut-o în trecut. Dar, în mod surprinzător, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult, Arabia Saudită a decis să-şi majoreze producţia, ca să-şi păstreze cota de piaţă, sperând că producătoriii americani de ţiţei de şist vor lua măsuri. Companiile americane nu au dat, însă, semne că ar fi afectate de evoluţia cotaţiilor petroliere. Şi-au ajustat operaţiunile la noile condiţii şi au continuat să extragă.

Anul acesta, revine şi Iranul pe piaţă, promiţând creşterea exporturilor de profil într-un moment în care marii consumatori sunt afectaţi de încetinirea economiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb