Reporter: Cât de puternic credeţi că este afectată economia până în acest moment de situaţia creată de pandemia Covid-19? Care ar putea fi repercusiunile în piaţa noastră de capital?
Milan Pruşan: În mod cert situaţia medicală extrem de dificilă a avut impact asupra evoluţiei economice la nivel global şi, în mod automat, ţara noastră a resimţit aceste şocuri. Prin comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană, mai ales cu vecinii din regiunea central şi est europeană, România a parcurs rezonabil anul 2020, în ciuda dezechilibrelor economice care s-au accentuat în ultimele trimestre. Piaţa de capital a replicat foarte fidel evoluţia situaţiei medicale şi economice din ţara noastră pe întreg parcursul anului, atât în momentele de adâncire a crizei sanitare, dar şi perioda de revenire ce a urmat în a doua jumatate anului.
Bursa locală a crescut în vizibilitate, atât pe plan local, cât şi la nivel global, iar acesta nu poate fi decât un lucru pozitiv pentru anii următori. Pentru 2021 aşteptările sunt mari, şi nu neapărat din perspectiva performanţei atinse de principalii indici bursieri de la Bucureşti, dar mai ales prin prisma amprentei pe care bursa de la Bucureşti o poate pune asupra dezvoltării economice din ţara noastră, printr-o finanţare eficientă a tuturor segmentelor de piaţă.
Reporter: Cum aţi caracteriza evoluţia pieţei locale a fondurilor de investiţii în anul 2020 în general, şi a fondurilor administrate de NN Investment Partners în special?
Milan Pruşan: Piaţa fondurilor de investiţii din România a fost puternic afectată de incertitudinea generată de situaţia medicală extrem de dificilă, element ce a afectat în mod rapid şi contextul economic.
Au fost înregistrate răscumpărări importante în primul trimestru al anului, însă perioada ce a urmat ne dă încredere că experienţa acestui an ne va ajuta să construim pe baze puternice evoluţia din anii urmatori. Performanţele înregistrate de principalele clase de active pe întreg parcursul anului demonstrează că planurile bine facute, dar mai ales respectarea acestora, conduc la performanţe pozitive chiar şi în urma parcurgerii unor situaţii de piaţă extrem de dificile. Nivelul ridicat de diversificare al portofoliilor NN Investment Partners şi comunicarea permanentă cu clienţii şi partenerii noştri de distribuţie a fondurilor mutuale ne-au ajutat să avem rezultate bune în 2020 şi să-l marcăm ca pe un an de creştere pentru activitatea noastră din România, lucru deloc uşor de obţinut într-un astfel de context global.
Reporter: Care au fost tipurile de fonduri preferate de investitori în 2020? Cum explicaţi tendinţele manifestate?
Milan Pruşan: Investitorii români au preferat fondurile cu o componentă importantă de acţiuni, din dorinţa de a surpinde perioada de revenire a pieţelor începând cu luna aprilie. Cred ca este vorba despre menţinerea unei tendinţe observate şi în anii anteriori, însă corecţiile importante din primăvară au stârnit interesul pentru piaţa de capital în rândurile unor investitori care până anul trecut nu beneficiaseră de "efervescenţa" pieţelor de capital.
Reporter: Care sunt, în opinia dumneavostră, motivele pentru care fondurile de acţiuni şi cele diversificate ce cuprind o componentă de acţiuni, au o pondere redusă din totalul fondurilor deschise de investiţii? Cum poate fi schimbată această situaţie?
Milan Pruşan: Cred că anul 2020, în care piaţa de acţiuni din România a crescut simţitor în vizibilitate, marchează momentul de la care fondurile diversificate vor creşte ca pondere în portofoliile clienţilor. Această perioadă cu momente de scădere accentuată vine şi cu o latură mai optimistă, considerând contextul foarte bun de a înţelege caracteristicile pieţelor financiare, fapt ce ne dă încredere în capacitatea pieţei fondurilor din ţara noastră de a parcurge mult mai bine perioada următoare, chiar dacă noi episoade de volatilitate sunt posibile. Acestea fiind spuse, cred că 2021 poate reprezenta un an de creştere pentru industria de fonduri mutuale din România, cât şi pentru NN Investment Partners.
Reporter: Unele voci susţin că există o competiţie între piaţa bancară şi cea de capital. Care este opinia dumneavoastră?
Milan Pruşan: Personal cred că vorbim de o singură piaţă, cea a serviciilor financiare, care trebuie să funcţioneze ca un mecanism extrem de bine reglat pentru a se putea adresa tuturor nevoilor românilor, indiferent dacă sunt persoane fizice sau mari companii. Apoi, fiecare segment de piaţă va folosi resursele de finanţare care îi sunt cele mai potrivite la momentul respectiv. Aşa cum deţinerea unui depozit bancar nu exclude şi investiţia într-un fond mutual, la fel o companie se poate finanţa printr-un credit bancar, dar în egală măsură poate decide să-şi maximizeze valoarea de piaţă printr-o listare la bursă.
Reporter: Cum credeţi că poate fi dezvoltată piaţa de capital din ţara noastră şi, implicit, industria fondurilor de investiţii?
Milan Pruşan: Dezvoltarea pieţei noastre poate veni din mai multe direcţii. Cu cât se va discuta mai mult despre utilitatea pieţei de capital, folosind exemple concrete, care sunt din ce în ce mai numeroase, cu atât vizibilitatea şi numărul investitorilor va creşte. De asemenea, o optimizare pe zona de fiscalitate, prin crearea unei metode facile de taxare a câştigurilor realizate în urma plasamentelor facute, ar atrage mai mulţi investitori care până acum au fost ţinuţi departe de piaţă din cauza componentei birocratice.
Reporter: Care sunt ţintele pentru societatea de administrare de fonduri de investiţii pe care o reprezentaţi, în 2021?
Milan Pruşan: Pentru anul 2021 ne dorim ca această criză medicală să fie depăşită, iar implicaţiile sale economice să fie parcurse uşor de ţara noastră. Apoi ne putem gândi la dezvoltarea business-ului nostru, în linie cu o evoluţie pozitivă pe care o dorim pieţei fondurilor de invesţii din România. Vom continua demersurile de diversificare a ofertei noastre de fonduri, strategiile cu o componentă clară de sustenabilitate jucând un rol extrem de important în dezvoltarea noastră pe termen mediu şi lung. Sperăm, de asemenea, la performanţe convingătoare pentru investitorii noştri, pentru că suntem siguri că noul an va aduce o serie de provocări, dar va ţine de fiecare dintre noi să le transformăm în oportunităţi fructificate, având mereu în minte că a investi necesită o abordare pe termen lung şi multă stăpânire de sine, răbdare, mai ales în momentele dificile.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. :)
(mesaj trimis de Vali în data de 06.01.2021, 15:13)
ma intreb cati bani mi-ar da Milan sa ii fac o strategie de investitii pe urmatorii 10 ani ? ....
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Vali în data de 06.01.2021, 22:37)
dar ce sens ar avea cand d-nul Schwab (World Economic Forum - Davos) ne zice ca "you'll own nothing and you'll be happy about it" ? :) ....