S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "stabilă" la "pozitivă"

Macroeconomie / 23 noiembrie 2013

S&P a îmbunătăţit perspectiva ratingului României, de la "stabilă" la "pozitivă"

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's (S&P) a îmbunătăţit perspectiva ratingului ţării noastre, de la "stabilă" la "pozitivă", şi a confirmat calificativul la "BB+", reflectând creşterea semnificativă a exporturilor, consolidarea fiscală şi stabilitatea sectorului financiar, informează Agerpres.

Totodată, agenţia de rating a atenţionat cu privire la gradul redus de absorbţie a fondurilor UE, scăderea investiţiilor străine, din cauza incertitudinilor birocratice şi juridice, şi riscul ca Guvernul să nu-şi respecte angajamentele de reformă, înaintea alegerilor programate anul viitor, potrivit aceleiaşi surse.

Calificativul pentru credite pe termen lung, în valută şi monedă locală, a fost confirmat la "BB+", iar cel pentru împrumuturi pe perioadă scurtă la "B", se arată într-un comunicat al S&P. Ratingul pe termen lung are perspectivă pozitivă.

Perspectiva pozitivă încorporează posibilitatea unei îmbunătăţiri a ratingului României, dacă Guvernul respectă programul fiscal şi cel de reformă.

"Confimarea ratingului reflectă progresele constante ale României în privinţa ajustării economiei către cererea externă, consolidarea fiscală şi întărirea stabilităţii sectorului financiar", se arată în comunicatul S&P.

S&P este singura dintre cele trei mari agenţii de rating, incluzând Fitch şi Moody's, care evaluează România cu rating din categoria nerecomandată investitorilor (junk). Calificativul "BB+" se află cu o singură treaptă sub categoria recomandată investitorilor.

Moody's evaluează România cu rating "Baa3", cu perspectivă negativă, iar Fitch cu "BBB-", cu perspectivă stabilă. Ambele ratinguri sunt pe ultima treaptă a categoriei recomandate investitorilor.

Aceasta este prima îmbunătăţire a perspectivei ratingului României operată de S&P în ultimii cinci ani.

S&P se aşteaptă ca economia României să se întărească treptat în perioada 2013-2016, susţinută de reechilibrarea economiei în privinţa cererii externe.

În anii următori este anticipată îmbunătăţirea capacităţii Guvernului, redusă în prezent, de a utiliza fonduri europene structurale şi de coeziune, evoluţie care ar putea conduce la o intensificare a activităţii de investiţii, afirmă analiştii agenţiei de rating.

Principalul factor descurajator pentru investiţiile străine directe rezultă din incertitudinile birocratice şi juridice, notează S&P. În contextul declinului investiţiilor străine directe de la o medie de 7% din PIB înainte de criza din 2008-2009 la mai puţin de 2% pe an începând din 2010, progresele Guvernului în creşterea transparenţei şi predictibilităţii mediului de afaceri, precum şi reforma companiilor de stat şi a justiţiei sunt esenţiale pentru ritmul creşterii economice.

În mare parte, declinul investiţiilor străine directe este legat de recuperarea economică slabă la nivelul UE, se arată în comunicat.

Acordurile încheiate de România cu UE şi FMI au o contribuţie pozitivă, atât pentru a întări determinarea Guvernului în implementarea de reforme, cât şi pentru a asigura sprijin dacă rata de rostogolire a finanţărilor externe ale băncilor din România rămâne sub 100%, aşa cum s-a întâmplat din 2010, sau dacă se deteriorează condiţiile de finanţare externă a ţării.

În privinţa bugetului, S&P estimează că Guvernul va respecta ţinta revizuită pentru un deficit de 2,6% din PIB, în pofida evoluţiei sub aşteptări a unor categorii de venituri şi a majorării unor cheltuieli cu salariile. Atingerea unui deficit bugetar de 2,6% ar însemna o consolidare bugetară de aproape 6,5 puncte procentuale începând din 2009. Agenţia de evaluare financară se aşteaptă ca deficiul să scadă în continuare în 2014.

"Înţelegem că arieratele autorităţiilor centrale au fost reduse semnificativ şi se află acum mai ales la autorităţile locale. Totuşi, estimăm arieratele companiilor de stat la circa 2,5% din PIB. O nouă acumulare de arierate de către autorităţile centrale ar putea reprezenta un risc pentru consolidarea fiscală, la fel cum ar fi şi noi creşteri discreţionare semnificative ale cheltuielilor actuale, precum cele cu salariile", notează S&P.

"Există un risc ca Guvernul să devieze de la planurile de reformă bugetară şi structurală înaintea alegerilor parlamentare europene şi a celor prezidenţiale anul următor. Totuşi, România beneficiază de atuuri care ar trebui să ajute la menţinerea încrederii investitorilor şi la păstrarea costurilor scăzute de împrumut. Acestea includ cursul de schimb flexibil, care ajută banca centrală să practice o politică monetară independentă, rezervele valutare mai mari decât datoria pe termen scurt, precum şi eventualul sprijin financiar al UE şi FMI", mai arată agenţia de evaluare financiară.

Perspectiva ar putea fi înrăutăţită din nou la stabilă dacă, în pofida aşteptărilor S&P şi posibil în contextul alegerilor din 2014, deficitul bugetar creşte semnificativ sau Guvernul dă înapoi în privinţa restructurării companiilor de stat. Ratingul s-ar putea afla, de asemenea, sub presiune, dacă dezechilibrele externe ale României reapar sau dacă scade stabilitatea din sectorul financiar, mai notează sursa citată.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Desigur, se ridica ratingul pentru a o ademeni la noi imprumuturi, politicienii folosesc asta ca argument. Ratingul e ridicat doar la banii ce trebuie alocati politicienilor cu rudele si prietenii lor, cat incape, oamenii debrand nu vor beneficia niciodata de aceste ratinguri sau de aceste cresteri economice, pe care doar ei le vad. Bravo ucrainenilor ca si-au dat seama cu cine au de a face, FMI, BM,UE, le si pusese conditie sa inghete salariile, care si asa sunt ff mici, precum si sa mareasca preturile la gaze, pai cum sa mai traiasca acei oameni , vedem cat bine a adus la noi, si au vazut si ei...bravo lor, popor destept....

    1. deja cu un an in urma ar fi trebuit ridicat ratingul, insa au avut nevoie de timp de gandire , stii matale sa nu se produca un sistemic risc cu centura ...

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb