Ministerul Economiei intenţionează să vân-dă pachetele minoritare de acţiuni deţinute în filialele privatizate ale "Electrica" SA. Cu această ocazie, s-au intensificat discuţiile pentru vânzarea unor pachete de 8-10% din acţiuni către salariaţi, pentru că statul doreşte să iasă de tot din filialele privatizate ale societăţii de dis-tribuţie şi furnizare a electricităţii.
Întrebat dacă salariaţii au strâns fondurile necesare pentru achiziţia acţiunilor care li se cuvin la filialele Electrica din Banat, Dobrogea, Moldova şi Muntenia Sud, Adolf Mureşan, preşedintele Federaţiei "Univers", ne-a declarat: "Salariaţii şi-au constituit două asociaţii non-profit, prin care să se distribuie acţiunile. În anii trecuţi, au şi fost depuşi bani în conturi şi depozite deschise la Bancpost, la dobânzi foarte bune. Desigur că aceste fonduri nu ajung pentru cumpărarea tuturor acţiunilor care vor fi disponibile şi rămâne la latitudinea fiecărui salariat cât este dispus să achiziţioneze. Cei mai mulţi intenţionează să ia bani cu împrumut de la bănci sau de la familie şi cunoscuţi".
Domnia sa susţine că, în perioada dinaintea crizei financiare, cele două asociaţii au discutat posibilitatea accesării unui singur împrumut de la o instituţie bancară, eventual garantând cu acţiuni. Dar discuţiile nu s-au mai reluat după ce băncile au redus creditarea. Potrivit domnului Mureşan, după ce se va adopta metodologia de vânzare a acestor acţiuni, fiecare salariat care are dreptul să cumpere acţiuni va decide cum şi cât achiziţionează.
Miercuri, la Ministerul Economiei este programată o nouă discuţie pe marginea ordonanţei cu normele de aplicare a vânzării acţiunilor Electrica. Salariaţii vor să ceară Guvernului o perioadă de trei ani pentru derularea procesului de achiziţie.
Asociaţiile salariaţilor nu au dezvăluit niciodată de ce lichidităţi dispun pentru achiziţia acţiunilor Electrica, dar şi-au exprimat de nenumărate ori disponibilitatea de cumpărare. Efortul investiţional al salariaţilor s-ar ridica la circa 100 milioane de euro, în cazul preluării tuturor pachetelelor de 10% din acţiunile Electrica Banat, Electrica Dobrogea, Electrica Muntenia Sud şi Electrica Moldova. Cea mai valoroasă dintre companiile privatizate este Muntenia Sud, care, la momentul încheierii tranzacţiei dintre stat şi grupul ENEL, avea o valoare de piaţă de circa 868 milioane de euro.