Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă că avioanele ucrainene au lovit două situri industriale din oraşul Luhansk din estul Ucrainei, controlat de Rusia, cu rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow furnizate de Marea Britanie, relatează Reuters.
Ministerul rus a declarat că rachetele au lovit vineri o fabrică de polimeri şi o fabrică de prelucrare a cărnii din Luhansk.
Anterior, autorităţile proruse din Luhansk declaraseră că rachetele respective ar fi fost de tip Grom (Hrim-2), de fabricaţie ucraineană.
"Rachetele aer-aer Storm Shadow furnizate regimului de la Kiev de către Marea Britanie au fost folosite pentru acest atac, contrar declaraţiilor Londrei că aceste arme nu vor fi folosite împotriva unor ţinte civile", a declarat Ministerul rus al Apărării.
Moscova susţine că cele două avioane de război ucrainene - un Su-24 şi un MiG-29 - care au lansat rachetele au fost doborâte de forţele sale.
Pe de altă parte, în ultimul său buletin despre situaţia de pe front, Ministerul rus al Apărării spune că forţele ruseşti au obţinut controlul asupra încă unui bloc din oraşul Bahmut din estul ţării, pe care Moscova încearcă să-l captureze de mai bine de 10 luni într-o luptă de artilerie de uzură.
"Unităţile forţelor aeropurtate au oferit sprijin unităţilor de asalt şi au blocat inamicul pe flancuri", a precizat acesta.
Ministerul foloseşte deseori termenul de "unităţi de asalt" pentru a desemna miliţia privată Wagner, care este vârful de lance al asaltului asupra Bahmut.
Marea Britanie a devenit joi prima ţară care a anunţat că a început să aprovizioneze Kievul cu rachete de croazieră cu rază mai lungă de acţiune, care îi vor permite să lovească trupele ruseşti şi depozitele de aprovizionare aflate mult în spatele liniilor de front, în timp ce Ucraina pregăteşte o contraofensivă majoră.
Ministrul britanic al apărării, Ben Wallace, a declarat că rachetele vor putea fi folosite pe teritoriul ucrainean, lăsând să se înţeleagă că a primit asigurări din partea Kievului că nu vor fi folosite pentru a ataca ţinte în interiorul graniţelor acceptate la nivel internaţional ale Rusiei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 14.05.2023, 12:19)
Maestrul Cristoiu are dreptate ca Vestul are interesul sa testeze cat mai multe arme:
- dronele sinucigase au fost un fiasco, nimeni nu a lovit nimic cu ele, nici macar un articol despre ele
- M777 au avut rezultate relativ bune, dar si multe minusuri, precum rata mare de uzura. Au fost distruse mult de catre rusi.
- HIMARS au avut rezultate chiar excelente in primele 2-3 luni in urma carora chiar au fost numite "arma minune". Rusii au facut upgrade la software si acum abia daca mai reusesc o lovitura norocoasa asupra unui obiectiv civil.
- Bayraktar au ajuns de la dronele eroine, la a fi criticate chiar de ucrainieni.
- Obuzierele germane autopurtate au fost criticate chiar de nemti care au aflat si spus presei ca mai bine de o treime sunt defecte.
- rachetele anti-radar, nimic notabil, niciun articol.
Storm shadow si bateriile Patriot sunt noile aparitii (dar si chiar ultima carte jucata de NATO). In afara de Patriot vestul chiar nu are ce oferi.