Ruşii sunt tot mai interesaţi de sectoarele noastre strategice

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 9 noiembrie 2007

Ruşii sunt tot mai interesaţi de sectoarele noastre strategice

Gigantul rus "Gazprom" intenţionează să participe, pe viitor, la eventuala privatizare a companiei naţionale a gazelor naturale "Romgaz", se arată într-un raport al Comisiei Interguvernamentale româno-ruse de colaborare economică şi tehni­co-ştiinţifică.

Pe fondul "dorinţelor reciproce" de intensificare a relaţiilor de afaceri ruso-române, una din direcţiile principale ale colaborării bilaterale o reprezintă, potrivit documentului, "participarea companiilor ruseşti la procesul de privatizare" din România.

"Grupul siderurgic rus va participa la licitaţia pentru privatizarea centralei termoelectrice pe bază de cărbune de la Doiceşti. De asemenea, intenţionează să participe la privatizarea companiei de extracţie a gazelor", se arată în text.

Prin programul de colaborare economică, aflat în curs de elaborare, relaţiile comerciale şi economice dintre cele două state vor atinge un nivel superior, susţine Leonid Reiman, ministrul rus al Tehnologiei Informaţiilor şi Comunicaţiilor.

"Companiile , , , dar şi alte societăţi, vor contribui la dezvoltarea relaţiilor economice. Potenţialul de care dispun ţările noastre ar trebui valorificat", a subliniat demnitarul rus.

Potrivit documentului, compania "Lukoil" va efectua lucrări de modernizare la rafinăria "Petrotel-Lukoil" şi va investi peste 500 de milioane de dolari pentru reconstrucţia termocentralei. "Compania Metalurgică de Ţevi" va investi 74 de milioane de dolari pentru modernizarea uzinelor "Artrom" şi "Reşiţa", iar Compania "Ruskii Aliuminii" a efectuat lucrări de reutilitare tehnică şi de începere a producţiei de alumină la uzina din oraşul Oradea.

În plus, potrivit documentului, anul acesta companiile "Gazprom" şi "Romgaz" au purtat o serie de negocieri, pentru realizarea unui proiect, prin care se urmăreşte construcţia unui depozit subteran la Roman Mărgineni.

Importul de gaze din Rusia va ajunge la 6,2 miliarde metri cubi

În anul 2006, Rusia a livrat României circa 5,5 miliarde de metri cubi de gaze, mai puţin faţă de anul curent, când s-ar putea ajunge la 6,5 miliarde de metri cubi, susţine Leonid Reiman.

"Volumul tranzitului de gaze din Rusia către Turcia, pe teritoriul României, a fost în anul 2006 de aproximativ 15,2 miliarde metri cubi. Obligaţiile contractuale ale Părţii ruse privind livrarea de gaze naturale în România în anul 2007 reprezintă 6,2 miliarde metri cubi", se arată în raport.

Ruşii, tot mai interesaţi de sectorul energetic românesc

Comisia interguvernamentală româno-rusă va analiza finalizarea contractelor de privatizare la "Mechel Târgovişte" şi "Mechel Câmpia Turzii", prin îndeplinirea pe termen lung a obligaţiilor de investiţii, informează raportul.

Potrivit înţelegerii, partea rusă este gată să realizeze "lucrările de proiectare pe baze comerciale, să construiască şi să modernizeze întreprinderile din industria energetică a României, să livreze utilajele necesare, să asigure service-ul pentru acestea, să participe împreună cu partea română la licitaţiile internaţionale pentru livrarea de utilaje energetice în terţe ţări. De asemenea, a început livrarea de energie electrică în sistemul energetic al României".

Restructurarea sectorului energetic se va realiza, potrivit ministrului Economiei şi Finanţelor, prin privatizare şi prin scoterea din circulaţie a unor termocentrale neproductive.

Varujan Vosganian a explicat: "Termocentralele Doiceşti, Borzeşti, dar şi CET Brăila vor fi privatizate în scurt timp. Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului va pregăti pentru privatizare complexul Isalniţa şi unul din complexele energetice, Turceni sau Rovinari, precizând: "Termocentralele neproductive şi costisitoare vor fi scoase din funcţiune".

Preţul energiei electrice nu va fi majorat, potrivit ministrului, de la 1 ianuarie 2008.

Schimburile comerciale dintre România şi Rusia au crescut cu 23%

Volumul schimburilor de mărfuri dintre România şi Rusia a crescut cu 23%, ceea ce reprezintă 4,4 miliarde de dolari, dar nu reflectă potenţialul de care dispun cele două ţări, a subliniat Leonid Reiman.

"România are un deficit comercial semnificativ deşi, 70% din exporturi sunt efectuate în Uniunea Europeană.

Piaţa rusească este o piaţă promiţătoare şi vom elabora un regim tarifar şi netarifar între cele două state, tocmai pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale", a explicat Vosganian, precizând: "capitalul rus importat în România a depăşit 1 miliarde de euro".

Potrivit datelor statistice din raport, volumul total al investiţiilor româneşti în Rusia rămâne nesemnificativ, acesta fiind în anul 2006 doar de 1,2 milioane de dolari. Pe teritoriul Federaţiei Ruse au fost înregistrate zece întreprinderi cu capital românesc.

Preşedintele părţii ruse în Comisie a precizat că, pe lângă domeniile de interes, precum siderugia, industria chimică, petrochimică şi cea a aluminiului, afaceriştii ex-sovietici mai sunt interesaţi de agricultură, de transporturi, dar şi de dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi a comunicaţiilor.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Daca rusii se retrag din CFE, este periculos sa lasam investitii rusesti in Romania.Mai ales in sectoare strategice.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

12 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.6867
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3098
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0072
Gram de aur (XAU)Gram de aur391.1865

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb