Standard & Poor's (S&P) a confirmat ratingurile de credit ale ţării noastre la "BB+" pentru finanţarea pe termen lung, respectiv la "B" pentru datorii pe termen scurt, cu perspectivă stabilă, apreciind că procesul de consolidare fiscală va continua, cu riscuri în privinţa perspectivelor economiei. S&P ne menţine, astfel, în categoria speculativă, sau "junk", nerecomandată pentru investiţii pe termen lung. Calificativul "BB+" atribuit datoriilor pe termen lung ale statului român este cu o treaptă sub categoria "investment grade".
Cursul a urcat ieri aproape de 4,33 lei/euro, după decizia Standard & Poor's, contrară aşteptărilor unor jucători din piaţa valutară, care anticipau că ratingul va fi ridicat la "investment grade".
"Se pare că unii jucători se aşteptau la o ridicare la < investment grade >, însă nu am putea spune că acesta a fost principalul motiv pentru care cursul a urcat iar spre 4,33 lei/euro. În plus, nu este vizibilă o influenţă în volumele de tranzacţionare, acestea rămânând în media unei şedinţe obişnuite", a afirmat un dealer.
Ratingurile ţării noastre sunt limitate de nivelul relativ scăzut al Produsului Intern Brut (PIB) pe locuitor, de cadrul instituţional aflat încă în curs de dezvoltare, de vulnerabilitatea faţă de şocurile externe şi de nivelul încă ridicat, dar în scădere, al datoriei externe, se arată într-un comunicat al agenţiei americane de evaluare financiară.
Pe de altă parte, calificativele acordate statului român sunt susţinute de consolidarea fiscală din ultimii ani, anticipată de agenţie să continue în linie cu ţintele asumate, şi de potenţialul economiei de a atrage investiţii străine directe.
"Anticipăm că creşterea economică se va consolida treptat în 2013-2015, în principal datorită creşterii investiţiilor, facilitate de o rată mai ridicată de absorbţie a fondurilor UE şi de o revenire a investiţiilor străine directe, factori care vor susţine consumul populaţiei şi exporturile", se arată în comunicatul publicat joi de S&P. În acelaşi timp, însă, performanţele economiei vor fi afectate de "capacitatea administrativă slabă, care va limita absorbţia fondurilor UE", dar şi de progresele lente înregistrate în implementarea reformelor structurale.
"Guvernul a început restructurarea societăţilor de stat, în special în sectorul energiei şi cel al transporturilor, dar considerăm că ar putea exista o reticenţă în ceea ce priveşte închiderea companiilor care înregistrează pierderi sau vânzarea activelor statului", notează agenţia de rating.
În aceste condiţii, S&P estimează că rata anuală de creştere economică nu va depăşi 3% pe termen mediu.
Agenţia anticipează de asemenea că băncile-mamă ale instituţiilor de credit din ţara noastră nu vor reduce semnificativ finanţarea către subsidiare. Ratingurile ar fi afectate negativ de încetinirea procesului de consolidare fiscală sau de "devierea" de la reformele structurale, sau de o situaţie în care deficitele externe ale economiei ar creşte semnificativ fără a fi însoţite de o îmbunătăţire semnificativă a potenţialului de creştere economică pe termen lung, potrivit comunicatului.
Pe de altă parte, ratingurile statului român ar fi susţinute de continuarea reformelor structurale pentru îmbunătăţirea competitivităţii economice şi a potenţialului de creştere economică, în acelaşi timp cu menţinerea prudenţei fiscale şi diminuarea presiunilor externe.
Perspectiva stabilă a ţării noastre reflectă angajamentul guvernului de a continua consolidarea finanţelor publice în linie cu ţintele propuse, pe fondul menţinerii unui deficit de cont curent mai moderat decât în anii anteriori, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Moody's este singura dintre marile agenţii de rating care a menţinut ţara noastră pe toată perioada crizei financiare în categoria ţărilor cu rating recomandat pentru investiţii pe termen lung. În prezent, Moody's ne atribuie calificativul "Baa3", ultimul din categoria recomandată investiţiilor pe termen lung, cu perspectivă stabilă, în timp ce Fitch ne acordă pentru datoriile pe termen lung în valută calificativul "BBB-", cu perspectivă stabilă, de asemenea în afara clasei "investment grade".
1. Unii prieteni nu sunt intotdeauna atenti
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 10.05.2013, 01:08)
si de aceea trebuiesc facuti sa inteleaga ca nu poti trece cu vederea suferintele unui intreg popor doar pentru ca unele institutii financiare sa poata avea o redresare mai accentuata :-)
2. Nu ei, noi ne mentinem acolo..
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 10.05.2013, 11:52)
Zau, ne suparam ca vacaru' pe sat. Pai nu noi ne mentinem in aceasta categorie, de "junk" adica de "resturi" de "firimituri" de "aruncatura" sau cum veti dori sa traduceti? Pai daca vroiam altceva, nu puteam sa fim altceva? Dar atunci se mai imbogateau furand domnii perpetuu guvernanti? Perpetuu politicieni? Perpetuu ofiteri? Nu, sigur ca nu. Asa, chiar nu stiu de ce ne suparam pe S&P, ca saracii nici n-au cum sa ne mai considere, ca din fraieri nu ne scoate nimeni, prin lume. Destepti si fraieri. Orgoliosi si fraieri. Extraordinari si fraieri.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 10.05.2013, 14:02)
De acord