Sancţiuni, dosare penale şi 4000 de pirotehnice confiscate într-o zi de IPJ Buzău

Ana Felea
Miscellanea / 31 decembrie 2020

Sancţiuni, dosare penale şi 4000 de pirotehnice confiscate într-o zi de IPJ Buzău

"Focul de artificii" ar putea reprezenta o importantă sursă de încasări la final de an, însă pentru unii buzoieni s-a dovedit a fi un motiv de sancţiune. Este vorba despre comercianţii, fie persoane fizice fie juridice, depistaţi de poliţiştii buzoieni că vând ilegal articole pirotehnice. Din păcate, comerţul ilegal în această perioadă este depistat aproape la fiecare control. De exemplu, IPJ Buzău a confiscat într-o zi 4000 de pirotehnice.

"În ziua de 29 decembrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au continuat controalele în vederea prevenirii şi combaterii evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. Controalele au vizat agenţii economici autorizaţi să comercializeze astfel de articole pe raza celor două municipii, fiind verificate şi zonele predispuse expunerii spre vânzare a artificiilor.

Astfel, unul dintre operatorii economici controlaţi, cu sediul în municipiul Buzău, a fost sancţionat contravenţional de poliţişti pentru încălcarea prevederilor Legii nr. 126/1995, în sensul că a oferit spre vânzare articole pirotehnice cu termenul de valabilitate expirat. Articolele expirate, aproximativ 3600 de bucăţi, au fost ridicate în vederea confiscării", se arată în comunicatul IPJ Buzău.

Tot ieri, poliţiştii Sectiei de poliţie rurală Beceni, au prins în flagrant o femeie în vârstă de 40 de ani, din Beceni, în timp ce oferea spre vanzare de la domiciliu mai multe articole pirotehnice unui alt localnic. Femeia deţinea articole pirotehnice din categoriile P1, F1 şi F3, cele aproximativ 700 de articole fiind ridicate în vederea continuării cercetărilor.

"Poliţiştii au întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de "orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept" fapta prev. şi ped. de art. 37 lit. a din Legea nr. 126/1995 privind regimul materiilor explozive, cercetările fiind continuate de poliţiştii Postului de poliţie Cernăteşti", informează IPJ Buzău.

Tot cu dosar penal s-a ales şi un tănâr de 27 de ani, prins că vindea pirotehnice interzise persoanelor fizice în Gara Buzău.

" În ziua de 28 decembrie a.c., poliţişti din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au depistat pe raza municipiului Buzău, un bărbat în vârstă de 27 de ani, având asupra sa mai multe articole pirotehnice, pe care ar fi intenţionat să le comercializeze. Poliţiştii au găsit asupra buzoianului 120 de articole pirotehnice, din categoriile F3 şi F4, cu o greutate totală de peste 11 kg, pe care le-au ridicat în vederea continuării cercetărilor", informează IPJ Buzău.

Întreaga cantitate ar avea o valoare de aproape o mie de lei, o sumă nu foarte mare dar pentru care tânărul s-a ales cu dosar penal.

"Pe numele tânărului a fost întocmit dosar penal, pentru orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept, conform Legii nr. 126/1995 privind regimul materiilor explosive", informează IPJ Buzău.

Articolele descoperite fac parte din categoria celor extrem de periculoase care pot fi folosite la evenimente dar doar dacă sunt manipulate de pirotehnişti autorizaţi. La rândul lor aceştia trebuie să deţină acordul primăriei, al inspectoratului pentru situaţii de urgenţă judeţean şi avizul inspectoratului de poliţie judeţean pe a cărui rază se execută jocurile de artificii respective.

De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii au pus în executare două mandate de percheziţie domiciliară pe raza municipiului Buzău, în cadrul a două dosare penale în care se efectuează cercetări pentru " operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept". Vizaţi au fost 2 tineri din Topliceni, ambii în vârstă de 20 de ani, despre care existau indicii că ar deţine în vederea comercializării articole pirotehnice, fără respectarea prevederilor legale. În urma percheziţiilor, au fost identificate şi ridicate aproximativ 3.700 de articole pirotehnice. Artificiile şi petardele erau ascunse în locuinţele sau maşinile tinerilor. Cei 2 sunt cercetaţi în continuare pentru săvârşirea infracţiunii de "orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept"

"Zilele trecute, poliţiştii au descins şi la câteva societăţi comerciale, în zonele pieţelor, dar şi în alte zone unde sunt vândute de obicei artificii. Au fost aplicate 5 sancţiuni contravenţionale, inclusiv pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice prin utilizarea de articole pirotehnice. Protagoniştiiau fost buzoieni, cu vârste cuprinse între 15 şi 36 de ani. Valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 1400 lei. ", anunţă reprezentanţii IPJ Buzău.

Concomitent cu activităţile de verificare şi control, poliţiştii din dispozitivul de ordine şi siguranţă publică au acţionat în vederea depistării persoanelor care manipulează articole pirotehnice şi care tulbură în acest fel liniştea cetăţenilor.

"Poliţiştii de la Biroul de Ordine Publică al municipiului Buzău au depistat şi sancţionat contravenţional ieri trei bărbaţi, cu vârste cuprinse între 41 şi 54 de ani, persoane care au tulburat liniştea locuitorilor folosind petarde. Celor trei persoane le-au fost aplicate sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea prevederilor Legii 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice. Pentru lăsarea nesupravegheată a minorilor au fost sancţionate alte două persoane, întrucât poliţiştii au depistat copiii aflaţi în îngrijirea acestora, cu vârste cuprinse între 9 şi 13 ani, utilizând petarde", informează IPJ.

În paralel, ofiţerii de prevenire din cadrul compartimentelor de specialitate ale Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău, respectiv Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Buzău au acţionat prin consilierea cetăţenilor, cărora le-au explicat riscurile associate, dar şi modalităţi de prevenire/evitare a victimizării în diferite situaţii de risc.

"Activităţile au constat în distribuirea de materiale preventive şi purtarea unor discuţii pe tema articolelor pe bază de amestecuri pirotehnice, dar şi adresarea unor recomandări preventive pentru petrecerea sărbătorilor sezonului rece în siguranţă.

S-a promovat un comportament responsabil atât din partea operatorilor economici, cât şi a potenţialilor clienţi, (adulţi, adolescenţi, copii, părinţi, bunici etc.), privind orice operaţiune în legătură cu articole pirotehnice (pocnitori, artificii ş.a.), fiindu-le prezentat şi cadrul legal aplicabil în domeniu (condiţiile de deţinere, comercializare, achiziţionare şi utilizare; infracţiunile şi contravenţiile ce pot fi săvârşite în urma nerespectării acestora). Totodată, s-a pus accentul pe conştientizarea riscurilor la care utilizatorii expun atât propria persoană, cât şi pe terţi atunci când manipularea articolelor pirotehnice este făcută fără respectarea normelor de siguranţă specifice, pentru a evita producerea unor incendii nedorite ori vătămări corporale", au explicat poliţiştii buzoieni.

Au fost purtate discuţii, adresate recomandări preventive şi distribuite materiale informative unui număr de aproximativ 100 de persoane (comercianţi, clienţi, adulţi, adolescenţi, părinţi şi copii) aflate în zone expuse traficului pietonal intens în această perioadă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb