Să începem cu abecedarul

Cornel Codiţă
Ziarul BURSA #Editorial / 20 iulie 2011

Cornel Codiţă

Speriat de viteza cu care tinde să se erodeze efectul de opinie al constituirii marii coaliţii a opoziţiei, USL, Victor Ponta s-a gîndit că este cazul să inventeze o coaliţie şi mai mare, cu care să rupă iar gura tîrgului: comitetul tripartit anti-criză Putere-Opoziţie-BNR. Faptul că personajul cu pricina nu pricepe nimic din politică şi, mai larg, din temele sociale ale României, n-ar fi chiar o nenorocire, dacă el nu ar fi fost pus în fruntea unui partid care are pretenţia că ştie ce trebuie făcut în eventualitatea readucerii sale, de către electorat, la guvernare.

Erorile din spatele acestei iniţiative sunt atît de multe, încît nu ne-ar ajunge spaţiul a două editoriale doar pentru a le enumera; de aceea, o să le alegem doar pe cele mai flagrante.

Prima ţine de ignorarea dinamicii politice. Va să zică, partidele puterii se erodează masiv la guvernare şi se uită cu tot mai multă disperare la procentele slăbănoage din sondajele de opinie, opoziţia a atins cote la care nici n-ar fi visat cu doi ani în urmă, iar domnul Ponta ce face? Aruncă Puterii, cu mărinimie, un colac de salvare, mare cît o insulă, în loc să calce PDL-ul şi guvernul său în picioare pe unde îl prinde şi de cîte ori îl prinde la strîmtoare! Ştiu, domnul Ponta, ori cei care i-au băgat în cap năzbîtia, au mizat pe efectul pozitiv al "responsabilităţii": Iată, PSD nu se gîndeşte doar la el şi la cîştigul său electoral, ci vrea să "Salveze Ţara", chiar şi cu preţul transformării oponenţilor săi în eroi şi al eternizării lor la putere! Efectul acesta, dacă pe el s-a mizat, este la fel de puţin probabil ca şi inversarea polilor magnetici ai Pămîntului în următoarele 24 de ore. Las la o parte că tema "salvării ţării" a fost de mult confiscată de Boc şi de guvernele sale fără număr, dar ceea ce aşteaptă lumea de la viitoarea guvernare nu este cîtuşi de puţin "să fie salvată". Nu! Electoratul abia aşteaptă să scape de "salvatorii de profesie" ai actualei puteri şi să înceapă odată, măcar acum, după atîţia ani de experienţe şi experimente, un ciclu de guvernare bazat pe competenţă profesională şi respect faţă de lege, nu doar pe cîrdăşii de partid şi camarile de pahar. Atît şi nimic mai mult!

A doua eroare ţine de lipsa de credibilitate; de ignorarea şanselor de reuşită ale aşa zisei iniţiative politice. Pe ce s-a bazat Ponta cînd a făcut o asemenea propunere? Pe rezultatele ultimelor sale întîlniri de la Cotroceni cu Preşedintele Băsescu, care din Necopt, Incompetent şi Lipsit de Credibilitate nu l-a scos? Ori poate o fi avut niscai întîlniri şi înţelegeri secrete cu Boc, din care a rezultat că acesta de abia aşteaptă să dea mîna cu el în măreţul comitet anti-criză? Dacă şansele iniţiativei sunt zero tăiat în patru, care ar fi rostul ei? "Subtilitatea" machiavelică, "noi o propunem şi-i obligăm pe ei să o respingă", să o vîndă domnul Ponta celor care se joacă cu găletuşele prin nisipul grădiniţei politice, ca şi domnia sa! În condiţiile actuale, erodarea credibilităţii Puterii prin asemenea manevre nu poate aduce niciun fel de dividende electorale Opoziţiei. Este ca şi cînd, după ce a trecut un buldozer peste o casă şi a făcut-o una cu pămîntul, vii tu cu lopăţica şi tîrnăcopul de jucărie ca să dărîmi ultima cărămidă care mai stătea călare peste altă cărămidă, încercînd să convingi lumea să te aplaude pentru isprava demolării şandramalei! Din păcate pentru Opoziţia condusă de domnii Ponta şi Antonescu, PDL va pierde, dacă va pierde, pe mîna sa şi nicidecum datorită marilor iniţiative demolatoare ale Opoziţiei pe care cei doi o reprezintă doar în poze şi pe la televiziunile care nu mai au cu ce să-şi umple cele 24 de ore de emisie!

A treia greşeală ţine de ignorarea condiţiilor practice de care ar depinde funcţionarea construcţiei propuse de domnul Ponta. Ce statut ar avea un asemenea comitet? Adunare a "înţelepţilor"? Păi, nu este nevoie! Ce, nu putea USL să adune suficienţi "înţelepţi" şi să construiască un plan anti-criză fără "înţelepţii" lui Boc şi ai PDL? Pe de altă parte, presupunînd că-i adună pe toţi în nemai-întîlnitul comitet, ce-o să facă cu rezultatele înţelepciunii lor? Se obligă PDL să introducă automat în proiectele sale măsurile prevăzute în planul înţelepţilor? Iar dacă nu se obligă, la ce bun toată tevatura?

Dacă nu are statutul de adunare a înţelepţilor, atunci ce ar fi comitetul cu pricina? Un supra-organism de coordonare a Guvernului? Cine-şi închipuie că aşa ceva ar putea fi acceptat de PDL, fie şi numai ca ipoteză de lucru?

În sfîrşit, ultima dintre gogomăniile propunerii liderului PSD este chestiunea cu Banca Naţională. Sunt sigur că domnul Ponta nu s-a ostenit să citească Legea care stabileşte Statutul BNR! Totuşi, măcar flerul, dacă l-ar fi avut, ar fi trebuit să-i spună că ceva nu este în regulă cu aducerea instituţiei cu pricina într-o combinaţie politică. Nu doar că BNR nu se poate implica în asemenea "construcţii" fără să îşi depăşească cu mult atribuţiile şi să calce rău prevederile statutelor sale, dar participarea ei, ca instituţie, la un asemenea aranjament ar fi echivalentă cu încălcarea tuturor regulilor impuse instituţiilor europene de acest tip şi distrugerea singurei ancore de stabilitate pe care România o mai are în vălmăşagul incoerent creat de "politici" guvernamentale aşa zise anti-criză.

Dacă domnul Ponta nu suferă cumva de "Sindromul Munchausen", atunci cu siguranţă, înainte de a mai fi lăsat să propună tot felul de iniţiative, PSD ar trebui să-l scoată de la grădiniţă şi să-l trimită la munca cea grea cu abecedarul politicii. Nu de alta, dar te pomeneşti că mîine-poimîne ajunge prim-ministru şi el tot cu lopăţica şi găletuşa o să vrea să se joace prin Palatul Victoria, visîndu-se Micul Titulescu!

Opinia Cititorului ( 3 )

Secţiunea de comentarii la articolele domnului Cornel Codiţă este abuzată grav, continuu, de unul şi acelasi cititor, de ani de zile, motiv pentru care, în acord cu autorul, am limitat textul oricărui comentariu la maximum 500 de semne.

  1. Autorul opiniei de fata, la editorialul de azi trebuie sa recunoasca faptul ca acest abecedar este foarte coroziv.Nu credem ca micul Titulescu este sensibil la asemenea ..acizi. Nu stiam de opinia jucatorului cotrocenist vis-a- vis de calitatile politice ale sefului psd-ist.Probabil ca aveti niste surse mai bune...Pentru ca nimeni din grupul nostru de observatori ai scenei politico- economice interne si externe nu are intentia sa devina editorialist la Bursa on-line ,ne multumim sa citim...

    Conform p[rincipiului regalian de a bate moneda in consonanata cu princiuiul suveranitatii...BNR ar putea sa aiba curajul indeplinirii acestei misiuni nobile care ar da resurselor umane calificate si necalificate din Romania posibilitatea sa recreeze economia tarii demolata cu multa constiinciozitate de catre decidentii politici obedienti din oncompetenta sau cointeresati de care actorii internationali cheie care au dictat si dicteaza.

    Nu ne putem indatora la infinita. Actuala criza este... 

    1. Inainte erau BCN cele care impruimutau bancile comerciale...acum se intampla pe dos- paradoxal si mai dorim sa iesim din criza datoriilor in secolul acesta!

CITEŞTE ŞI

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb