Să sperăm la un ASF mai puţin corupt în 2022!

Ben Madadi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 6 ianuarie 2022

Să sperăm la un ASF mai puţin corupt în 2022!

Bilanţul ASF în anul 2021 se poate vedea cel mai bine în cotaţia acţiunii SIF Oltenia

Ben Madadi

Scăderea gradului de corupţie a Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) ar fi cel mai bun lucru pentru piaţa de capital, piaţa asigurărilor şi pentru piaţa pensiilor private din România. Asta îmi doresc pentru 2022!

Mă veţi întreba, pe bună dreptate, dacă am dovezi că ASF este o instituţie coruptă. Da, am mai multe şi voi încerca să le prezint cât mai succint posibil. Dar mai înainte, să vedem ce presupune termenul "corupţie". Conform dicţionarului explicativ al limbii române, corupţia este definită drept "abaterea de la moralitate, de la cinste, de la datorie". În ultimii ani, corupţia ASF a fost în văzul tuturor. Sunt numeroase cazuri, iar spaţiul unui articol nu-mi permite să le detaliez pe toate. Aşa că mă voi opri la exemplele cele mai cunoscute!

Cu toţii ştiţi povestea City Insurance. Din cauza absenţei unei supravegheri reale din partea ASF, toată România a ajuns să suporte, prin fondul de garantare, costurile directe ale unor fapte care acum sunt anchetate de procurori. Fondul de garantare avea, la începutul lunii decembrie 2021, solicitări de aproximativ 530 milioane lei, iar această sumă va creşte semnificativ în lunile următoare. Dacă ASF şi-ar fi respectat îndatorirea legală de supraveghere, această pierdere ar fi putut fi evitată. City Insurance, ani de zile înainte să intre în faliment, vindea poliţe RCA ieftine, dar fără să ofere un serviciu real de asigurare. Zeci de mii de oameni au fost fraudaţi în fiecare an de către asigurătorul City Insurance prin nedecontarea corectă a costurilor daunelor. Banii asiguraţilor erau sifonaţi sub ochii supraveghetorului (ASF). Toţi ştiau că City Insurance era, vorba românului, o ţeapă, iar problemele erau cunoscute de mai mulţi ani. Totuşi, ASF nu a făcut nimic pentru protejarea asiguraţilor. Şi nu este vorba doar de actuala conducere. Ţeapa City Insurance precede cu ani buni venirea lui Nicu Marcu în fruntea ASF, în 2020. Putem să speculăm despre detaliile acestei lipse de acţiune din partea ASF, dar un lucru este clar: ASF s-a abătut de la "moralitate, cinste şi datorie". Este evident că ASF nu şi-a îndeplinit datoria legală de supraveghere. Toată lumea o ştie, fără îndoială şi ASF o ştie!

Tot abaterea de la datorie este valabilă şi în privinţa pieţei de capital, unde o mână de oameni sifonează de ani de zile SIF-urile, în special SIF Banat Crişana (SIF1) şi SIF Muntenia (SIF4). La acestea s-a alăturat în anul 2020, chiar cu ajutorul ASF, şi SIF Oltenia (SIF5) .

În cazul SIF5, din momentul în care piaţa a aflat că societatea va fi preluată de Cooperativa, acţiunea s-a prăbuşit şi de atunci a rămas prăbuşită. Acţionarii s-au tot plâns şi nimic. ASF n-a avut nicio reacţie la faptul că acţionarii SIF5 au avut de pierdut. După mai bine de un an de la preluarea SIF5 de către Cooperativa, rezultatele se văd şi sunt dezastruoase pentru acţionarii SIF5. Într-o bursă cu creşteri de peste 33% în 2021, acţiunea SIF5 a scăzut cu peste 6%. Preţul acţiunii SIF5 se află la minimele din 2020, deoarece investitorii se tem că SIF Oltenia este abia la începutul unei lungi etape de sifonare (precum SIF1 şi SIF4). Graficul acţiunii SIF5 arată de fapt cel mai bine ce a făcut, sau mai degrabă ce n-a făcut, ASF.

Să sperăm la un ASF mai puţin corupt în 2022!

Indiferent de preţul acţiunilor, sub "supravegherea" ASF, în piaţa de capital românească administratorilor li s-a pemis să cumpere cu banii companiei propriile acţiuni prin intermediul unor fonduri interpuse. Şi acesta este motivul fundamental al nemulţumirii investitorilor. ASF a primit sesizări din partea investitorilor la SIF-uri să le fie protejate drepturile prin impunerea legii societăţilor comerciale, legea 31/1990 , dar nu a făcut nimic. Cu toate că legea 31/1990 precizează clar că nu ai voie să cumperi acţiuni proprii prin terţi/interpuşi, în realitate, pe piaţa de capital românească este posibil. Legea 31/1990 nu specifică natura terţului/interpusului, însă spiritul acestei legi îl constituie prevenirea preluării unei companii de către administratori, cu banii companiei (mai precis, cu banii acţionarilor). Este intenţia corectă şi legitimă a legiuitorului de protejare a dreptului de proprietate al investitorilor în societăţile comerciale.

În spiritul legii 31/1990, ASF ar fi avut toate pârghiile necesare să nu permită Cooperativei preluarea conducerii SIF1, SIF4 şi ulterior a SIF5, folosind banii acţionarilor. Dar ASF nu a făcut-o, abătându-se de la îndatorirea legală de supraveghere: a permis administratorilor SIF1 şi SIF4 să uzurpe calitatea de proprietari a acţionarilor. Rezultatul a fost că administratorii SIF1 şi SIF4 nu prea au mai oferit acţionarilor dividende sau răscumpărări transparente de acţiuni, ci şi-au votat sieşi (prin acţiunile deţinute de terţi şi folosite la adunările generale) salarii şi bonusuri ce nu se regăsesc nici la cele mai mari companii private din România. Sifonarea este cât se poate de transparentă, însă ASF n-a văzut nicio problemă în anul 2021, în ciuda sesizărilor investitorilor. Prin acest comportament, ASF a adus prejudicii majore investitorilor la SIF-uri şi, totodată, întregii pieţe de capital din România.

Investitorii au mai sesizat ASF-ul privind încălcarea legii 74/2015 şi a regulamentului Uniunii Europene 231/2013, care se referă (printre altele) la conflictele de interese. Deoarece nu a putut să respingă temeinicia acestei cereri, ASF pur şi simplu nu a mai răspuns, încălcând astfel o obligaţie legală.

Consecinţele neregulilor îngăduite de ASF sunt ample. De pildă, fraudarea votului acţionarilor la SIF-uri a afectat şi fondurile de pensii care investesc în piaţa de capital. Astfel, odată cu preluarea SIF5 de către Cooperativa, fondurile de pensii care deţineau acţiuni SIF5 au înregistrat pierderi semnificative. Mai multe fonduri de pensii şi-au vândut acţiunile SIF5, de teama Cooperativei, la cotaţii apropiate de minimele ultimilor cinci ani. Şi odată cu asta, milioane de deponenţi în fondurile private de pensii care deţineau acţiuni SIF5 au avut de pierdut.

Corupţia ASF se vede cel mai bine în graficul acţiunii SIF5. Conducerea ASF a ajutat Cooperativa să preia SIF5, iar consecinţele au fost resimţite de milioanele de acţionari SIF5, şi încă alte milioane de deponenţi în fondurile de pensii.

Am arătat, cred, foarte clar cum ASF a acţionat în detrimentul pieţelor de asigurări, de capital şi de pensii private din România. În loc să-şi facă datoria legală, astfel încât fapte precum cele descrise mai sus să nu aibă loc, ASF a procedat abătându-se de la "moralitate, cinste şi datorie". Dar poate că în anul care tocmai a venit, nivelul acestei corupţii va scădea. După 15 ani de la aderarea României în Uniunea Europeană, ar cam fi cazul!

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Tare graficul. Se vede perfect dupa ce SIF5 a fost preluata de Dragoi-Lakis actiunile SIF5 au inceput sa tot scada. Milioane de oameni furati. Trebuie sa plateasca cineva pentru asta.

    Copariu care era director la ASF si a ajutat Cooperativa, acum e angajat la Cooperativa. Incredibil cum o mafie lucreaza in Romania complet nestingherit, in vazul tuturor! 

    1. Nu este Rpmania.

      Este Liban. 

      Problema ASF este insasi ... ASF, pentru ca este o singularitate. Adica o ciudatenie. Nu ar fi normal sa existe astfel de "institutii".

    Sperante desarte. Cu Marcu presedinte coruptia si prostia vor triumfa. Va triumfa si Dascalu prietena lui Beze si protectoarea Cooperativei impreuna cu Marcu.

    pana in 2024, nu...sorry!

    trebuie sa treaca revolutia din 2022-2023 , apoi urmeaza valul de masiva depolitizare a aparatului administrativ de stat si de eficientizare a sa!  

     

    mai apoi o sa fie mai ok situatia. 

    deci afirmatia mea e : din 2024 incolo!

    RABDARE, VA ROG!  

    1. Mon cher, crezi că mai trebuie să așteptăm mult prăbușirea, pentru a intra la cumpărare? Mă plictisesc crunt amânările astea...

      ...

      inca nitel ... e ianuarie 2022 .... in februarie urmareste niste divergente negative pe ch art-uri si mai apoi din martie 2022 incolo "se rupe apa" ... si se naste noua lume ! :)

      intai durerile nasterii (2022-2023) adica o piata bear... si apoi o decada de cresteri (pana spre 2028-2032). 

      p.s. eu am indicat clar anul trecut 2 scenarii : ori se rupe piata in octombrie 2021 (nu a fost cazul - probabil se bagasera multi fraieri sa shorteze in avans si piata s-a gandit sa ii stranga de gat nitel...) ori in primavara 2022 (riscurile efective incep din Feb 2022).  

      Hai... sper ca am fost clar.  

    Pana la urma sunt afaceri care merg si afaceri care nu merg din diverse motive. De ce sa stai si sa te plangi? Da-le bre si gata iti asumi pierderea si mergi mai departe asa cum au facut FPP. Manevre si fraude si chestii dubioase se intampla peste tot unele sunt descoperite altele nu. Iar noi cum suntem sensei in frauda la lege majoritatea nu sunt descoperite sau sunt descoperite prea tarziu.

    1. Si apropo de comparatia cu BET nu stiu cat de relevanta e ca BET si-a schimbat componenta de cateva ori in ultimii ani si jumatate din el e data de 3 actiuni de-aia e si pe plus de la crizadin 2010 in timp ce ceilalti indici sunt inca pe minus. BET nu prea e reprezentativ. Iar BETFI are 30% FP deci iar e denaturat.

      Comentariul tau arata o atitudine de spagar pe fata, dar mai arata si posibilitati stramte de gandire, pentru ca in cazul ASF si al cooperativei, fraudele sunt descoperite. Problema este sa fie pedepsite si sa nu se perpetueze. In rest, vezi-ti de spaga ta, poate ca merge pe mai departe si nu este descoperita, dar nu mai face teorii, ca te descoperi.

    Foarte bun articolul! Ar cam fi cazul.

    In orice tara din lume astfel de articole se lasă cu măsuri de îndreptare a situației. 

    In Romania, de ce oare hoții și cei care îi protejează nu sunt trași la răspundere? 

    1. România stat condus de uriașa bandă de idioti-nativ, cu grade militare, criminala clica securista!

      Ticăloși semianalfabeti, cerșetori, curve, hoți, tâlhari, etc. Toți bugetivori !!! 

      Infractor imbecil ajuns șef de stat! 

      Hotia este politică de stat.

      Nerezidentii care aduc aici bani sunt, cel puțin, NAIVI. 

      De acord, cu o mică rezervă...Nu toți nerezidenții sunt naivi. Unii vin la mâini servite de ai noștri (vezi Franklin Templeton) saucei care au preluat distribuțiile de energie și alte utilități. Cam la fel stau lucrurile și a bugetivori. Unii își iau partea în mod onest, alții devalizează bugetul. Unde o fi DNA? Structura de elită, nu

    Investitorii votează cu banii lor. Graficul de mai sus este exemplul cel mai bun că ceea ce spune dl. Madadi este perceput corect de majoritatea pietei. Numai ASF doarme și se face că nu vede ilegalitatea.

    Oare cat o sa se mai umfle balonul asta numit SIF1, SIF 4 și SIF5 înainte să se spargă așa cum s-a spart și City Insurance? Cat mai stau românii să se lase prostiți de o banda de escroci? 

    Ati auzit ce se intampla in Kazakstan? Cat va mai tine furtul? Cine sa faca ceva in Romania? ASF este o institutie a statului si ar trebui sa vina o alta institutie a statului sa-i deranjeze si sa-i opreasca de la furat! Asa ceva nu exista. O tara praf!

    1. Corect

    Asta este un articol foarte bun din perspectiva oricărui investitor corect și un articol foarte prost din perspectiva escrocilor implicați în această situație.

    ASF o institutie corupta condusa de sefi fara pregatire financiara...specialistii fie au fost dati afara fie constransi sa plece

    Art. 297 Cod Penal ”Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.” 

    Prin urmare domnule Madadi, nu este vorba doar despre incalcarea unor reguli morale. Daca faptele sunt savarsite in legatura cu piata de capital compententa apartine DNA. 

    Daca luam in considerare toata perioada de la declanșarea operațiunii de preluare ostilă pana la finele 2021, actiunea SIF 5 a scazut cu 30%.

    1. aveti perfecta dreptate iar DNA ar trebui sa se sesizeze din oficiu in speta asta.

    DNA actioneaza ”CAND PRIMESTE COMANDA”.

    1. Tot ASF-ul trebuia sa fie dupa gratii de mult. Indoe. Nu pot fi lasati milioane de soferi fara polite de asigurare. In America, in care nici acolo nu este perfecta justitia, se dau condamnari de sute de ani pntru indivizisi fapte de genul acesta. De aceea astfel de evenimente sunt rare. Daca ASF nu se desfiinteaza sau nu se stabilisc reguli clare, falimente de acest gen vor fi tot mai des. O singura regula simpla aplicata automat ar rezolva acest gen de activitate ca de exemplu: Daca un pagubit nu primeste banii in 10-15 zile de la stabilirea sumei de plata, in mod automat activitatea societatii de asigurare este suspendata. Reluarea activitatii sa fie permisa daca neplata a fost din alte cauze ce nu tin de asigurator. Eu ca broker de asigurare daca nu depun banii in 24 de ore sunt suspendat. Trebuie sa fie valabil si pentru cei care primesc acesti bani.

    LA JUMĂTATEA ANULUI TRECUT

    City, Asito şi Euroins nu aveau fonduri suficiente pentru acoperirea cerinţei minime de capital, conform ASF. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb