Să nu fii pasiv în faţa prostiei!

MAKE
Ziarul BURSA #Miscellanea / 16 ianuarie 2020

MAKE

Cristian Tudor Popescu zice o pros­tie de vreo cinci ori pe zi, la televiziunea DIGI 24, într-o reclamă la emisiunea "Cap limpede", reluând-o ca pe cine ştie ce înţelepciune din spusele Papei Francisc: 

"Să fii păcătos şi să fii corupt nu sunt unul şi acelaşi lucru. Sunt două lucruri complet diferite. Una este să cazi în păcat, apoi să te căieşti şi să te izbăveşti prin mila Domnului, şi e cu totul altceva să trăieşti într-o conspiraţie ipocrită cu Răul, să ai sufletul corupt. Pe dinafară să pari curat ca lacrima, dar la interior să fii parazitat de intenţii rele şi egoism meschin." (Vatican News)

Citatul este un fragment din rugăciunea Papei Francisc rostită la monumentul dedicat Fecioarei Maria în centrul istoric al Romei, unde a mers ca să aducă un omagiu de flori şi rugăciune la 8 decembrie 2019.

Papa Francisc face aici teoria chibritului, dar n-ar fi primul Papă care spune prostovănii; ţinând cont de faptul că a făcut-o într-o împrejurare pioasă, reproşul poate fi suspendat.

Nici n-aş fi scris ceva în legătură cu asta, dacă Cristian Tudor Popescu nu mi-ar repeta-o de cinci ori pe zi.

Cristian Tudor Popescu nu este nici Papă, ci comentator, nu este nici la monumentul Fecioarei Maria din Roma, ci într-un studio TV şi nici nu se roagă, ci face pe deşteptul.

Oricine poate sesiza similitudinea dintre corupt şi păcătos: coruptul este un păcătos.

Definiţiile de dicţionar:

- Păcătos = (Persoană) care a încălcat normele (religioase sau) morale;

- Corupt = (Despre oameni) Care se abate de la morală; desfrânat, depravat, stricat.

Abaterea de la morală, care este definiţia coruptului, este una şi aceeaşi cu încălcarea normelor morale, care este definiţia păcatului.

Raportul logic dintre păcătos şi corupt este de incluziune, identic cu raportul dintre mamifer şi urs - , printre mamifere se găsesc şi urşii, ursul este un mamifer- este raportul dintre gen şi specie.

Şi cu asta, am închis subiectul pros­tiei din gura lui Cristian Tudor Popes­cu, repetată zilnic de DIGI24.

Şi m-am eliberat de opresiunea de pe micul ecran, putem trece la chestii ceva mai deştepte.

NOTĂ

În traducerea românească a Bibliei, nu am găsit noţiunea de corupţie, dar ea apare semnificativ de trei ori în două versete din traducerea în engleză:

"11. The earth also was corrupt before God, and the earth was filled with robbery (violence).

12. And God looked upon the earth, and, behold, it was corrupt; for all flesh had corrupted his way upon the earth." (Geneza/6)

În româneşte:

"11.Pământul însă se stricase înaintea feţei lui Dumnezeu şi se umpluse pământul de silnicii.

12. Şi a căutat Domnul Dumnezeu spre pământ şi iată era stricat, căci orice făptură îşi stricase calea pe pământ".

În româneşte, "stricat" stă pentru ebraicul "'vatishacheit', care, în engleză, este tradus prin "corupt".

La aceste versete se referă Talmudis­tul Hayyim ben Moshe ibn Attar (rabin marocan, 1696-1743), ca să detalieze noţiunea de "corupţie".

El argumentează că noţiunea de corupţie din Biblie cumulează aceste trei păcate - idolatrie, omor şi perversiune sexuală.

Neîndoielnic, corupţia este un cumul de păcate, iar nu unul singur.

Încălcarea Poruncilor Dumnezeieşti este definiţia pentru păcat formulată de exegeţii Bibliei, iar abaterea de la "calea pe pământ" este o astfel de încălcare:

"9. Să facă Domnul Dumnezeu din tine popor sfânt al Său, precum ţi S-a jurat El ţie şi părinţilor tăi, dacă vei asculta poruncile Domnului Dumnezeului tău şi vei umbla în căile Lui."(Deut.28)

De aici, Maimonide (filosof, medic şi teolog iudeu 1135-1204) a derivat a unsprezecea Poruncă Dumnezeiască, din lista de 613 Porunci:

"11. Încurajează căile Lui".

Iar, din Leviticul/19/17, ("Să nu duşmăneşti pe fratele tău în inima ta, dar să mustri pe aproapele tău, ca să nu porţi păcatul lui.") a derivat Porunca nr.16: "Să îi mustri pe răufăcători".

Căci pasivitatea este complice la corupţie.

Iar corupţia poate să privească şi înţelesurile cuvintelor.

Ei bine, nu am fost pasiv.

Opinia Cititorului ( 37 )

  1. Nu pot a fi pasiv in comentariu.

    Multe informatii din gindirile teologice cu mult inaintea aparitiei CTP. sint foarte iluminante, adicatelea am pus mina sa mai citesc despre cei mentionati si daca era cazul sa le aprind o luminare.... 

    Si mie mi se pune pata,uneori, pe cei care tin o linie ce se pretinde a fi curata iar cind ies din emisiune intreaba cine e fata aia ?

    60% din ce spune CTP corupe si sa nu uitam sa mentionam mediul in care se innobileaza intelectual, care este 100 % corupt. 

    Finalul notei de subsol este de neprevazut. Articolul este o bijuterie.

    -- Lenau, a greșit?

    Acum știți și cum e cu opiniile astea. Că d'aia sunt opinii. Fiecare crede că are dreptate. Asta nu înseamnă că toți au dreptate, dar în același timp poate însemna și că toți au dreptate. Cine sa judece, daca nu altul care crede, la rândul lui, că el spune adevărul. Dar culmea, poate chiar îl spune. Cine știe? Toți știm, dar niciunul. Wow. Pare cuantic

    Articolul este o bijuterie. Pacat ca nu sunt mai multe persoane ca Make in tarisoara asta. Inteligenta plus bun simt. Plus cultura solida. Multumim Make.

    Make nu a luat in considerare ca notiunea juridica de corupt din zilele noastre nu are nimic in comun cu cea din biblie care se refera la idolatrie, omor si perversiune sexuala. si este usor alaturi si de cea din dictionarul invocat. Lumea a invatat in timp sa faca si alte pacate si probabil va mai invata.

    1. Votez parerea lui Nae. Aferim !

      Nae, cu aerul ca m-ai contrazice, nu faci decit sa ma confirmi.

      Cind spui "Lumea a invatat in timp sa faca si alte pacate si probabil va mai invata", confirmi - coruptia este un pacat, chiar daca tu spui ca e "alt pacat". 

      Invata sa citesti: in text eu nu am afirmat ca notiunea de coruptie din Biblie ar presupune un cumul al pacatelor de idolatrie, omor si perversiune sexuala, ci am citat opinia unui talmudist de la anul 1700. 

      Ceea ce am afirmat eu insumi, este: "Neîndoielnic, corupţia este un cumul de păcate, iar nu unul singur." 

      Ideea ca am fi inventat pacate noi este, cred, prea indrazneata ca sa fie adevarata. 

      Intre Proverbe, la cap.21/14, figureaza: "Un dar făcut într-ascuns potoleşte mânia şi un plocon scos din sân, o mânie puternică." 

      Interepretarea curenta este ca versetul face deosebirea intre actul de caritate anonim si cadoul neasteptat, dar Rabbi Ytzhak (amoraim din a doua generatie) sustine ca versetul ar avea intelesul atragerii furiei feroce a lui Dumnezeu asupra celor implicati in mituirea unui judecator.

      A doua generatie de amoraim activeaza, aproximativ, intre anii 250-290, astfel ca ideea de coruptie prin mituire (la care, eventual, faci referire cind invoci "notiunea juridica de corupt din zilele noastre") nu este de loc una noua. 

      Ai mușcat. Ar fi trebuit să nu te repezi.

    E o bombă nucleară. Aruncată pe timpul lui Burebista. Înjumătățirea la 1000 de ani.

    Make nu este Papa, dar "papa" tot ce tine de teoria chibitului (diferita de cea a chibritului) disecand genul si specia pentru a ne arata/ a ne convinge care este diferenta specifica.

    Inchizand subiectul despre prostia din gura lui lui C T Popescu, il face sau nu prost? pacatuieste ponegrindu-si semenul in felul acesta? 

    Face sau nu Make pe desteptul? este Make activ?

    L-as idolatriza, dar ma tem ca devin corupt. 

    1. Exista prostii la care nu are nici un rost sa reactionez - prostia prostilor.

    Multumesc Make. Este o placere sa citesti un om destept si tolerant.

    ....Daca e sa filozofam cele doua notiuni,respectiv PACATUL si CORUPTIA putem zice ca d.p.d.v. al "multimi" evenimentelor care compun PACATUL si CORUPTIA ele nu sunt egale..,deoarece multimea evenimentelor difera. Doua multimi pot fi luate ca egale daca prin inersectia lor dau o multime vida.. Ceea ce se poate afirma {probabil},este ca multimea evenimentelor ce compun CORUPTIA ar fi incluse in multimea evenimentelor ce compun PACATUL. Si deci daca facem o intersectie va rezulta o alta multime pe care e greu sa o definesc din ce elemente este compusa.

    1. .. (..Talmud )(1)...Ucide-i pe cei mai buni dintre ne-evrei....

      “Chiar şi cel mai bun dintre ne-evrei trebuie ucis.” (Soferim 15:10) Citatul este incomplet şi decontextualizat. Se refera la uciderea soldatilor egipteni care ii urmaresc pe evrei, la fuga din Egipt.

      Rabinii s-au iintrebat de unde a mai avut Faraonul animale pe care sa le inhame la carele de lupta, (dupa ce a cincea plaga ii ucisese toate animalele) si au ajuns la concluzia ca plaga a ocolit animalele egipteniloir dreptcredinciosi si deci acestia se gaseau ca soldati in armata care ii fugarea. 

      Citatul spune ca dusmanul trebuie ucis, chiar daca este dreptcredincios. 

      Scos din context, citatul promoiveaza antisemitismul.

      Atentie Zaza!, felul in care l-ai distorsionat este antisemitism pur. 

      Mai scrisesem cindva catre tine draga zaza ca nu toate zazele sint la tine acasa. Cele din balconul de sus sint plecate, iar cele din dreapta Tatalui, normale au devenit anormale. Mi se pare numai mie ca din cauza lipsei zazelor cam zumzai gresit sau si tie?

    Make, trebuie sa inveti si tu sa citesti. Eu nu am spus ca tu ai afirmat ca notiunea de coruptiepresupune un cumul al celor trei pacate enumerate Eu am spus ca la vremea cand Biblia a luat forma Rabbi care s-a ocupat cu acest lucrus-a gandit numai la acste forme ale pacatului, care erau mai frecvente in acea vreme. Intre timp au aparut sau au devenit la fel de frecvente si ale forme.

    1. Draga Nae, ceea ce ai spus este scris mai sus, la comentariul nr.6: "...notiunea juridica de corupt din zilele noastre nu are nimic in comun cu cea din biblie care se refera la idolatrie, omor si perversiune sexuala".

      Ceea ce spui acum ca ai fi scris este o completare. 

      Nu-mi poti reprosa ca n-as fi citit corect. 

      Vorbesti a doua oara de "forme noi ale pacatului". 

      Sint nedumerit.

      La ce te referi? 

      Mie imi pare rau ca ,totusi, n-ai inteles ce a spus papa si a preluat CTP , domnule Make!Sunt lucruri de foarte bun simt si cu profund sens CRESTIN pe care nu le sesizezi ( sau te faci ca nu le sesizezi) si te legi ,contabiliceste,de semantica ieftină.(Te-as sfătui sa ceri sfatul unui teolog dar mi-ai mai spus , mai demult, ca n-ai nevoie.Păcat.)

      In afara ca ma dezaprobi cu superioritate, ai si ceva de spus?

    Poate ca ideea nu e de a compara faptuitorul , pacatos/corupt , ci atitudinea lor fata de fapta .Pacatosul contientizeaza ca a gresit si cere iertare , coruptul nu recunoaste adeseori fapta si se imbraca in falsa mantie a nevinovatiei , falsei bunatati ,etc .Biblia e plina de exemple de recuperare a pacatosilor si daca ne uitam chiar la apostoli gasim exemple :) Neexistand om fara pacat ceea ce face diferenta e trezirea si dorinta de schimbare .Astea la corupti sunt cam rare pt ca pt ei coruptia e un mod de viata nu o greseala .

    1. Apreciez bunacredinta a interventiei, dar nu vad cum sa poata fi diferentiat pacatosul care se caieste, de pacatosul care nu se caieste si pe aceasta baza, sa fie trecut cel de-al doilea in alta categorie, care nu mai este a pacatosilor, ci a coruptilor.

      Din ciite imi amintesc, pedeapsa initiala pentru orice incalcare de Porunca a fost omorirea cu pietre. 

      Tatal care a cules lemne de foc, in ziua de Sabbat, ca sa-si incalzeasca copiii, a fost omorit cu pietre, iar Moise nici nu a indraznit sa negocieze cu Dumnezeu, cum o facuse in cazul idolatriei fata de vitelul de aur, desi ceea ce facuse tatal, din punct de vedere crestinesc, era de iertat. 

      Initial nu a existat pacat mic si/sau pacat mare, iar coruptia nu poate primi o alta incadrare, pentru ca alta nu exista.

    Atentie, Bursa cenzurează. Postati, dar nu criticati; doar laudati, mai ales pe Make.?

    1. Desigur, BURSA elimina timpeniile jignitoare postate de fosti salariati cazuti in turpitudine.

      Sint vreo 4-5 ore de cind matale nu ai alta preocupare.

      Nu te-ai angajat in alta parte? 

      De ce au plecat sau au fost concediați?

      Numai tu ai dreptul sa jignesti? modul in care l-ai tratat pe CTP nu este jignire?

      In nici un caz, articolul nu jigneste, doar prostii se pot simti jigniti si de aceea cred ca si tu te poti simti jignit.

    Frumos articol

    Ctp vorbește doar în ziceri paradoxale ca să facă un ban bun. 

    Bunăoară s-a supărat pe Prelipceanu ca a făcut sluj în fața Gabrielei Firea. 

    Si a zis ca mai apare la Digi ,dar - ca protest-nu alături de Prelipceanu 

    Ce nu a spus însă CTP e ca Firea a...plătit sute de mii de euro pe la toate televiziunile. 

    Deci Ctp nu putea să plece de tot de la Digi, pt.ca așa vrea el să faca bani: repede si făcând pe de desteptul. 

    De unde vin banii ? Sarbu, Vantu sau Firea, nu importă. 

    Păcat sau corupție:)

    Adică e si un fel de auto-justificare pt.propriile compromisuri ... 

    Vreau sa spun ca daca ar trai astazi, taludistul marocan din sec. 17 ar da o definitie mult mai extinsa, cu mai multe aspecte=pacate ale notiunii de coruptie. Asocierea cu cuvantul englez similar iar nu e potrivita intrucat acesta este foarte divers in semnificati

    Draga Make, tu esti o surpriza placuta pentru mine, intrucat te stiu de cand erai salariat intr-un institut de proiectare si nu as fi crezut atunci ca voi ajunge sa-ti admir vastitatea culturii.  

    1. Draga Nae, înțelesul corupției ca "stricare a cailor Lui" este acoperitor pentru orice formă de încălcare a Poruncilor vom fi inventat din antichitate pînă acum si e acoperitor si pentru viitor.

      Da, am fost angajat ca proiectant în arhitectura, în IITPIC. 

    N-ul cunosc pe cel care a scris acest articol dar esteo mare diferenta intre CTP si alti N ziaristi.Inca odata ne meritam soarta ca stam a ne fura toti borfasii,agaramatii,cretinii si toti nespalatii care ne fura di 90.Cititi opiniile de mai jos si multe altele din bursa-nimeni nu sesiseaza si ia atitudine fata de mizeria din toate pdv in care am ajuns-ce natie prosti 70% NU STIU SA SCRIE SI SA CITEASCA-DAR CRED IN BIBLIE SI CEL DE SUS.DOMNILOR RELIGIA ESTE CANCARUL SOCIETATII UMANE.MA UIT PRIN TRAMVAIE TOTI CU MUTRA TAMPA SE INCHINA-NU CITITI NU MUNCITI INCHINATI-VA FARISEILOR.TOTI SUNTE-TI NISTE GIGI LASATI-O DRACULUI DE BIBLIE SEMANATI CU TRIBURILI DIN COLIBE

    1. Cred ca unul dintre cei ce nu stiu sa scrie esti chiar tu =)))) Stii vorba aia daca nu scriai filosof ramaneai....

    Ma delectez cu articolulul dar si mai mult cu cometariile...MAKE iti lansez o provocare.. Mergi la o emisiune televizata si dezbate un subiect cu CTP... ar fi foarte interrsant. Sunt curios de parerea ta.. Daca da... E da... Dar daca e nu as fi curios de ce nu.

    1. Nu intru într-o dezbatere cu o persoană pe care o detest.

      Am inteles. Multumesc.

    Adevarul e ca la CTP te astepti sa dea citate din Torquemada cand apare :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb