Rusia intenţionează să vândă 15% din "Rosneft", cea mai mare companie petrolieră din ţară, guvernul de la Moscova urmărind să obţină 1.800 miliarde ruble (59 miliarde dolari) din vânzarea de active, în următorii cinci ani, ca să-şi echilibreze bugetul.
Cabinetul condus de premierul Vladimir Putin a aprobat planul privind vânzarea de participaţii la circa 900 de companii de stat, printre care se numără "Sberbank" şi "VTB Group", cele mai mari bănci din Rusia. Statul rus va utiliza o parte din veniturile obţinute prin aceste privatizări pentru reducerea deficitului bugetar la 3,6% din PIB în 2011, de la 5,3% - cât este estimarea pentru anul curent. Rusia a înregistrat, în 2009, primul deficit bugetar din ultimul deceniu (5,9% din PIB), după ce economia ţării a fost lovită de un declin record.
Conform afirmaţiilor lui Putin, Rusia îşi va echilibra bugetul în 2015.
Planul de privatizare trebuie să obţină aprobarea preşedintelui Dmitri Medvedev. În luna iulie, Ministerul rus al Finanţelor a propus vânzarea deţinerilor minoritare de la zece companii, printre care "Rosneft", "Sberbank" şi VTB, ca parte a unui plan de privatizare pe trei ani. Lista curentă este, însă, semnificativ mai mare.
Rusia ar putea vinde până la 15% din "Rosneft" în intervalul 2012 - 2015, respectiv să renunţe la controlul companiei prin reducerea viitoare a deţinerii, "dacă tot ceea ce este planificat pentru Rosneft până în 2015 se va materializa", potrivit afirmaţiilor vicepremierului Igor Şuvalov. Rusia deţine peste 75% din "Rosneft".
Oficialul rus a menţionat că, în prezent, statul nu intenţionează să vândă participaţii la operatorul de conducte petroliere "Transneft" sau la producătorul de ţiţei "Zarubezhneft" - companii incluse în lista elaborată de Ministerul Finanţelor în iulie.
În plus, Rusia ar putea vinde 25% minus o acţiune din "Russian Railways", monopolul de stat al căilor ferate, în perioada 2013 - 2015, respectiv 50% minus o acţiune din "Sovcomflot", cel mai mare operator de transport maritim, până în 2013.
Guvernul mai vrea să-şi reducă deţinerea la compania aeriană naţională "Aeroflot". Rusia controlează aproape 51,2% din "Aeroflot".
Analiştii cred că aceste privatizări vor asigura, pe termen mediu, sprijin pentru moneda naţională - rubla, şi ar putea impulsiona pieţele acţiunilor din Rusia în 2011.