Să-i mai omorâm o dată!

DAN NICOLAIE
Ziarul BURSA #Omul sf(M)inteste locul / 12 noiembrie 2010

Vânzări record ale volumelor de poezie au fost înregistrate în ultimele două zile. În primul rând, au fost epuizate cărţile poetului recent dis-părut, dar în emoţia creată au fost redescoperiţi şi o parte din clasici. Moartea se vinde minunat, se vinde cu viaţă. Cultura noastră ar putea avea o mare şansă, cu o singură condiţie: să reuşim să îi înviem la răsărit pe marii scriitori ai neamului, iar la apus să le permitem să mai moară o dată, pentru noi. De restul s-ar ocupa televiziunile şi mult prea vândutele tabloide. Ar fi o şansă uriaşă şi pentru edituri să depăşească problemele, dar şi pentru public să-şi regăsească reperele.

Un Eminescu murind din cauza unui sistem (să zicem sanitar) în colaps ar face rating uriaş la televiziunile de ştiri. Evident, niciun ministru nu ar demisiona, dar "Luceafărul" şi "Odă (în metru antic)" ar fi vândute în câteva sute de mii de exemplare. Picanteriile legate de poveştile de dragoste ar duce tirajele spre înaltul cerului. Labiş căzut sub tramvai ar crea un serial fără sfârşit la OTV, unde ar fi descusute toate comploturile de care e capabilă omenirea. Un titlu care ar clipi senzaţional în fruntea pleşuvă a ecranului: "Asasinat politic, crimă pasională sau sinucidere?", ar aduce pe multe mese "Moartea căprioarei". În formă tipărită. Carnea e în continuare scumpă. Marin Preda şi dispariţia lui învăluită în misterul unei nopţi petrecută în braţele singurătăţii ar da o nouă şansă prozei autohtone, nedrept ignorată. Cei care au avut neşansa să se sfârşească la vârste venerabile, trişti, în casele lor, se vor mulţumi să beneficieze de pe urma celorlalţi.

Statistica spune că în ţara noastră doar 8% din adulţi cumpără în mod constant cărţi şi că peste 90% se uită la TV. Cifrele pot fi mixate în mod fericit. E uşor să-i condamni pe oameni că pică în extaz în faţa unui anume autor, livrat de o presă care are propriile socoteli şi interese. Se uită prea repede că în ultimii 20 de ani cărţile de poezie au avut tiraje discrete. Cum să apreciezi ceva de care habar nu ai că există? Vinovaţii ar trebui căutaţi în cu totul alte părţi decât în mijlocul publicului, care, uneori, simte nevoia să îngâne cântece.

De dragoste.

De ţară.

Cititorii sunt invitaţi (www.bursa.ro) să participe cu subiecte la această rubrică, gândită pentru recuperarea bunului-simţ.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Mai bine am reinvia cultura, ca imediat am gasi si oameni sa o omoare.

    1. ii omoram , si suntem omorati la randul nostru . cei care citesc , cei dintotdeauna, o fac inca pe niste coli ingalbenite de vreme. la 40 de ani , cu un salariu de 1100 de lei si cu 2 copii nu am cum sa tin pasul cu editurile care cer pe un volum de carte si jumatate din leafa.as cumpara putina cultura in rate daca asta ar fi posibil . e trist , tot mai trist din pacate .

    Moartea a scos la iveala toate gastile si dusmaniile din literatura romana.Pe termen scurt s-au vandut cateva carti, pe termen lung s-a pierdut enorm.

    *Am ajuns pe pagina web a ziarului Bursa gratie blogului autorului acestui articol.

    Recunosc ca ma asteptam la foarte putin in ceea ce priveste acest site si am avut o surpriza mai mult decat placuta. 

    Doar cei in care mai traieste adevarul, iubirea si credinta sunt inca de ajuns pentru a pastra nemiscata cinstita scara a valorilor. Nu trebuie decat sa ne intoarcem fata spre ei ! Au cea mai mare putere de a ne reinvata viata. Cu orice pret, asa cum au stiut sa ramana aceeasi in mijlocul durerii pe care o traim. Odata salvati, vinovatii de astazi nu vor mai fi nici macar amintiri. Trebuie doar sa stim sa primim dragoste, iubire, adevar. Singurele arme care mai au puterea de ucide " ucigasii de semeni " !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb