Ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Riabkov, a avertizat că Rusia va recurge la "mijloace militare mai puternice" în conflictul cu Ucraina, dacă Statele Unite şi aliaţii lor nu vor recunoaşte că Moscova nu poate fi provocată la nesfârşit, potrivit CNN.
"Riscurile sunt ridicate şi sunt în creştere, iar acest lucru este destul de îngrijorător", a declarat Serghei Riabkov, adăugând că tensiunile geopolitice nu au atins actualele cote nici măcar "la apogeul Războiului Rece".
Ministrul adjunct de externe al Rusiei, a afirmat că nu există "nicio soluţie magică" pentru conflictul din Ucraina şi a criticat Occidentul, în special SUA, pentru lipsa de "bun-simţ" şi "reţinere". El a subliniat hotărârea Moscovei de a-şi apăra "interesele fundamentale de securitate naţională". În paralel, administraţia Biden a anunţat un pachet de asistenţă militară de 725 milioane de dolari pentru Ucraina, în încercarea de a sprijini Kievul în faţa intensificării atacurilor ruseşti, în contextul în care Biden se pregăteşte să îşi încheie mandatul.
Riscul escaladării militare nu ar trebui subestimat şi depinde de deciziile de la Washington, a declarat Riabkov, menţionând în acelaşi timp "incapacitatea foarte evidentă a guvernului american de a aprecia cu adevărat că Moscova nu poate fi presată la nesfârşit".
"Va veni un moment în care nu vom vedea altă opţiune decât să recurgem la mijloace militare şi mai puternice", a avertizat ministrul, adăugând însă că este puţin probabil ca o escaladare să se producă "imediat". "Dar tendinţa există", a completat el.
Serghei Riabkov a declarat că administraţia Biden va înfrunta o ripostă fermă din partea Moscovei la orice provocare. El a subliniat că Rusia va "găsi o modalitate de a-şi afirma voinţa puternică" în faţa presiunilor externe. De asemenea, Rusia a ameninţat cu reluarea atacurilor asupra Ucrainei, inclusiv cu utilizarea rachetei balistice "Oreşnik", dotată cu capacitate nucleară, similară atacurilor din noiembrie 2023, când aceasta a fost folosită pentru a viza infrastructura energetică critică a Ucrainei.
Riabkov a spus că Oreşnik "nu este o rachetă balistică strategică, ci este o rachetă cu rază intermediară testată în luptă".
Decizia din 2019 a fostului preşedinte american Donald Trump de a retrage SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară, un acord de zeci de ani referitor la controlul armelor între SUA şi Rusia, a deschis calea pentru dezvoltarea de către Moscova a noului său arsenal balistic, a confirmat Riabkov. Dacă nu ar fi fost decizia lui Trump, "nu ar fi existat niciun Oreşnik în mâinile noastre şi am fi fost limitaţi în capacitatea noastră de a dezvolta astfel de arme", a punctat Riabkov.
Oficialul rus a declarat că Rusia nu a avut contacte directe cu Donald Trump sau echipa sa privind comentariile anterioare ale fostului preşedinte despre încheierea rapidă a războiului din Ucraina. Riabkov a subliniat că Rusia este dispusă să discute, dar numai atunci când vor exista propuneri reale şi nu în detrimentul interesului naţional al Moscovei.
În ceea ce priveşte posibilitatea unor negocieri de pace cu Ucraina, Riabkov a ţinut să spună că poziţiile celor două ţări sunt incompatibile. "Şansele pentru un compromis în acest moment sunt zero. În momentul în care oamenii din Kiev vor începe să înţeleagă că Rusia nu va merge în niciun caz pe calea sugerată de ei - ar putea exista deschideri şi oportunităţi", a punctat Riabkov.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2024, 15:30)
Rusia nu are ce face .V-am tot zis iar acum unul dintre generalii rusi imi confirma teoria prezentata voua cu peste un an in urma .Rusia va lovi nuclear cu lovituri tactice un imens teritoriu ce deja este nelocuit si care a devenit pustiu si total distrus fortind astfel pentru zeci de ani o separare de Europa .nu poate face nimic altceva .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2024, 16:32)
Poți tu să mergi în Rusia că noi preferăm să ajungem felii decât să trăim ca rușii.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2024, 16:54)
Daca face asta ia o cafteala de-i suna apa-n cap si nu-si mai revine vreo suta doua de ani. Si ei stiu asta!
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.12.2024, 17:44)
Va jucati cu fundul gol pe langa rusi. O nucleara data intr-o tara si toata lumea se potoleste de frica ca vor fi irmatorii. 5.000 de focoase nucleare ajunge pentru toata Europa.