Angajaţii companiei aeriene italiene neprofitabile "Alitalia" au respins, luni seara, planul de restructurare propus de management, care presupune reduceri de locuri de muncă şi de salarii, în vederea salvării operatorului de transport de la faliment.
În acest context, conducerea companiei a decis să convoace o Adunare generală a acţionarilor la data de 27 aprilie, prilej cu care "Alitalia" ar putea fi plasată în administrare specială. Atunci, Guvernul va desemna, probabil, un administrator care va evalua dacă "Alitalia" poate fi restructurată sau ar trebui lichidată.
Potrivit unui acord provizoriu convenit în 14 aprilie, sindicatele "Alitalia" au acceptat o reducere a salariilor cu 8% pentru însoţitorii de zbor, precum şi eliminarea a 1.700 de posturi în rândul personalului de la sol. Dar, acordul trebuia aprobat şi de angajaţii "Alitalia" ca să fie validat.
Aproape 90% din cei aproximativ 12.500 de angajaţi "Alitalia" au participat la procesul de consultare care s-a derulat pe parcursul mai multor zile, respectiv de joia trecută până luni după-amiază. Două treimi din salariaţi au respins acordul.
Conducerea companiei aeriene a avertizat, anterior, că este esenţial ca angajaţii să aprobe planul de restructurare pentru ca "Alitalia" să primească noi ajutoare financiare din partea acţionarilor, printre care se numără compania aeriană "Etihad Airways" din Emiratele Arabe Unite şi băncile italiene "UniCredit" şi "Intesa Sanpaolo".
"Alitalia" nu a mai înregistrat profit din 2002. Compania a fost privatizată în 2008, iar din 2014, "Etihad" a devenit cel mai mare acţionar al acesteia, cu un pachet de 49%.