Salariile bugetarilor explodează, industria se prăbuşeşte

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 25 iulie 2018

Grafică de Oana Bădică

Grafică de Oana Bădică

IRSOP: "Numărul de angajaţi din industrie a continuat să scadă şi a intrat în zona de contracţie"

În timp ce salariile din domeniul administraţiei publice cresc sem­nificativ, sectorul industrial este în cădere liberă, semnalează specialiştii.

Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investitorilor Autohtoni din România (PIAROM) ne-a explicat: "Industria noastră are probleme majore şi din cauza conjuncturii europene, dar mai ales ca urmare a faptului că nu avem cu cine onora comenzile, pierzându-ne, astfel, clienţii. Industria primeşte comenzi multe şi valoroase, dar, din păcate, se confruntă cu problema forţei de muncă. Astfel, deşi avem comenzi în acest domeniu, nu le putem onora pe toate pentru că nu mai avem oameni cu care să lucrăm. Statul plăteşte salarii mult mai bune decât indus­tria şi una dintre marile noastre probleme este că salariul din administraţie este de cele mai multe ori dublu faţă de cel dintr-o întreprindere prelucrătoare care are termene, condiţii de calitate, muncă, în comparaţie cu sectorul administrativ unde nu se impun termene, nu se cere calitate, nu se cere nimic. Conform Eurostat, suntem prima ţară din Europa după numărul de angajări din administraţie. În concluzie, avem comenzi, avem valoare, mai avem indus­trie, dar nu avem cu cine să lucrăm, una din loviturile majore fiind gradul de salarizare, pe lângă pierderile de specialişti, tot mai mari de la an la an. De asemenea, peste 70% dintre muncitorii calificaţi în câteva meserii cheie, cum ar fi frezor, strungar etc., au mai mult de 50 de ani. Estimăm că această problemă este în creştere, ca urmare a faptului că numărul muncitorilor necalificaţi cu vârsta între 18 şi 30 de ani este mai mare decât a celor calificaţi, structura inversându-se pentru persoanele de peste 50 de ani".

Cristian Pârvan atrage atenţia asupra faptului că măsurile statului pentru sprijinirea industriei româneşti sunt zero, iar sistemul educaţional nu face nimic pentru formarea de specialişti în diverse domenii.

"În plus, Ministerul Muncii acordă ajutor de şomaj celor care au absolvit şcoala, în loc ca aceştia să lucreze ca ucenici în companiile industriale. Sunt cifre care arată un continuu exod al populaţiei tinere, de 30-40 de ani, care, în principiu, reprezintă specialişti sau persoane ce au competenţe clare în varii domenii", a conchis preşedintele PIAROM.

Afirmaţiile domniei sale vin în contextul în care IRSOP şi SNSPA au publicat, ieri, Barometrul Industrial aferent lunii iunie, ce indică o scădere a industriei în iunie, pentru a patra lună consecutiv.

"Scăderea era previzibilă pe baza tiparelor din anii trecuţi. Vara, activitatea din industrie e mai slabă. Sezonalitatea afectează cererea şi motoarele încetinesc. Numai că de data aceasta declinul a început cu trei luni în urmă, iar în iunie s-au împlinit patru luni de scădere consecutivă. Ceea ce vedem acum este un efect sezonier care se adaugă la un curs descendent preexis­tent", subliniază lucrarea citată. Aceas­ta arată că încetinirea s-a produs la nouă din unsprezece indicatori măsuraţi de Barometru. În plus, a continuat să scadă şi încrederea managerilor în activitatea viitoare. "Semnele nu sunt bune. Orice declin care durează produce costuri şi îngreunează recuperarea. În acelaşi timp, când avansul industriei slăbeşte mai mult de trei luni la rând este posibil ca economia în ansamblu să înceapă să sufere", mai explică specialiştii IRSOP.

Numărul de angajaţi a continuat să scadă de la 50 în mai la 47 de puncte în iunie şi a intrat în zona de contracţie, arată sursa citată, apreciind că este posibil să se repete situaţia din 2017 si 2016, când forţa de muncă în industrie s-a micşorat în toate cele trei luni de vară - iunie, iulie şi august. Cauza este sezonalitatea dublată de cererea slabă din perioada premergătoare. Situaţia prezice, însă, scăderi la veniturile bugetare din taxe şi impozite.

Comenzile au scăzut, în iunie

Volumul producţiei avea 65 de puncte în martie şi a ajuns la 55 în iunie, avertizează Barometrul IRSOP, pre­ci­zând că evoluţia ră­mâne pe trend pozitiv (peste 50), dar riscă să cadă sub 50 de puncte, în zona de contracţie.

Sursa citată apreciază: "Stocurile sunt mai degrabă subdimensionate, ca urmare a activităţii scăzute. Totuşi, observăm o uşoară urcare a stocurilor de la 47 de puncte în mai la 49 în iunie. Când activitatea scade, iar stocurile cresc uşor înseamnă că firmele au dificultăţi şi în desfacerea produselor finite".

Furnizorii nu par să creeze probleme deosebite în industrie, continuă lucrarea, arătând că aproximativ nouă din zece firme raportează constant că timpul în care obţin materialele comandate de la furnizori a rămas neschimbat. "Când timpul de livrare este staţionar înseamnă că firmele adaptează cumpărarea la nevoile curente ale producţiei şi probabil au relaţii vechi cu furnizorii. În plus, când cererea este redusă, cumpărătorii au putere mare de negociere asupra furnizorilor, inclusiv în privinţa timpului de aşteptare", conform Barometrului.

Comenzile noi au atins 53 de puncte în iunie, faţă de 58 în mai şi 63 în martie. Scăderea s-a produs preponderent pe seama cererii interne. Cererea subţire şi mai ales descrescătoare are efect demoralizant şi afectează puternic încrederea managerilor, atrage atenţia sursa citată. Aceasta menţionează că o rază de lumină în peisaj o reprezintă comenzile pentru export: "Indexul lor a crescut de la 52 în mai la 57 în iunie şi se află peste media primelor 5 luni ale anului. Era şi timpul, pentru că din februarie până în mai indexul a traversat 5 luni de scădere continuă. Probabil că exportatorii beneficiază de o conjunctură favorabilă şi rămâne să vedem dacă avansul se păstrează sau va fi şi el afectat de sezonalitate".

Importurile de materii prime au scăzut foarte puţin, de la 61 în mai la 60 în iunie, conform cercetării, care adaugă: "Indexul este fix la nivelul mediei pe primele 5 luni din 2018 şi 2017, iar în iunie aproape două treimi din firme au raportat un nivel neschimbat al activităţii de import. Aceste date arată că importul se menţine la un nivel ridicat".

Costurile de producţie rămân mari, aflându-se din nou la 70 de puncte faţă de 69, în iunie faţă de mai. Numai 3% din firme raportează scăderi de cos­turi. "E posibil ca în iulie şi august indicatorul costurilor să scadă puţin, pe fondul activităţii mai slabe, dar ne aşteptăm să crească din nou în septembrie", estimează specialiştii citaţi.

Aceştia arată că preţurile încasate de firme nu au mai crescut, ci, dimpotrivă, s-au redus cu un punct, de la 61 în mai la 60 de puncte în iunie. Trei din patru firme (73%) raportează preţuri neschimbate faţă de luna anterioară. Numai 3% menţionează scăderi.

Tiparul sugerează o posibilă domolire a presiunii inflaţionare pe perioada verii.

Optimismul managerilor, în scădere

Indexul de optimism al managerilor a scăzut de la 63 în mai la 59 în iunie. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

Anul trecut, "aterizarea" aşteptărilor a fost mai lină în primele 6 luni, de la 67 în ianuarie la 59 în iunie. În 2018, "aterizarea" a fost ceva mai dură, de la 71 în ianuarie la 59 în iunie. Scăderea aşteptărilor înseamnă că managerii nu au semnale de redresare, doar exportatorii făcând excepţie, conform lucrării IRSOP. Indicatorul de încredere privind comenzile pentru export a crescut de la 63 în mai la 66 în iunie, arată sursa citată. În general, managerii care se află într-o situaţie mai bună au o încredere mai mare că situaţia va rămâne bună şi în continuare.

În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Opinia Cititorului ( 21 )

  1. Nea Parvane, v-ati purtat mizerabil cu salariatul roman, capitalismul romanesc practice nu exista, niste tzoparlani imbogatiti din contractile cu statul, acum toti calariti si sclaviti de transnationale.

    Ia face-ti voi salariul minim in economie echivalentul a 7-800 de euro, cel mediu de 1.500-2.000 euro, sa vedeti cum dispare criza de resurse umane. Nu mai "investiti" profitul generat in amante, jeep-uri, vacante exotice, fiti infint mai modesti si cu mai mult bun simt. 

    1. Mai Dr. WHO, ia-l si pe Chirila Mihai - semenul tau care bantuie pe site - si du-l si pe el sa-si dea doctoratul, unde ti l-ai dat si tu. Ca si el ar vrea sa fie doctor in prostovanie, ca tine.

      Fa tu salariul minim de 700-800 de euro, si dispare criza de resurse umane, dar dispar si companiile la care sa se angajeze. 

      Oooo, d'apoi la asta nu te-ai gandit...

      Handicapul, doctore.... 

      Cred ca tu ai probleme.!Cand au avut muncitori buniau fost dati afara .Unii ,mai hotarati au plecat din tara.Imi amintesc ca numai din TURBOMECANICA AU PLECAT 40 DE MUNCITORI SI MAISTRI intr-o luna ,in FINLANDA ,dupa ce au auzit ca au fost pusi pe listele de somaj(35si-au luat si familiilesi nu se vor mai intoarce)Altii ajunsesera sa caute prin tomberoane!Si viata multor ingineri si tehnicieni a fost distrusa!Patronii romani sunt niste caini cu oamenii.NU-I INTERESEAZA DECAT PROFITUL DE PESTE 15%.

      draga domnule Parvan, atunci cand va doare in pix daca rapoartele financiare se realizeaza pe principiul cat de departe mutam sediul ca sa facem rost der 5 miliarde, care contract individual de munca il reziliem ca sa primim o prima se pensionare, care index manipulam ca sa aducem in ordine contabilitatea sau care autoritate de supraveghere alegem ca sa nu fim raspunzatori la Londra cand nu folosim IFRS se mai intampla ca nu mai gasim imbecili sa construim capitalismului. Cum at zice un clasic ganditor Gin is on

      Sigur ca eu am probleme.

      Numai voi n-aveti probleme, va luati doctoratul oricand. 

      Uita-te la tine: pornesti cu prostia ca muncitorii buni sunt dati afara, ca stii tu un caz la Turbomecanica. 

      Si tu stii si cum sunt patronii romani si cat la suta profit ii intereseaza. 

      Sunteti deja trei, tu, Chirila Mihai si Dr. WHO.

      Sa traiti bine! 

      Ar mai fi și a treia cale.

      Pârvan dacă n-ar fi în halul în care este nu ar fi avansat scenariul reprofilării strungarilor în administrație publică. 

      Uite, îți spun un secret, marii industriași din România concurează pe piața unică UE și în zona salariilor, adică e, așa, o competiție, iar strungarii din România s-ar putea să nu fie tentați de cei 321 euro din administrație, ci, poate, zic, nu dau cu parul, de cele câteva mii de euro din altă țară UE.

      Și cu asta închidem și subiectele cu doctorate, adică puneți mâna pe manualul de economie de-a XI-a și consiliați-l și pe Pârvan.. 

      Cand unu zice ca Esti beat nu-l crezi cand 2 iti zic zici ca ce stiu ei, da cand deja ajungi la 3 cred ca ar fi cazul sa meri la somn BA

      ....Ce bine ca ai intervenit....deoarece daca nu-ti citeam articolul m-asi fi DAT la prostovanul de Dr.. Fondul problemei este criza de forta de munca.... invatamantul prescolar tehnic....Ce fac mafioti acestia de guvernanti...de un an jumate se ocupa doar de justitie si cum sa-l scape pe Dragnea de puscarie.

      E f.trist deoarece a creste meserias e nevoie de ani de zile......dar nu vezi nici acum ca s-ar intreprinde ceva in acest dens 

      E o crima...sa ai tu comenzi si sa nu le poti onora din cauza ca nu ai cu cine lucra.

      Uite domnule cu acesti prosti lucram noi in aceasta tara....asa gandesc. 

      Daca toti trei sunteti analfabeti, atunci eu nu am nici un motiv sa ma culc.

      Ia citeste comentariul nr.5., ca sa vezi cu cine te-ai coallizat. 

      Pai, vezi?

      Iti place in banca prostovanilor? 

    Nu mai sunt negri pe plantație? Prețuri europene la lefuri românești!!! Muncește mata patroane pe1500-2000 din care nu ajung de la o lună la alta. Năroc.

    pirvane voi va bateti joc de muncitorii romani voi vreti guverne de slugi cum a fost al lui ciolos ,stii cum spunea nespalata aia de ministru dragu sa lucreze muncitorii pe 2 leisi ea avea cred 20000 de lei,voi sunteti ca ala care a ajuns la performanta sa hraneasca maharul cu doi coceni,dar ca sa vezi ghnion i-a murit magarul,asa ca mariti salariile si sa vedeti ca veti avea muncitori f buni

    1. Integrarea în UE a venit la pachet cu libertatea forței de muncă. Pot veni fabrici în România, dar la fel de bine pot pleca toți angajații din România.

      Economiștii de tip Dragu sau Pârvan nu au realizat că indienii nu primesc nici măcar viză de Pakistan, adică 2 $ pe lună e referință și unică posibilitate. Când ești liber să lucrezi pe mii de dolari, Pârvan face propagandă securistă. 

      Laaas' ca are grija de pensionari olgutza voastra ,karatista... Asa de zbanghie e, ca si raposatu' vadim tudor nebunu' a azvarlit-o cu suturi prin partile dorsale...

      Ce va doare pa voi, spalatii pa creier de latrinele securistice voiculesciene, ca pesedeaua a parjolit padurile in cardasie cu raposatu' verestoy atilla, ciolane la bugetari sa azvarlim si pensionari pana'n Papua Noua Guinee, ca in rest votantii din bacau sa traiasca, cu apa de la mircea badea cand face o tzukahara in jurul cerebelului ... Pashol na turbinca ! 

      Iohannis a respins codul silvic care punea bețe în roate holzindustrie schweighofer.

      Olguța a ajuns ministru, iar WC e praf la propriu. 

      Antena 3 a distrus Securitatea.

      Bagă lacrimi!!! 

    Nu ati platit voi salariul minim pe economie?

    Acum culegeti roadele!

    Acum chiar daca vreti sa-i platiti cu bani multi,nu aveti de unde sa-i luati! 

    1. CINE--I iubeste pe patroni ,sa-i ajute muncind pentru ei EU N-AM VOCATIA SERVITORULUI,asa ca nu ma bag.

      Nici nu este nevoie!

    ii plina romania cu acesti fel de patroni dar ca sa fure sai dea perimaruliui spaga el ii fura pe angajati le da un salar de cacat in loc de 1500n euro pe luna de unde vret i dezvoltare sa desvolta primarul cu acolitii lui iar asa zisul patron la urma e dat pe mina militiei si procuraturii iar acesti flamanzii io trage ca lumea il invata minte daca a furat putin sa stea mult in pirnae ha ha ,mnbv

    1. Chirila Mihai, taci!

    La articolul acesta, sindicalistii sa stea cu fata la perete!

    interesant

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb