SANCŢIUNE PE DOI ANI, PENTRU CĂ NU A DETECTAT O FRAUDĂ PricewaterhouseCoopers are interdicţie în India să auditeze firmele listate

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 12 ianuarie 2018

PricewaterhouseCoopers are interdicţie în India să auditeze firmele listate

Autoritatea de reglementare a pieţei de capital din India le-a interzis companiilor afiliate societăţii PricewaterhouseCoopers (PwC), timp de doi ani, să efectueze audituri la companiile listate, ca sancţiune pentru eşecul lor în detectarea unei fraude de miliarde de dolari la societatea de outsourcing (externalizare) "Satyam Computer Services" Ltd., anunţă Wall Street Journal.

PwC a fost responsabilă cu verificarea înregistrărilor contabile ale companiei "Satyam" în perioada în care fondatorul acesteia a recunoscut că, în 2009, a umflat veniturile cu aproape un miliard de dolari, prin modificarea cifrei vânzărilor şi falsificarea documentelor bancare.

Fondatorul "Satyam", Ramalinga Raju, şi fratele acestuia, Rama Raju, care a deţinut funcţia de director general al companiei, au fost condamnaţi în 2015 la şapte ani de închisoare, pentru fraudă. Compania lor, care fusese odinioară una dintre cele mai mari din lume în sectorul de software şi outsourcing - a fost cumpărată ulterior de "Tech Mahindra" Ltd.

Autoritatea pieţei din India (Securities and Exchange Board of India - SEBI) a informat că sancţiunea aplicată PwC ar trebui să fie privită ca un avertisment către societăţile de audit contabil care "se apropie prea mult de clienţii lor".

"Este obligatoriu ca SEBI să sesizeze abuzul de piaţă şi practicile frauduloase, în special atunci când persoanele însărcinate să protejeze interesele investitorilor sunt mână în mână cu principalii autori ai fraudei", notează autoritatea în decizia de sancţionare.

PwC a informat că angajaţii săi "au fost înşelaţi", compania de consultanţă fiind încrezătoare că poate schimba în instanţă decizia autorităţii pieţei de capital.

"Decizia SEBI se referă la o fraudă care a avut loc cu aproape un deceniu în urmă, în care nu am avut niciun rol şi de care nu am avut cunoştinţă", a menţionat PwC, adăugând: "Cu toate acestea, am învăţat lecţia oferită de Satyam şi am inves-tit foarte mult în ultimii nouă ani în construirea unei practici de audit solide".

SEBI a mai decis ca PwC şi doi dintre contabilii săi să plătească amenzi de 131 de milioane de rupii (2 milioane de dolari) plus dobânzi pentru "câştigurile ilegale" provenite din auditul efectuat la "Satyam".

Contabilii PwC, S. Gopalakrish-nan şi Srinivas Talluri, au primit, în 2015, pedeapsa cu închisoarea pe şapte ani pentru implicare în fraudă. La momentul respectiv, PwC şi-a exprimat dezamăgirea faţă de verdictul instanţei.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb