Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul controversat de modificare a Codului Penal. Deşi acesta trebuia să fie supus aprobării abia astăzi, conducerea Camerei Deputaţilor a decis şi parlamentarii puterii au votat ca finalizarea procedurii să fie făcută în şedinţa de plen de ieri.
Cu 167 de voturi pentru, 97 împotrivă şi 19 abţineri, Codul Penal a fost votat. De acum singura modalitate de schimbare a acestuia până la promulgare rămân deciziile Curţii Constituţionale prin care legea să fie declarată neconstituţională şi să se impună Parlamentului să reia procedura şi dezbaterea mai multor articole.
"S-a votat Codu' penal, of, mamă dragă,
Pentru-o palmă iei un an, aoleu,
Pentru-o palmă iei un an
şi te-nfundă la canal, aoleu."
Prima strofă a melodiei "S-a votat Codu' penal" compusă de regretatul Vali Sterian este mai actuală decât oricând. Începând de ieri, pentru o palmă dată, rişti să fii condamnat la închisoare, în timp ce politicienii care au spoliat bugetul public prin comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu şi de neglijenţă în serviciu scapă fără condamnare.
În cazul infracţiunii de ultraj, conform amendamentului propus de coaliţia PSD-ALDE la alineatul 4 art. 257 Cod Penal, unde s-a introdus circumstanţa agravantă a ultrajului asupra unui poliţist, jandarm sau militar, rişti să intri în închisoare pentru o palmă. Pentru că palma aplicată la un protest jandarmului sau poliţistului sau cuvintele injurioase adresate acestuia înseamnă ultraj şi atrage majorarea pedepsei cu jumătate faţă de sancţiunea prevăzută de Codul Penal.
• Abuzul în serviciu şi deciziile CCR, motiv de dispută
Dezbaterea şi votul de ieri s-au des-făşurat într-o atmosferă tensionată. Încă de la început, reprezentanţii opoziţiei au ţinut să precizeze că nu vor vota proiectul propus de PSD şi ALDE şi că vor ataca la CCR acest act normativ.
Deputatul Raluca Turcan, din partea PNL, a venit la tribună cu o panglică neagră şi a spus: "Dacă veţi vota acest proiect, puteţi să o consideraţi (n.r. panglica neagră) drept doliu pentru democraţia românească. Noi nu vom vota acest proiect. Prin votarea acestui cod, riscăm să aruncăm ţara în haos şi să o punem la dispoziţia infractorilor".
Colegul ei Ioan Cupşa a completat: "PNL nu va vota propunerea de modificare a Codului Penal. Dintre cele peste 400 de texte pe care le-aţi modificat în procedura penală şi în Codul Penal, niciunul nu se referă la persoanele vătămate, nu vizează siguranţa individului. Aţi dezincriminat infracţiuni deosebit de grave, aţi redus limitele pedepselor şi termenele de prescripţie. Aveţi tupeul să declaraţi deciziile CCR drept legea penală cea mai favorabilă. Cui foloseşte acest demers? Foloseşte lui Liviu Dragnea, lui Călin Popescu Tăriceanu şi altor lideri PSD-ALDE cu dosare penale. Acest demers nu foloseşte cetăţeanului simplu care ar trebui să fie protejat. PNL nu poate vota un astfel de proiect care protejează interesele infractorilor şi vom ataca această lege la Curtea Constituţională".
Deputatul Ion Stelian, din partea USR, a menţionat: "Motto-ul zilei este: visul fiecărui infractor este să scrie chiar el Codul Penal. Prostul clasei, bătăuşul, golanul şcolii este premiat, este adus la rangul de conducător al acestei naţiuni. Modelul propus de PSD: infractorii, golanii, hoţii să conducă acea-s-tă ţară. Modificaţi Codul Penal ca să îl scăpaţi pe Liviu Dragnea şi să îi scăpaţi de dosare pe baronii locali".
Referitor la toate aceste acuzaţii, preşedintele comisiei juridice comune care a întocmit raportul de însoţire a proiectului de act normativ, Florin Iordache, a precizat: "Ne-am propus din campania electorală să stopăm abuzurile. Cei care încalcă legea să răspundă, dar nu pe simple presupuneri, pe declaraţii de martori sau pe nişte acte care sunt apoi retrase. Vrem probe certe, dosare reale şi nu reglare de conturi".
• Codul Penal, adoptat şi cu un vot de la PMP
Dezbaterea amendamentelor a mers pe repede înainte, atât timp cât în 60 de minute reprezentanţii opoziţiei au trebuit să susţină 161 de amendamente.
Pentru a trece Codul Penal şi de Camera Deputaţilor care este for decizional, coaliţia PSD-ALDE avea nevoie de 165 de parlamentari care să voteze în favoarea proiectului legislativ, deoa-rece este vorba despre o lege organică. Cele două formaţiuni politice au împreună 168 de deputaţi, ceea ce arăta că votul urma să fie la limită, dat fiind faptul că UDMR anunţase înainte şi după dezbaterea amendamentelor respinse că nu va vota acest cod, deoarece nu au fost aprobate textele de lege propuse de deputaţii maghiari privind abuzul în serviciu şi neglijenţa în serviciu.
Înaintea votării, PSD şi ALDE şi-au numărat, în biroul preşedintelui Liviu Dragnea, deputaţii prezenţi la şedinţa Camerei. A reieşit un minus de nouă deputaţi: 6 de la PSD şi 3 de la ALDE. În aceste condiţii, coaliţia majoritară avea nevoie de şase deputaţi de la alte formaţiuni politice sau să rupă din cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.
Din totalizarea voturilor pentru noul Cod penal, rezultă că în favoarea coaliţiei de guvernare au votat o parte dintre cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale.
Deputaţii UDMR s-au abţinut de la vot, iar opoziţia a votat împotrivă. Cu excepţia lui Adrian Mocanu de la PMP care a votat Codul Penal şi pe care, imediat după vot, preşedintele Eugen Tomac a spus că îl exclude din partid.
În urma deciziei majorităţii PSD-ALDE din Camera Deputaţilor, societatea civilă a anunţat, prin intermediul reţelelor de socializare, noi proteste de mare amploare. Unul dintre ele are ca scop blocarea circulaţiei în Piaţa Victoriei pe parcursul mai multor zile.
• Procurorul General: Noul Cod Penal
este neconstituţional
Aflat ieri la şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, Procurorul General Augustin Lazăr a criticat dur modul în care Parlamentul a adoptat modificările la Codul Penal.
Lazăr a spus: "Niciodată nu a fost o asemenea grabă în discutarea, în analizarea unui text de lege, dar niciodată nu a fost vreo tentativă de a dezincrimina o faptă gravă aşa cum este abuzul în serviciu. (...) Noi am intrat în Uniunea Europeană cu gândul că adoptăm cadrul legal al lumii civilizate, iar funcţionarii publici şi aleşii se vor orienta după acest cadru legal, să-l respecte. Ei bine, în mod surprinzător, aparenţa acum este aceea că legile s-ar face după moravurile sau năravurile inculpaţilor şi nu după standardele pe care noi trebuie să le avem ca stat al Uniunii Europene".
În privinţa dezincriminării parţiale a abuzului în serviciu, Augustin Lazăr a declarat că mii de inculpaţi trimişi în judecată în ultimii patru ani pentru această infracţiune vor fi achitaţi, în timp ce prejudiciul nu va fi recuperat.
Procurorul şef a menţionat: "În ultimii patru ani au fost trimişi în judecată 2.099 de inculpaţi, funcţionari publici, aleşi locali, judeţeni, la nivel central pentru comiterea unor fapte de abuz în serviciu. Am căutat printre aceşti inculpaţi să vedem dacă vreunul dintre ei au comis faptele pentru sine sau pentru rude. Şi nu am găsit niciun caz. Noua definiţie presupune că folosirea unor terţi, a unor oameni de paie care primesc foloasele respective, va fi ascunsă după acel paravan care stipulează infracţiunea comisă în folosul rudelor. Ar rezulta că toţi cei 2.099 de inculpaţi ar fi achitaţi, iar prejudiciul de peste 4 miliarde de lei nu ar mai fi recuperat".
Augustin Lazăr susţine că modificările adoptate de Parlament sunt neconstituţionale, deoarece ele încalcă prevederile art.11 din Constituţie privitoare la tratatele încheiate de ţara noastră cu alte state.
------
• Preşedintele acuză dur PSD
După votul de ieri din Camera Deputaţilor, preşedintele Klaus Iohannis a spus:
"Este, pur şi simplu, inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare şi cum se acţionează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numeşte dictatura majorităţii şi este profund dăunătoare democraţiei. (...) PSD a trecut în timp record Codul Penal prin Parlament, cu un simulacru de dezbatere în Camera Deputaţilor, şi acest lucru este profund dăunător.
PSD a reuşit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare. A reuşit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparenţă, cu un rezultat previzibil. Se trece cu tăvălugul peste argumentaţia opoziţiei.
Despre conţinutul Codului Penal modificat voi avea o prezentare mai lungă atunci când voi contesta la Curtea Constituţională acest act normativ. De asemenea, este bine de ştiut că şi Codul de Procedură Penală este în pregătire pentru a fi contestat la Curtea Constituţională. Modificările care s-au făcut sunt fie inutile, fie chiar toxice sau dăunătoare, şi am de gând să folosesc toate instrumentele constituţionale pentru a contesta aceste două acte normative".
1. Cam alarmist, domnule!
(mesaj trimis de Maximus în data de 05.07.2018, 03:51)
Ar trebui sa vedem si elementele pozitive: s-a armonizat CP cu deciziile CCR, s-au eliminat pasaje abuzive care aveau ca efect condamn[ri la CEDO, se ia ]n serios prezumtia de nevinovatie s.a.m.d. Acum, daca sunt prevederi neconstitutionale nu-i un capat de tara; se contesta la CCR si se rezolva. Sa nu uitam ca din vechea forma a codurilor aproape ca nu a scapat articol de cenzura CCR. Si pentru acel CP s-au cheltuit bani seriosi, cu echipe de "specialisti". Apoi, acel CP s-a adoptat prin asumarea raspunderii in timp ce acesta a respectat toate rigorile.
Nu cred ca e un capat de tara ca se pune putin ordine in sistem, ca DNA nu mai poate face abuzuri(modul de intimidare a judecatorilor nu-i OK nici in Rusia sau Coreea de Nord) si ca se face un parchet specializat in investigarea magistratilor(trebuiau separate apele).
Eu cred ca nu-i niciun motiv de ingrijorare. Pana la urma lucrurile se aseaza, dar e nevoie de decenta din partea tuturor. Si de mai putina infierare inutila.
1.1. Cam mincinos, domnule! (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Minimus în data de 05.07.2018, 07:58)
Augustin Lazar: "Noua definiţie presupune că folosirea unor terţi, a unor oameni de paie care primesc foloasele respective, va fi ascunsă după acel paravan care stipulează infracţiunea comisă în folosul rudelor. Ar rezulta că toţi cei 2.099 de inculpaţi ar fi achitaţi, iar prejudiciul de peste 4 miliarde de lei nu ar mai fi recuperat".
Tu ori esti tert, ori esti ruda, ori esti tu insuti.
1.2. Hmm, nu-i aşa (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de Maximus în data de 05.07.2018, 11:13)
Augustin Lazar cred ca n-are habar de codul penal daca spune asemenea enormitati. Pai daca unul comite un abuz in favoarea unui tert care apoi ii returneaza banii se ajunge la o cauza mai complexa, anume constiturea de grup infractional, care are consecinte agravante. Cum am spus, n-are sens sa ne alarmam inutil.
Sa nu uitam totusi ca legile astea au trecut si prin cenzura Comisiei de la Venetia, a CCR s.a.m.d. Probabil mai sunt chestii de corectat, nimic nu-i perfect, dar de-aici pana la a insinua ca vor umbla violatorii liberi pe strazi e deja o exagerare.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Mijlocius în data de 05.07.2018, 11:29)
Imi placi maxim, tu stii totul, nu ca nepriceputul asta de Augustin Lazar.
Problema voastra este ca, la sfarsit, observam ca aceste corectii la Codul Penal au fost facute la comanda unui penal, pe numele lui Liviu Dragnea.
Penalul a corectat Codul Penal.
Bagati-l la parnaie pe Liviu Dragnea si atunci o sa va credem.
1.4. Puţin mai mult bun simţ, domnule! (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de Maximus în data de 05.07.2018, 20:42)
Eu doar observ de pe o poziţie cât se poate de neutră. Acum dacă tu vrei să mă asociezi cu X sau cu Y e fix treaba ta. Ceea ce observ e că tot ceea ce s-a votat în Parlament e perfect în linie cu hotărârile CCR şi, mai mult, are OK-ul Comisiei de la Veneţia. Că Dragnea e penal sau nu n-o pot spune eu, ci o instanţă. Însă asta e fix altă problemă.
2. Ce orori!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 05.07.2018, 09:41)
Rational este ca alesii nostrii sa urmareasca dezvoltarea tarii prin masuri de perfectionare a invatamintului, a sistemului de sanatate, a infrastructurii tarii, prin administrarea eficienta a avutiei nationale. DE exemplu, cind am avut si avem inca un corp medical performant, cind medicii romani sunt pretuiti pe toate meridianele lumii, cind avem conditii naturale extraordinare, ce mare lucru era sa faci in scumpa tara un sistem medical performant, care sa atraga clientela din intreaga lume. Si in loc de asta ce-au facut alesii nostri? In loc sa construiasca, sa dea stralucire tarii, au ales sa faca din scumpa tara un rai al infractorilor. Cu asemenea coduri penale este de asteptat ca infractorii internationali sa-si caute adapost in Romania. Si in loc sa facem o tara stralucitoare vom face din mindra tara o tara a infractorilor. Ce oroare! Cine poate sa conceapa si sa realizeze asa ceva! Ei, iata ca s-a gasit cine. Niste porci aciuti in Parlamentul tarii. Mintea umana nu poate sa inteleaga cum porcii astia au avut indrazneala sa faca modificari atit de scandaloase ale codurilor penale. Si porcii astia mai au pretentia sa traiasca in societate! Si nu oricum, ci cu salarii speciale, cu pensii speciale cu onoruri speciale. Ce oroare!