Standard & Poor's a acordat grupului "Rompetrol" calificativul B-, cu perspectivă stabilă. Agenţia a acordat acelaşi rating emisiunii de obligaţiuni pe care grupul intenţionează să o lanseze pe pieţele de capital europene.
Potrivit agenţiei, ratingul acordat "Rompetrol" a fost influenţat negativ de profilul financiar slab al companiei, concentrarea activelor şi politica financiară agresivă în ceea ce priveşte investiţiile şi contabilitatea (în special contabilitatea obligaţiunilor şi evaluarea activelor, care influenţează plăţile de impozite şi participaţiile grupului la capitalul subsidiarelor). Raportul agenţiei menţionează nivelul ridicat al datoriilor "Rompetrol" (927 milioane de dolari la sfîrşitul anului trecut, inclusiv datoriile către stat convertite în acţiuni). De asemenea, agenţia subliniază faptul că piaţa românească este influenţată indirect de stat, prin intermediul "Petrom".
Elena Anankina, analistul "Standard & Poor's" care a efectuat evaluarea, ne-a declarat: "Am avut în vedere riscul guvernanţei corporatiste slabe din România, inclusiv materializări ale acestuia cum sînt anchetele asupra privatizării «Petromidia» şi a tranzacţiilor cu acţiuni «Rompetrol»".
Calificativul acordat "Rompetrol" a fost influenţat pozitiv de poziţia rafinăriei "Petromidia", în apropierea portului la Marea Neagră, care favorizează din punct de vedere logistic aprovizionările cu ţiţei şi exportul de produse finite. De asemenea, o contribuţie favorabilă la stabilirea ratingului a avut-o capacitatea rafinăriei de a procesa ţiţei ieftin tip Ural şi de a obţine produse de calitate superioară, ceea ce influenţează pozitiv marjele de profit.
Agenţia a luat în considerare şi recentele scandaluri în care a fost implicat grupul Rompetrol.
Raportul S&P menţionează că "Rompetrol" deţine 30% din capacitatea de rafinare a României şi 9% din piaţa de distribuţie. După privatizarea "Petromidia" în 2001, "Rompetrol" s-a concentrat pe restructurarea operaţiunilor şi a situaţiei financiare a rafinăriei, se arată în raport.