Producătorul austriac de sare Salinen Austria este interesat de privatizarea Societăţii Naţionale a Sării Salrom, iar pentru modernizarea acesteia este dispusă să investească 60 de milioane de euro într-o primă etapă care va dura trei ani, a declarat luni directorul comercial al companiei austriece, Stefan Maix, în cadrul unei conferinţe de presă. Acesta a spus că din discuţiile pe care le-a avut cu Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), în această vară va fi ales consultantul pentru privatizarea Salrom, urmând ca până la sfârşitul anului să fie organizată şi licitaţia pentru privatizarea societăţii.
Salinen Austria este interesată să preia tot sectorul de activităţi al Salrom, reprezentanţii companiei spunând că o divizare a societăţii nu ar fi benefică.
În urma privatizării, este prevăzută o reducere de personal de până la 1.400 de salariaţi, din totalul celor 2.100 de angajaţi, urmând ca cei disponibilizaţi să beneficieze de plăţi compensatorii garantate şi achitate la momentul plecării, ale căror valori au fost negociate la aproximativ 40.000 lei pentru fiecare salariat.
Negocierile au fost purtate cu reprezentanţii Federaţiei Sindicale Romsal, cea care reprezintă interesele angajaţilor Salrom şi care doreşte să se implice activ în procesul de privatizare. "Am convenit cu partenerii austrieci ca în cadrul programului de privatizare să fie incluse paragrafe care să stipuleze păstrarea Salrom ca entitate şi obligativitatea din partea Salinen Austria de a menţine pachetul de acţiuni, garantarea păstrării şi dezvoltării locaţiilor Salrom, înfiinţarea unui fond pentru angajaţi, precum şi garantarea locurilor de muncă conform planului de dezvoltare a personalului", a declarat Nicolae Oros, preşedintele Federaţiei Sindicale Romsal, citat de Rompres. Acesta a adăugat că sindicaliştii doresc ca salariaţii să participe la acţionariatul societăţii printr-un pachet de aproximativ 10% din acţiunile acesteia. "Imediat după privatizare 10% din acţiunile societăţii vor fi puse la dispoziţia unui fond al salariaţilor Salrom după modelul practicat în Austria atunci când a fost privatizată regia austriacă a sării, în 1997", a explicat Oros.
Salinen Austria este singurul producător de sare austriac, societatea fiind lider de piaţă în Austria şi operând în diverse ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. Capacitatea de producţie instalată în momentul de faţă este de 850.000 de tone şi va creşte până la sfârşitul lui 2007 până la 1,2 milioane tone.