Un al optulea inculpat în dosarul fraudelor cu aparate de jocuri de noroc a fost arestat preventiv pentru 30 de zile duminică, după ce aceeaşi măsură a fost dispusă sâmbătă de către Tribunalul Sălaj în cazul altor şapte persoane acuzate că au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice modificând sistemele informatice ale unor aparate de joc slot-machine, informează un comunicat DIICOT.
Al optulea inculpat, considerat iniţial suspect, a fost şi el arestat preventiv, potrivit deciziei Tribunalului Sălaj.
Potrivit unui comunicat al DIICOT, începând cu anul 2012, 13 persoane, în calitate de administratori, asociaţi şi angajaţi ai SC Game Electronic SRL, SC Electro DSL SRL şi SC Est Card Electronic SRL, SC Est Inter Com SRL şi SC Est Credit SRL, ce au ca obiect principal "activităţi de jocuri de noroc şi pariuri", precum şi alte 52 persoane în calitate de asociaţi sau administratori în fapt sau în drept ai mai multor societăţi comerciale care deţin diferite baruri sau locaţii în care se află mai multe aparate de jocuri de noroc de tip slot - machine au constituit şi au aderat la un grup infracţional organizat în vederea săvârşirii unor infracţiuni informatice şi economice.
Astfel, o parte a membrilor grupului au accesat, fără drept, cu concursul administratorilor barurilor sau localurilor, sistemele informatice (aparate jocuri de noroc de tip slot-machine) instalate în aceste locaţii situate pe raza judeţelor Sălaj şi Maramureş, prin folosirea de chei speciale care permiteau modificarea paginii principale, în funcţie de care aparatul de jocuri electronice calcula algoritmul care setează procentul de câştig raportat la sumele de bani introduse în aparat şi înregistrate de contorul mechanic, precizează comunicatul.
În urma cercetărilor efectuate, s-a reţinut că un suspect şi doi inculpaţii au obţinut sume importante de bani din exploatarea vulnerabilităţilor sistemelor de înregistrare a sistemelor de joc şi neînregistrarea parţială a veniturilor în documentele financiar-contabile, profiturile ilicite obţinute fiind utilizate pentru achiziţionarea unor bunuri mobile şi imobile.
Anchetatorii mai arată că alţi cinci inculpaţi modificau softul aparatelor de jocuri de noroc, prin folosirea unor dispozitive (chei) ce conţin un cip, necesare pentru accesarea neautorizată a aparatelor de jocuri de noroc şi ştergerea paginii principale din aparat, în funcţie de care sistemul informatic din acesta calculează procentul cu sumele de bani care trebuie câştigate de către jucători, potrivit sursei citate.
Procurorii DIICOT au mai descoperit că membrii grupării au investit sumele de bani obţinute ilegal în achiziţionarea de proprietăţi imobiliare, autoturisme de lux şi bijuterii. În plus, ei au depus periodic sume de bani în valută la unităţi bancare pe raza judeţului Sălaj.
Cu ocazia percheziţiilor domiciliare a fost găsită şi ridicată cantitatea de 25,830 kg de aur, 2.291.489 de lei, 291.545 de euro, 3.596 de lire sterline, 415 dolari, documente contabile, 30 de calculatoare şi laptopuri, 40 memory-stick-uri, precum şi un seif în care se găseau alte câteva sute de mii de euro. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 5.000.000 de euro, informează comunicatul DIICOT.