SĂMÂNŢĂ DE SCANDAL ÎN AGRICULTURĂ: "Lukoil" vrea să dea Guvernul în judecată pentru neplata bonurilor valorice agricole

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii / 20 mai 2008

"Lukoil" vrea să dea Guvernul în judecată pentru neplata bonurilor valorice agricole

Cabinetul Tăriceanu are restanţe financiare la furnizorii de inputuri în agricultură Compania rusească "Lukoil" are de recuperat 3.000.000 de lei de pe urma bonurilor valorice de motorină

Compania "Lukoil" are de recuperat de la Cabinetul Tăriceanu o restanţă financiară de 3.000.000 de lei de pe urma bonurilor valorice primite de la agricultori pentru achiziţia de combustibil şi ia în calcul să dea Guvernul în judecată dacă nu-şi primeşte în perioada imediat următoare toţi banii restanţi, ne-a declarat Constantin Tampiza, preşedintele "Lukoil" România.

Domnia sa ne-a explicat: "Compania noastră are de recuperat de la Guvern o datorie de 3.000.000 de lei, reprezentând contravaloarea bonurilor valorice primite de Lukoil de la producătorii agricoli pentru achiziţia de combustibil. Dacă nu vom primi banii în lunile următoare, luăm în calcul să dăm Guvernul în judecată! Noi înţelegem că există probleme cu bugetul de stat şi suntem adepţii negocierilor şi a metodelor pacifiste de soluţionare a diferendelor, dar dacă nu vom primi aceşti bani nu avem încotro. Personal, sunt convins că Ministerul Agriculturii nu are aceşti bani, deci nu poate fi vorba de rea-voinţă, totul depinzând de Ministerul Economiei şi Finanţelor".

De altfel, Cabinetul Tăriceanu, prin Ministerul Agriculturii şi prin Ministerul de Finanţe, a adus pierderi financiare mai multor categorii de furnizori de inputuri în agricultură, întrucât nu a decontat, nici până în prezent, toate bonurile valorice acordate fermierilor şi încasate de furnizori, pentru înfiinţarea culturilor agricole din toamna anului trecut.

În categoria celor păgubiţi se regăsesc şi furnizorii de seminţe, îngrăşăminte chimice şi pesticide care au primit bonurile valorice de la fermieri, dar nu au fost recompensaţi în totalitate de către Guvern nici până în prezent, prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA).

Potrivit legii, termenul limită de depunere a deconturilor justificative de către furnizori la sucursalele judeţene ale APIA, respectiv a municipiului Bucureşti, a fost data de 29 februarie 2008, inclusiv.

Între timp, potrivit producătorilor agricoli, pentru bonurile valorice încasate de la fermieri, furnizorii de inputuri agricole şi-au onorat toate obligaţiile fiscale către stat, prin plata TVA şi a impozit pe venit, pierderile lor fiind astfel, mult mai mari.

În toamna anului trecut fermierii au primit de la Guvern bonuri valorice consistente, la hectar, în valoare de 500 de lei pentru grâu, de 450 de lei pentru alte culturi şi de 400 de lei pentru rapiţă, în vederea achiziţionării inputurilor menţionate.

La vremea respectivă Cabinetul Tăriceanu a garantat pentru bonurile valorice agricole cu Ordinul Nr.687, din data de 9 august 2007 , nefiind însă semnat niciun acord "bilateral" între furnizori şi stat.

Odată cu începutul campaniei agricole de toamnă, fermierii au dat iama în centrele furnizoriilor de inputuri. Agricultorii au primit în schimbul bonurilor valorice produsele solicitate de la furnizorii, care, însă nu au mai fost despăgubiţi în totalitate.

"Este anormal ceea ce se petrece, deoarece furnizorii, unii dintre ei producători agricoli, au încasat bonurile pentru înfiinţarea culturilor de toamnă, şi-au plătit toate taxele către stat, dar nu au fost recompensaţi în totalitate de minister", ne-a declarat Daniel Botanoiu, directorul Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR).

Astfel, "singurii furnizori care au obţinut profit au fost cei care, în toamna anului trecut, au crescut preţurile la inputurile agricole, întrucât aceştia spuneau că nu au nicio garanţie de la stat", ne-a declarat Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). De aceeaşi părere este şi Ştefan Nicolae, preşedintele Federaţiei "Agrostar", care ne-a declarat că "furnizorii de imputuri agricole recurg la aceste practici în fiecare an".

Pe de altă parte, Marcel Cucu nu exclude ipoteza potrivit căreia Ministerul Agriculturii ar fi acordat bonuri suplimentare, peste bugetul alocat acestei operaţiuni, proces care ar fi stat la baza blocajului financiar.

Cucu a mai precizat că Ministerul Agriculturii pregăteşte, în zilele următoare, o hotărâre de guvern pentru decontarea integrală a bonurilor valorice.

Potrivit legii, acordarea sprijinului sub formă de bonuri valorice asigură direcţionarea strictă a sprijinului pentru procurarea de seminţe, material săditor, îngrăşăminte chimice, pesticide, motorină, folie de polietilenă şi apă pentru irigat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb