SAI CERTINVEST ŞI SIF TRANSILVANIA PREIAU AXA LIFE INSURANCE Frăţilă reclamă la ASF investiţia SIF Transilvania în Axa

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 19 decembrie 2014

Frăţilă reclamă la ASF investiţia SIF Transilvania în Axa

Constantin Frăţilă: "Tranzacţia este inoportună şi ilegală"

AXA Life Insurance România a consemnat anul trecut pierderi de 45,99 milioane de lei

Constantin Frăţilă: "Tranzacţia este inoportună şi ilegală"

AXA Life Insurance România a consemnat anul trecut pierderi de 45,99 milioane de lei

SAI Certinvest şi SIF3 Transilvania au anunţat ieri că au încheiat un acord prin care preiau de la Grupul AXA operaţiunile sale de asigurări de viaţă şi economisire din România.

În conformitate cu termenii acordului, SAI Certinvest va achiziţiona o participaţie de 70% din filiala AXA din România, AXA Life Insurance SA, în timp ce SIF Transilvania va achiziţiona 30%, potrivit unui comunicat.

Societăţile au precizat că termenii şi condiţiile tranzacţiei nu vor fi făcute publice.

Având în vedere că SIF Transilvania este listată, înseamnă că achiziţionarea a 30% din AXA Life Insurance nu se încadrează în criteriile raportării obligatorii.

Potrivit regulamentelor în vigoare, emitenţii trebuie să raporteze contractele încheiate a căror valoare depăşeşte 10% din cifra de afaceri netă aferentă ultimelor situaţii financiare anuale sau contractele încheiate în afara activităţii curente a societăţii.

Potrivit statutului SIF Transilvania, Directoratul trebuie să ceară aprobarea Consiliului de Supraveghere pentru tranzacţii de peste 5 milioane de euro.

AXA Life Insurance România a consemnat anul trecut pierderi de 45,99 milioane de lei, în creştere cu 4,9% faţă de 2012, fiind al patrulea an consecutiv în care societatea a încheiat cu un rezultat negativ.

Constantin Frăţilă, unul dintre cei mai mari acţionari ai SIF Transilvania, cu un pachet de 5%, ne-a spus: "Am făcut o plângere la Autoritatea de Supraveghere Financiară legată de tranzacţia pe care SIF Transilvania urmează să o facă alături de Certinvest, pentru că o consider inoportună şi ilegală".

Constantin Frăţilă a câştigat, în instanţă, anularea deciziei acţionarilor SIF Transilvania din luna august, prin care fusese revocat din funcţia de membru al Consiliului de Supraveghere SIF3, însă societatea a anunţat că va ataca decizia instanţei cu apel.

În schimb, reprezentanţii noilor acţionari AXA Life Insurance speră ca investiţia să dea roade.

Eugen Voicu, Acţionar Fondator SAI Certinvest, a declarat: "Asigurările de viaţă şi sănătate creează o sinergie puternică cu activitatea de acum a Certinvest, atât în privinţa portofoliului de produse, cât şi în privinţa intereselor clienţilor. Noii acţionari vor creşte activitatea companiei şi vor lansa noi produse destinate, în special, antreprenorilor".

La rândul său, Radu Toia, Vicepreşedinte Executiv SIF Transilvania, a spus: "Prin această achiziţie, SIF Transilvania îşi diversifică deţinerile cu o companie într-un domeniu nou în portofoliul societăţii şi afirmă interesul strategic pentru serviciile financiare non-bancare, segment de activitate unde estimăm că potenţialul de creştere este substanţial pe termen mediu şi lung".

Tranzacţia se supune îndeplinirii condiţiilor de finalizare obişnuite, inclusiv obţinerea aprobărilor din partea autorităţilor de reglementare, potrivit comunicatului citat.

Recent, AXA a anunţat că a încetat contractul de vânzare a operaţiunilor de asigurări AXA Life Insurance România către Astra Asigurări, grupul francez urmând să evalueze opţiunile strategice privind operaţiunile din România, a anuţat subsidiara din România a AXA.

Eşecul tranzacţiei a avut loc, în contextul în care, la trei luni după anunţul înţelegerii, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a instituit procedura de redresare financiară prin administrare specială a companiei Astra Asigurări, a suspendat conducerea şi dreptul de vot al acţionarilor şi a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

SAI Certinvest are în administrare active de peste 250 milioane de lei. Compania are în administrare un portofoliu diversificat de fonduri mutuale (fonduri de acţiuni, fonduri de indici, fonduri cu venit fix, fonduri diversificate), precum şi un număr important de portofolii individuale, fiind lider pe acest segment. SIF Transilvania administrează active în valoare de aproximativ 250 milioane de euro.

Grupul francez AXA a intrat pe piaţa românească în anul 2010, când a preluat compania Omniasig Asigurări de Viaţă de la grupul austriac Vienna Insurance Group (VIG).

Anterior preluării, Omniasig Asigurări de Viaţă a raportat pierderi de 24,5 milioane de lei în intervalul 2008-2009, conform datelor autorităţii de reglementare.

În primele nouă luni ale anului 2013, veniturile AXA Life Insurance din prime subscrise au atins 23,3 milioane de lei, faţă de 20,6 milioane de lei în urmă cu un an.

Opinia Cititorului ( 13 )

  1. dar unde sunt mesajele scrise mai devreme?!!!despre alianta brusca si suspecta intre fercala si cerinvest?parca certinvest are om in consiliu la sif,nu?nu se mai satura fercala!!!!

    1. ATENTIE ! RUSU este omul lui VOICU, VOICU e omul lui VANTU.

      Fercala , vantu se va alege de tine ! 

    Directorul de investitii de la certinvest est si membru PROVIZORIU ( in locul lui fratila,sic! pus de fercala acolo) in CONSILIUL DE SUPRAVEGHERE al SIF 3, deci cel putin persoana initiata, tranzactia trebuia raportata, dar pute! Pana acum a fost pe perdere AXA, dar cu specialistul toia se rezolva, adica se sifoneaza banii sif, pentru ca nu-i asa certinvest are participatiuni imp la sif 3. deci totul se leaga

    Ce potrivire. Directorul AXA in Consiliul de Supraveghere al SIF. Si vai nu se vor face publice conditiile tranzactiei. De ce mai dom' Fercala? Ce mai ascunzi si de data asta? Nu ai nici o jena! Tu personal oare cat castigi ca pana acum ne-ai demonstrat ca tu esti important si nu societatea unde te-au numit actionarii...asta ca sa nu uiti ca SIF nu e mostenirea ta

    1. Directorul Certinvest nu AXA

      Fercala nu numai ca ascunde ceva ,dar trebuie el ascuns ! D N A oare se aude !

    Fercala cand te potolesti? Chiar nu ai frica de nimic? ASF-ul ce face? Iar nu vede?

    Mamica lui CERTINVEST, AVIVA impreuna cu certinvest detin peste 5% din SIF3, sa vedeti ce potrivire daca acestia sunt printer sustinatorii lui (...) care, logic trebuiesc rasplatiti. INVESTIGHEAZA CINEVA ?

    1. dar daca aviva asigurari si certinvest sunt printre cei 63, lista pe care FERCALA nu vrea sa o publice ! cert este ca certinvest are un om in conducera sif. Conform intelegerilor toti cei 63 trebuiesc recompensati. Ce daca AXA a fost si va fi pe pierdere, ce daca VOICU a mai pus pe branci si a dat tepe si cu alte fonduri, in tandem cu FERCALA , omul lui VANTU, va pune pe bot si ce a mai ramas din SIF

      Parca AVIVA a renuntat la Certinvest si l-a rascumparat Voicu, acum cativa ani

    Mda, asa este, nu tranzactia ar fi "problema", tranzactii se fac tot timpul, "pretul tranzactiei" si ... intradevar "banii care ar fi sifonati", varsati in buzunarele altora de la sif 3, ori in Romania, cu astfel de oameni pusi sus prin "smecherii", gen VANTU, romanii pot fi sigur ca eventuala investitie la lor la sif 3 se duce in "vant", adica in buzunarele smecheriilor, smecheri si smecherii care pe BVB sunt la ordinea si a "zilei si a noptii", adica "tot timpul", BANII care vor fi varsati in contul procentelor ... !.

    ...si totusi, de ce sa achizitionezi o companie care are pierderi de atatia ani, crezand ca o vei revitaliza, stiindu-se foarte bine ca piata asigurarilor din Romania este o gaura neagra pentru asiguratori ! Mai toti asiguratorii spun acest lucru ! Si atunci...? Care este miza ?

    va dati toti cu parerea ca la fotbal.. fara sa pricepeti nimic.. stiti vreunul conditiile tranzactiei? sau sunteti oamenii arbitrului, si postati la comanda, un pct de vedere pertinent nu vad in comentariile voastre tendentioase... hmmm..pe ce se bazeaza arbitrul cand foloseste cuvintele : "ilegal" si "inoportun", nu am vazut un actionar al Bancii Transilvania sa iasa sa atace societatea pt achizitia Volksbank, dar dl arbitru ataca imediat Sif3...disperare cumva ca tot pierde meciul?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb