SALARIAŢII "OLTCHIM" AMENINŢĂ CU UN NOU VAL DE PROTESTE, DACĂ NU-ŞI PRIMESC SALARIILE Ministerul Economiei estimează că trei investitori vor depune oferte finale pentru Oltchim

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 14 septembrie 2012

Ministerul Economiei estimează că trei investitori vor depune oferte finale pentru Oltchim

UPDATE 2: Ministerul Economiei estimează că trei investitori vor depune oferte finale pentru Oltchim

Remus Vulpescu, şeful OPSPI, a declarat, în urmă cu câteva minute, că estimează că Oltchim va atrage trei oferte finale în procesul de privatizare. Domnia sa a precizat că la această dată OPSPI a înregistrat oferte ferme în proces dar nu a dorit să precizeze numărul lor. Potrivit lui Remus Vulpescu, unul dintre investitori ar putea fi o companie rusă afiliată Gazprom.

Luni, la ora 12, este termenul final de depunere a ofertelor pentru Oltchim.

Alina Toma

----------------------

UPDATE: Angajaţii Oltchim suspendă temporar greva

Cei peste 500 de angajaţi Oltchim care au protestat în ultima perioadă în faţa sediului companiei au decis să suspende temporar greva până vor afla rezultatele discuţiilor dintre o delegaţie a lor şi ministrul Economiei, anunţă sursele de presă.

Inclusiv angajaţii care erau în greva foamei au renunţat la protest, dar vor relua greva spre seară dacă nu vor fi mulţumiţi de rezultatele discuţiilor.

"În această dimineaţă am luat hotărârea să suspendăm protestele pe platforma Oltchim, urmând să se renunţe şi la greva foamei, până luni seara, după discuţiile pe care conducerea combinatului şi o delegaţie a salariaţilor ar urma să le aibă la Ministerul Economiei cu ministrul Daniel Chiţoiu. În aralel, continuăm să strângem semnături pentru a-l demite pe preşedintele sindicatului, Mihai Diculoiu", a declarat, pentru mass media, Corneliu Cernev, reprezentantul protestatarilor.

-------------------------

Salariaţii "Oltchim" vor declanşa, luni, un protest de amploare la sediul combinatului, dacă astăzi nu-şi primesc cel puţin o parte din salariile restante, urmare a promisiunilor făcute de Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Promisiunile sunt frumoase, dar nu sunt de mâncat", a afirmat Bogdan Hossu.

La eveniment au fost prezenţi şi Achille Duţu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie, şi Mihai Diculoiu, liderul Sindicatului Liber Oltchim.

Liderul Cartel Alfa a spus că sindicaliştii vor face o plângere la DNA atât împotriva secretarului de stat, Rodin Traicu, cât şi a ministrului Economiei, Daniel Chiţoiu, pe 24 septembrie, dacă până pe 21 septembrie nu este desemnat administratorul străin, astfel încât să fie repornit combinatul.

Mihai Diculoiu nu exclude o nouă pichetare a Ministerului Economiei, după cea anterioară, din 27 iunie 2012.

Deşi autorităţile au anunţat că s-au cumpărat 13 caiete de sarcini, sindicaliştii atacă PCC

Sindicaliştii sunt de părere că persoanele intrate în greva foamei la Oltchim, care cer demisia lui Mihai Diculoiu, au fost mobilizate de factori interesaţi ca potenţialii investitori ce doresc preluarea combinatului să fie alungaţi şi să rămână doar un singur candidat la privatizarea Oltchim, actualul acţionar minoritar PCC.

Şeful OPSPI a declarat recent că au fost achiziţionate 13 caiete de sarcini pentru privatizarea Oltchim. Sindicaliştii atacă firma germano-poloneză PCC.

Achille Duţu spune: "A cere demisia liderului de sindicat este o manevră a grupurilor de interese. Fac apel la colegii care au intrat în greva foamei să iasă din ea. Vom continua să ne batem pentru drepturile lor".

Bogdan Hossu susţine că, dacă PCC va prelua combinatul, acesta va tăia producţia cu 60%, nefiind interesat să preia şi Arpechim Piteşti, aşa cum cer sindicaliştii.

Liderul Cartel Alfa a argumentat că acest lucru se va întâmpla pentru că PCC are o altă fabrică în Polonia, interesată să deservească piaţa europeană şi internaţională, nu să fie concurată de Oltchim.

Mihai Diculoiu ne-a declarat că, din discuţiile purtate cu reprezentanţii PCC, acţionarul minoritar intenţionează să lase în funcţiune doar 2-3 instalaţii la Oltchim, astfel încât să asigure 40% din producţie, care să nu intre în concurenţă cu Polonia.

Bogdan Hossu este de părere că era mult mai important ca autorităţile să permită conversia în acţiunea datoriei Olchim către AVAS şi să asigure menţinerea celor 3400 de salariaţi ai combinatului.

Dacă Oltchim va fi preluat de PCC, aici vor mai lucra doar 1.000 - 1.200 de persoane, a subliniat Mihai Diculoiu.

Pe lângă personalul ce ar urma să fie dis-ponibilizat la Olt-chim, ar urma să-şi piardă locul de muncă încă 7.000 de persoane, dependente de acest combinat, a explicat Bogdan Hossu, care este de părere că, peste 6 luni, "o să ne trezim cu pământul gol la Oltchim", după ce investitorul va tăia utilajele şi le va vinde la fier vechi.

Cernev, Sindicatul Unirea: Salariaţii Oltchim au primit deja 30% din lichidarea pe iulie

Toţi salariaţii Oltchim au primit, în cursul zilei de ieri, 30% din lichidarea restantă pe luna iulie, urmând ca restul de 70% să îi primească cel târziu până în 21 septembrie, a declarat Corneliu Cernev, preşedintele sindicatului "Unirea" din combinat şi lider al recentelor proteste.

Corneliu Cernev, preşedintele sindicatului "Unirea" din Oltchim şi liderul protestelor din ultimele zile, pe care salariaţii îl vor în locul liderului sindical Mihai Diculoiu la conducerea sindicatului "Oltchim", a declarat, la finalul întrevederii cu ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, şi cu conducerea combinatului, că salariaţii au primit deja pe carduri 30% din lichidarea salarială restantă pe luna iulie, ceilalţi 70% urmând să îi primească cel târziu până în data de 21 septembrie.

Liderul protestatarilor a adăugat că, în cursul zilei de luni, va avea loc o întrevedere la Guvern în cadrul căreia se va stabili suma necesară repornirii activităţii combinatului Oltchim, din care o parte va fi destinată salariilor.

Cernev a spus: "Pentru luna august nu există bani, tot ce se va încasa de acum încolo va fi direcţionat pentru salariile pe luna august. Avansul şi lichidarea pe august, plus tichete şi concedii de odihnă, se vor acorda în funcţie de finanţarea pentru repornirea combinatului şi pentru salarii. Voi primi un răspuns luni, când voi fi la Guvern, la domnul ministru (n.r. - Daniel Chiţoiu, ministrul Economiei) şi voi şti concret suma totală pentru refinanţare, respectiv acordare de salarii şi repornirea de instalaţii. Ulterior se va negocia între reprezentanţii salariaţilor şi conducerea combinatului care va fi proporţia pentru salarii şi pentru repornire. Până luni, 17 septembrie, referitor la această finanţare, se va da un răspuns cert de către domnul ministrul Chiţoiu şi domnul ministru Liviu Pop".

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, a făcut, ieri, un apel la salariaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea care au protestat în curtea unităţii să nu transforme "o chestiune economică în una sindicală" şi să aibă "răbdare şi tărie". Ministrul Pop speră ca privatizarea combinatului să fie una de succes.

Bogdan Hossu spune că autorităţile negociază, în prezent, cu mai multe bănci pentru a finanţa combinatul Oltchim: "Se negociază cu mai multe bănci care au creanţe la Oltchim. Este în interesul lor ca Oltchim să funcţioneze, ca să-şi recupereze datoriile. Probabil va fi un credit de la mai multe bănci, care să permită funcţionarea Oltchim.

Una din condiţiile băncilor ar fi să se treacă la administrator special, condiţie agreată cu FMI. Am înţeles că există o desemnare, dar nu s-a finalizat procedurile".

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. cu Sindicatul OLTCHIM este un joc foarte subtil, s-a dezbinat asa de bine incat e in pericol increderea oamenilor in orice!

    1. Ar trebui sa vorbim cu doamna Lagarde, ca nu doar degeaba se numeste asa si sa o punem in garda, pentru ca asa cum prezinta domnul Pop ar fi poate si pentru dansa interesant sa participe la concurs. Cand ar vedea intr-adevar ce bijuterii tehnice sunt pe platforma poate reusim sa nu mai fim brute africane...

    aveti un partener de incredere in Ministrul delegat pentru fidelitate, bun si la Educatie, care l-a scos pe CopyLot neplagiator, dar prost ca noaptea si pe care fatza nu-l ajuta deloc sa ascunda acest lucru...Liviuuuuu Poooop! Eu l-as intampina p-asta cu rosii si oua daca as fi in locul oamenilor astora. Pur si simplu delegarea acestui "ministru" pentru asemenea probleme critice mi se pare o bataie de joc. Dar na, astia ne sunt guvernantii!

    1. acest liviu pop daca observati este intotdeauna contra romanilor plus ca nu il pot acuza de inteligenta asa se facea si la petrom sa-l vindem cae gaura neagra si acum se intreaba toti de ce l-am vandut si ce bani fac jidanii de la omv si totul cu ajutorul acestor asa zisi lideri sindicali care ar trebui arestati,ce face marele bandit liviu luca,nu il deranjeaza nimeni niciodata,haideti stimati ziaristi ceasca a murit,va puteti exprima si face publice hotiile

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb