RUSIA VREA DESPĂGUBIRI "Gazprom" a pierdut exporturi de 1,1 miliarde de dolari

V. Ribana
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 ianuarie 2009

"Gazprom" a pierdut exporturi de 1,1 miliarde de dolari

Monopolul rus al gazelor naturale "Gazprom" a pierdut aproape 1,1 miliarde de dolari de la 1 ianuarie până în prezent, din cauză că nu şi-a putut onora exporturile către Europa, ca urmare a conflictului cu Ucraina, potrivit spuselor preşedintelui Rusiei, Dmitri Medvedev.

În cadrul unei întâlniri cu directorul executiv al "Gazprom", Alexei Miller, şeful statului rus a declarat: "Ţara noastră nu-şi poate permite să piardă asemenea sume. Aceşti bani ar trebui recuperaţi de la cei responsabili, de la cei care trebuie învinovăţiţi pentru această situaţie".

Medvedev i-a ordonat lui Miller să ia toate măsurile necesare pentru reluarea tranzitului gazelor către Europa, prin Ucraina.

Tot ieri, primul ministru rus, Vladimir Putin, a acuzat Ucraina că "ia ostatice alte state", profitând de rolul său în tranzitul gazelor spre Europa.

"Partenerii europeni devin ostatici ai diferendului dintre Rusia şi Ucraina cu privire la aprovizionarea cu gaze a Ucrainei", a declarat Putin, în cadrul întâlnirii cu premierii Bulgariei - Serghei Stanişev, Republicii Moldova - Zinaida Greceanîi, şi Slovaciei - Robert Fico. Oficialul rus a indicat că divergenţele sunt legate de volumul şi preţul pentru importul de gaze ruseşti de către Ucraina, în 2009. "Nicio ţară de tranzit din lume nu are dreptul să abuzeze de situaţia sa privilegiată şi să speculeze, făcând consumatorii ostatici", a mai spus Putin.

Oficialii "Gazprom" au declarat că "Naftogaz" Ucraina a cerut companiei ruse să-i livreze gratuit 360 milioane metri cubi de gaz în ianuarie, 600 de milioane în februarie şi 600 de milioane în martie.

Conducerea "Gazprom" a subliniat: "Ne cer să le dăm 700 de milioane de dolari doar pentru reluarea tranzitului".

Tot ieri, ministrul Combustibilului şi Energiei din Ucraina, Iurie Prodan, a trimis o scrisoare oficială Comisiei Europene, arătând că tranzitul gazului către Europa este "imposibil din cauza acţiunilor Rusiei". Prodan susţine că este vorba despre aspecte tehnice, care privesc rutele şi volumele de tranzit.

Amintim că Ucraina a blocat, marţi, gazul livrat de "Gazprom" consumatorilor din Europa, aducând ca argument "condiţiile de tranzit inacceptabile" impuse de partea rusă. Kievul a precizat că Rusia a livrat gazul pe o rută care ar impune Ucrainei să înceteze livrările către proprii consumatori casnici, înainte să-l poată transfera spre ţările din Balcani.

Rute alternative

Rusia examinează trasee alternative pentru livrările de gaz spre Europa, având în vedere în special gazoductul Iamal-Europa, care porneşte din Siberia şi trece prin Belarus şi Polonia, a anunţat vicepremierul rus Igor Secin, după întâlnirea pe care premierul rus a avut-o cu omologii săi din Slovacia, Bulgaria şi Republica Moldova.

Igor Secin a mai spus că Rusia i-a propus Ucrainei să livreze Europei gaze din rezervele sale proprii, dând asigurări că "Gazprom" va compensa ulterior aceste cantităţi.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îndeamnă companiile europene afectate de criza gazelor să acţioneze în justiţie societăţile energetice din Rusia şi Ucraina. În opinia sa, prelungirea disputei dintre cele două ţări este "inacceptabilă şi incredibilă".

Premierul Slovaciei şi cel al Bulgariei, ţările cele mai afectate de încetarea furnizărilor de gaze ruseşti, s-au întâlnit ieri, la Kiev, cu Iulia Timoşenko, premierul Ucrainei. Aceasta a respins cererea Slovaciei privind reluarea livrărilor de gaze ruseşti, susţinând că Ucraina nu are suficiente gaze naturale ca să poată livra altora, astfel că solicitarea trebuie să fie adresată Moscovei. "Aţi semnat un contract cu Rusia, iar dacă ei furnizează gaze naturale, atunci noi asigurăm tranzitul", a adăugat premierul ucrainean.

Slovacia, Bulgaria şi Moldova au cerut soluţionarea urgentă a conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb