Rusia va revoca ratificarea tratatului de interzicere a testelor nucleare

S.B.
Internaţional / 7 octombrie 2023

Rusia va revoca ratificarea tratatului de interzicere a testelor nucleare

Trimisul Rusiei la Organizaţia Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO) a declarat că Moscova îşi va revoca ratificarea pactului, o măsură denunţată de Washington ca fiind o periclitare a "normei globale" împotriva exploziilor de teste nucleare, informează news.ro.

Anunţul făcut vineri de Mihail Ulianov a amplificat tensiunile dintre Rusia şi SUA în legătură cu invazia Moscovei în Ucraina şi cu disputele privind controlul armelor dintre cele mai mari puteri nucleare din lume.

Ulianov, trimisul Moscovei la CTBTO, a declarat pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter: "#Rusia intenţionează să revoce ratificarea (care a avut loc în anul 2000) a Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare".

"Scopul este de a fi pe picior de egalitate cu #SUA, care a semnat tratatul, dar nu l-a ratificat. Revocarea nu înseamnă intenţia de a relua testele nucleare".

În timp ce SUA au semnat, dar nu au ratificat tratatul, din 1992 au respectat un moratoriu asupra exploziilor de testare a armelor nucleare, moratoriu pe care afirmă că nu intenţionează să îl abandoneze.

"Suntem deranjaţi de comentariile ambasadorului Ulianov de astăzi de la Viena", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA într-un comunicat. "O astfel de mişcare din partea oricărui stat membru pune în pericol în mod inutil norma globală împotriva testelor cu explozibili nucleari".

Robert Floyd, secretarul executiv al Organizaţiei Tratatului de interzicere totală a testelor nucleare (CTBTO), a declarat că ar fi "îngrijorător şi profund nefericit dacă vreun stat semnatar ar reconsidera ratificarea CTBT".

Cu o zi înainte, preşedintele rus Vladimir Putin sugerase că Rusia ar putea revoca ratificarea acordului CTBT din 1996.

Vorbind joi la Soci, Putin a făcut mai multe referiri la armele nucleare. El a declarat că "nu este pregătit să spună acum dacă avem cu adevărat nevoie sau nu de efectuarea de teste".

"De regulă, spun experţii, cu o nouă armă - trebuie să te asiguri că focosul special va funcţiona fără defecţiuni", a spus Putin.

Orice test nuclear rusesc ar fi primul din 1990, ultimul efectuat de Uniunea Sovietică. Reînceperea testelor de către o superputere nucleară ar anula unul dintre principalele progrese în domeniul neproliferării de la Războiul Rece încoace.

De la invazia totală a Ucrainei din februarie 2022, Putin şi alţi oficiali ruşi au atras frecvent atenţia asupra arsenalului nuclear al ţării, cel mai mare din lume, în încercarea de a descuraja alte ţări să ajute Ucraina să reziste invaziei.

Viaceslav Volodin, preşedintele Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului, a declarat, după afrimaţiile lui Putin, că va analiza rapid dacă este necesară revocarea ratificării de către Rusia a CTBT.

Săptămâna trecută, Mihail Kovalciuk, un apropiat al lui Putin şi director al centrului de cercetare al Institutului Kurchatov, a declarat că Rusia ar putea efectua un test nuclear "cel puţin o dată" la Novaya Zemlya, un arhipelag arctic unde Uniunea Sovietică a efectuat teste.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "normei globale"

    nu mai respecta nimeni, nici o norma, de mult timp  

    1. EU , NU INTELEG DE CE SANT ( DERANJATI ??? ) AMERICANII !!!!!! CA DOAR .... DE 1 AN - JUMATE '' INCOACE , SANT IN RAZBOI NEDECLARAT INCA , CU RUSIA ........ AU TRIMIS MILIOANE SI MILIOANE DE OBUZE , DE CARTUSE , BLINDATE , TANCURI , SI CATE SI MAI CATE ...... IN UCRAINA !!! MULTE MII DE ''''''''' VOLUNTARI AMERICANI '''''''' , LUPTA EFECTIV ALATURI DE UCRAINENI , NUMAI DIN PLACEREA DIABOLICA , DE ( A UCIDE RUSI .... ) !!! COT LA COT !!! AU RECUNOSCUT SI EI , CA SUA A RAMAS PRACTIC FARA STOCURI DE OBUZE IN TARA ...... BAI .... SANTETI NEBUNI LA CAP , FRATILOR ???????? EU , NU INTELEG AMERICA ..... DE CE NU DECLARA ODATA RAZBOI RUSIEI , SI .... CE-O FI , O FI ..... CARE TRAIESTE , TRAIESTE .... CARE NU ...... ASTA ESTE !!!!!! ..... ALTUL , LA RAND !!!!!!!!!!! DACA , O MAI FI VREODATA , ALTUL LA RAND , PE PAMANT .............. DAR : ASTA NU CONTEAZA PENTRU ( JANDARMUL PLANETEI ... ) !!! EI VOR ... SA FIE STAPANII TUTURORA !!!!!!!! VORBA LUI MIHAI - VITEAZUL : ( ASTA E ... POHTA , CE-AM POHTIT !!!! S-AU : CE POFTESC !!! ) !!! 1 MESAJ DE LA ''''''''' STATY '''''''' , PENTRU LEPADATURILE AMERICII : DUCETI-VA BAI , DRACU '''''' !!!! VOI ... SI TOTI AI VOSTRII !!! N-O SA REUSITI NICIODATA , ASTA !!!!!!!! DACA VE-TI INCERCA , DACA VE-TI FORTA ..... VE-TI MURII CU TOTII !!!!!!!!!!!! DE LA ( AL , CU BARBA - SURA , PA-N LA AL , CU TATA IN GURA ...... ) ..... SI EU .... O SA JOC , DE BUCURIE !!!!!!!!! SA NU CREDETI CA AM UITAT , CUM A-TI ABANDONAT ROMANIA TIMP DE VREO 70 de ANI !!!!!!!!!!!!! ( DIN RATIUNI POLITICE .... ) ??? O SA RASPUNDETI VOI ... CU CEL MAI SUAV ZAMBET , CU PUTINTA !!!!!! INCA 1 DATA : DUCETI - VA BAI , INCA 1 DATA , DRACU """ !!! CU TOTI AI VOSTRII ..... O NATIUNE BLESTEMATA , DE OAMENI VICLENI , PREFACUTI , RAFINATI , TICALOSI , LACOMI SI PROFITORI CA NISTE HARCIOGI .... ASTA , PRINTRE MULTE ALTELE !!!!!!!!!! NU SE POATE AVEA INCREDERE IN SUA ..... NICIODATA !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Ești singurul deranjat, la figurat vorbind.

      Poate la noapte vine FBI ul peste tine.Grijă mare cu democrația

      Nu cred că operează la Tiraspol, iar subiectul e lemn, nu f. departe de tine, atât la propriu cât și la figurat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb