Salonul Imobiliar - Perspective şi tendinţe pentru 2020

F.F.
Miscellanea / 25 noiembrie 2019

Salonul Imobiliar - Perspective şi tendinţe pentru 2020

Piaţa imobiliară din România a ajuns la maturitate în acest an. Zvonurile şi previziunile sumbre care alarmau la începutul anului şi atrăgeau atenţia că acest domeniu va înregistra o scădere drastică nu s-au adeverit. O contrazice chiar realitatea. Dezvoltatorii construiesc în ritm dinamic şi vin cu proiecte din ce în ce mai inovative şi adaptate din punct de vedere tehnic la cerinţele pieţei. Cumpărătorii pun accent pe locuinţe spaţioase, aerisite, confortabile, cu un design de ultimă generaţie, digitalizate şi care să fie amplasate într-o zonă verde, eco-friendly, care să le asigure standardele unei vieţi sănătoase, , se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.

Astfel, doar în nordul Capitalei se află în construcţie noi ansambluri rezidenţiale, în care până la finalul anului următor ar tebui să fie finalizate peste 4.000 de apartamente. Un alt boom îl reprezintă piaţa imobilelor de tip office şi a spaţiilor industriale, care în anul acesta a atins un un record, cele două domenii traversând cea mai bună perioadă din istorie.

În primul rând, dezvoltatorii vin cu proiecte noi, deoarece pe piaţă există cerere. An de an, la Salonul Imobiliar Bucureşti organizat la Palatul Parlamentului vin mii de doritori să achiziţioneze o locuinţă. "Suntem la a şaptea ediţie. Este evenimentul cu cea mai mare suprafaţă de expoziţie, cu cel mai mare număr de dezvoltatori şi agenţii imobiliare care participă, iar anual avem între opt şi zece mii de vizitatori. Peste o mie de apartamente se cumpără în cadrul Salonului Imobiliar", a declarat Alin CARAMAN, organizatorul evenimentului. Iar oferta este extrem de variată : "70 la sută din cei care vor să cumpere casa se orientează spre piaţa apartamentelor din blocurile vechi. Vizitatorii pot să le compare cu ceea ce dezvoltatorii se întrec să vină în noua eră, noul trend", a adăugat Alin CARAMAN, în cadrul forumului "Salonul Imobiliar - Perspective şi tendinţe pentru 2020", organizat de Intact Media Group şi moderat de Alessandra Stoicescu.

Autorităţile vin în sprijinul dezvoltatorilor, care cer predictibiltate, reducerea birocraţiei şi forţă de muncă specializată. Soluţii se găsesc şi sunt deja în implementare, a anunţat Gabriela FIREA, Primarul General al Capitalei, prezentă la forum. "Trebuie să ştii de unde porneşţi cu oraşul şi unde vrei să ajungi", a declarant Gabriela Firea în deschiderea discuţiilor. Cele mai multe construcţii se ridică în zona metropolitană a Bucureştiului şi în zonele limitrofe, pentru simplul motiv că în centru nu este spaţiu disponibil. Iar Primăria Generală anunţă că în primăvara anului viitor va fi finalizat mult aşteptatul Plan Urbanistic General, care va reglementa din toate punctele de vedere dezvoltarea coerentă şi integrată a Capitalei "Sectoarele au terminat Planurile Urbanistice Zonale, în proporţie de 80 la sută. Sectorul 3 are deja PUZ aprobat, iar în Sectorul 6 se află în stadiu avansat şi va intra spre aprobare în Consiliul General, după sărbători. Celelalte Planuri Urbanistice Zonale se află în procodură transparentă de dezbatere publică. În primăvară vom avea gata toate cele şase PUZ-uri, dar şi Planul Urbanistic General, ceea ce va ajuta sectorul de investiţii imobiliar şi industriile conexe", a precizat Gabriela Firea.

Totodată, Primăria Generală va aduce îmbunătăţiri şi serviciului public de transport în comun, prin introducerea de noi linii de autobuze, dar şi reţele de şcoli şi grădiniţe, care să deservească locuitorii din ansamblurile rezidenţiale aflate în zonele limitrofe, a mai dat asigurări Primarul Capitalei. "Se tot vehiculează sintagma «zonă bună». Scopul nostru e ca tot Bucureştiul să fie o zonă bună, să nu se mai facă diferenţe. Asta poate fi făcut doar prin reglementări foarte accesibile, clare şi ferme. Adiministraţia publică să acţioneze ca o mână de fier în mănuşă de catifea, dar complet deschisă colaborărilor cu investitorii", a declarat Ştefan DUMITRAŞCU, Arhitectul şef al Primăriei Generale, în cadrul forumului Intact Media Group.

În ceea ce priveşte interesul cumpărătorilor pentru apartamentele vechi, acesta este unul oarecum surprinzător, având în vedere că s-au introdus facilităţi pentru achiziţia de locuinţe noi, ceea ce încurajat investiţiile. "S-a reuşit, după ani de de eforturi, ca TVA să scadă la 5 la sută pentru locuinţele noi, iar nivelul să fie aplicabil şi achiziţiilor ulterioare. Sunt anunţate foarte mult proiecte imobiliare. Putem nota un record din datele pe care le avem. Putem vorbi anul acesta de un record pentru ansamblele noi aflate în lucrare sau autorizare. Piaţa imobiliară a ajuns la maturitate şi efectele vor fi pozitive. A fost adoptată legea nouă privind autorizaţiile de construire. Scade nunărul de avize, se introduce noţiunea de certificat de urbanism electronic. Va exista o singură autorizaţie pentru demolare şi construcţie de imobile noi. Acestea vor ajuta procesul de emitere a documentaţiei", a punctat Bogdan Cosmin IVAN, Secretar General, Asociaţia Dezvoltatorilor Imobiliari din România - URBANIS.

Trendul ascendent pe care se află piaţa imobiliară a fost confirmat de un alt specialist în domeniu prezent la forumul Intact Media Group: "Vedem o creştere a interesului. Am văzut şi în numărul de tranzacţii al ANCPI în luna iulie. În ultimele patru luni, am ajuns foarte aproape de maximul înregistrat în 2018. Cererea şi-a revenit, preţurile au variat, dar nu mult, ceea ce a dus la stabilitate. Sunt şi factori care au venit la pachet. În piaţa imobiliară, în nouă din marile oraşe vedem o creştere a calităţii proiectelor. Proiecte mai bune în zone centrale ale oreşelor presupun un preţ mai ridicat", a precizat Dorel NIŢĂ, Head of Data&Research, Imobiliare.ro.

Creşterea calităţii proiectelor vine la pachet şi cu majorarea preţurilor, astfel încât apartamentele din ansamblurile rezidenţiale au crescut cu zece la sută în ultimele luni, dublu faţă de preţul locuinţelor din blocurile vechi. În sprijinul celor care vor să achiziţioneze o locuinţă vine în continuare Programul Prima Casă, dar care anul acesta a fost modificat, devenind unul cu precădere social. "În România se manifestă un fenomen de urbanizare şi Prima Casă are rol social la acest moment. Creează posibilitatea ca familiile de tineri să se mute din zone rurale în cele urbane. Este un fenomen ce are loc în întreaga Uniune Europeană", a adăugat Bogdan IVAN.

În cadrul dezbaterilor, dezvoltatorii imobiliari au ridicat şi problema realizării branşamentelor la reţeaua de utilităţi, în sensul că investiţiile nu se pot realiza fără acordul autorităţilor publice, acestea fiind proprietarii terenurilor pe care se construiesc. O soluţie ar fi încheierea de parteneriat public-privat, a subliniat Arhitectul şef al Primăriei Generale Ştefan DUMITRAŞCU: "Când lăsăm totul în sarcina bugetului, ne întrebăm de ce se întâmplă totul încet. Bugetul nu este un sac fără fund. Fără colaborarea între autoritatea publică şi investitorii privaţi, şansele de a ne dezbăra de obiceiuri şi de a ne dezvolta sunt foarte mici".

O altă cerinţă la care autorităţile sunt aproape de rezolvare este digitalizarea procedurii de obţinere de avize de construcţie, care va elimina documentaţia stufoasă şi timpul în faţa ghişeelor.

Dezbaterea "Salonul Imobiliar - Perspective şi tendinţe pentru 2020" a fost organizată de Intact Media Group şi a fost susţinută de Salonul Imobiliar Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb