Rusia vinde petrol Indiei la un preţ cu 30% mai mare faţă de plafonul occidental

A.F.
Internaţional / 29 septembrie 2023

Rusia vinde petrol Indiei la un preţ cu 30% mai mare faţă de plafonul occidental

Rusia vinde petrol către India la aproape 80 de dolari pe baril, cu aproximativ 20 de dolari peste plafonul occidental de preţ, deoarece oferta limitată de pe piaţă ajută Moscova să genereze un apetit puternic pentru exporturile sale, conform Reuters.

Petrolul Urals al Rusiei s-a tranzacţionat peste pragul occidental de preţ, de 60 de dolari pe baril, de la jumătatea lunii iulie, pe fondul reducerilor de producţie ale producătorilor din OPEC+, inclusiv Arabia Saudită şi Rusia.

India, care este al treilea cel mai mare importator de petrol din lume, a devenit cel mai mare cumpărător de petrol rusesc, în principal Urals, din 2022, după sancţiunile occidentale împotriva Moscovei.

Estimările Calculated Free on Board (FOB) pentru petrolul Urals încărcat din porturile baltice în octombrie au fos joi de aproape 80 de dolari pe baril pentru clienţii indieni, potrivit datelor traderilor şi calculelor Reuters.

"Rusia are niveluri scăzute de stocuri şi producţia sa este, de asemenea, redusă", a spus un oficial de la o rafinărie indiană care cumpără în mod regulat petrol rusesc, explicând cea mai recentă creştere a preţurilor.

Restricţionarea livrărilor a contribuit la diminuarea discountului pentru petrolul Urals în porturile indiene la 4-5 dolari pe baril faţă de Brent, de la 6-7 dolari pe baril în urmă cu două săptămâni, au declarat patru surse de tranzacţionare implicate în operaţiuni şi calculele Reuters.

Traderii s-au referit la preţurile pentru mărfurile încărcate la sfârşitul lunii octombrie.

"Preţurile pentru petrolul Urals sunt din nou în creştere. Alternativele sunt mult mai scumpe şi nu sunt uşor disponibile", a spus un trader familiarizat cu piaţa petrolieră din Rusia.

Indian Oil, Bharat Petroleum, Hindustan Petroleum, Mangalore Refinery and Petrochemicals, HPCL Mittal Energy Let, Reliance Industries şi Nayara Energy nu au răspuns la e-mailurile Reuters pentru a solicita comentarii.

Petrolul Urals oferă de obicei randamente mai mari pentru motorină, ceea ce reprezintă aproximativ două cincimi din consumul total de combustibil rafinat al Indiei.

Între timp, decizia Rusiei de a interzice exporturile de motorină şi benzină a crescut atractivitatea ţiţeiului Urals, pe fondul unei penurii de produse la nivel global.

Limita occidentală a preţului petrolului rusesc permite cumpărătorilor să folosească servicii occidentale, cum ar fi transportul şi asigurarea, în cazul în care ţiţeiul se tranzacţionează sub 60 de dolari pe baril.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Sanctiunile energetice "destepte"

    fac mai mult rau Europei decat Rusiei,

    oare cine a gandit-o asa de bine 

    1. Sa nu uitam ca marele serif,

      face profit gras din aceasta situatie provocata 

    Maretul occident nu a reusit sa ingenuncheze cu sanctiuni absurde tari liliputane, dar a zis ca pune pe butuci Rusia! Din ciclul, acei nebuni care conduc omenirea!

    Stati linistiti,neamtul plateste!

    daca india cumpara de la rusi la 80 de $ inseamna ca vinde la europa cu 90-95 $

    si europa se lauda ca NU cumpara de la rusi  

    la fel face si kazahstan  

    si turcia la gaze

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb