Sancţiunile împotriva Rusiei, un "succes" geopolitic care se va plăti scump şi în ruble

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 1 aprilie 2022

"Ceea ce m-a speriat cu adevărat este accentul incredibil pe geopolitică în gândirea preşedintelui rus" . Olaf Scholz, Cancelarul federal al Germaniei

Călin Rechea

Expertul financiar James Rickards, autorul cărţilor "Războaiele valutare", "Moartea banilor" şi "Noua Mare Depresiune Economică", scria, cu câteva zile înaintea de invadarea Ucrainei, că "dolarul este astăzi cea mai puternică armă strategică a Americii", în condiţiile în care poate fi utilizat pentru schimbarea regimurilor politice prin crearea hiperinflaţiei, atacul asupra sistemelor bancare sau alimentarea revoltelor sociale.

Cu peste o săptămână în urmă, când preşedintele Putin a anunţat că "ţările neprietenoase" vor trebui să plătească gazele importate din Rusia în ruble, a fost făcut primul pas către reducerea "puterii de foc" a acestei arme.

De atunci, moneda Rusiei a intrat pe o tendinţă de apreciere accentuată faţă de dolarul american şi a coborât sub nivelul înregistrat în prima zi a invaziei din Ucraina, după ce a fost depăşit pragul de 150 RUB/USD în prima parte a lunii martie 2022 (vezi graficul).

Reacţiile autorităţilor din ţările Uniunii Europene, care se află toate pe lista "neprietenilor" Rusiei, au pornit de la neîncredere, surprindere şi au mers până la sfidare din partea celor au anunţat că vor refuza plata gazelor în ruble.

În aceste condiţii, autorităţile de la Kremlin au fost nevoite să clarifice termenii deciziei, care se vor aplica nu doar contractelor viitoare, astfel încât să priceapă toată lumea că este vorba despre ceva mai mult decât o simplă declaraţie diplomatică.

Senatorul Andrei Klimov, vicepreşedintele Comitetului pentru Relaţii Externe al Consiliului Federaţiei Ruse, a declarat pentru publicaţia Vzglyad că "decizia de a trece la decontarea tranzacţiilor cu ţările europene în ruble nu reprezintă doar un gest politic, deoarece o astfel de decizie are o natură geostrategică".

Ulterior, jurnalistul german Wolfgang Munchau a scris pe site-ul Eurointelligence că "Olaf este speriat" şi a preluat declaraţia cancelarului german din cadrul unei emisiuni de televiziune.

"Ceea ce m-a speriat cu adevărat este accentul incredibil pe geopolitică în gândirea preşedintelui rus", a precizat Olaf Scholz.

Acum autorităţile europene trebuie să găsească o cale de a ocoli propriile sancţiuni, astfel încât să poată obţine ruble de la Banca Centrală a Rusiei.

Iar necesarul de ruble ar putea să crească semnificativ în următoarele luni, deoarece au apărut tot mai multe declaraţii ale unor oficiali de la Moscova care susţin extinderea plăţii în ruble şi pentru alte materii prime exportate.

Ultimele convorbiri dintre preşedintele Putin, preşedintele Macron şi cancelarul Scholz nu au condus decât la amânarea termenului de la care se va cere plata gazelor în ruble.

După o întâlnire a miniştrilor din ţările G7, Robert Habeck, Ministrul Economiei şi Acţiunii Climatice din Germania, a declarat că "plata în ruble ar reprezenta o încălcare unilaterală a contractului şi nu este acceptabilă".

De atunci, autorităţile din Germania, Ţările de Jos şi Austria au anunţat intrarea în primele etape ale stării de urgenţă energetică şi au cerut cetăţenilor să treacă la reducere consumului de gaze şi electricitate. Următoarea etapă va fi raţionalizarea.

Declaraţia lui Habeck a venit la câteva zile după vizita sa din Qatar, unde s-a plecat umil în faţa şeicilor, după cum arată fotografii publicate pe contul de Twitter GreenWatch (https://twitter.com/Watch_Greens/status/1505587106554466309?cxt=HHwWisCyiePf9eQpAAAA).

La întoarcerea în ţară, ministrul a anunţat plin de entuziasm că a fost stabilit un parteneriat pe termen lung între Germania şi Qatar pentru furnizarea gazelor naturale.

După ce subliniază că ministrul Habeck s-a acoperit de ridicol şi dispreţ prin vizita în Qatar, publicaţia germană Tichys Einblick arată că "se doreşte înlocuirea gazelor din Rusia cu gaze de la alte dictaturi". În plus, gazele lichefiate sunt mai dăunătoare pentru mediu decât lignitul, deoarece trebuie luate în considerare şi condiţiile de răcire, transport şi pierderile de transformare între stările de agregare.

Deocamdată aceste "detalii mărunte" nu par să reprezinte o problemă, deoarece "nu există niciun acord concret cu Germania". Afirmaţia a fost făcută chiar de ministrul energiei din Qatar într-un interviu acordat cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung.

După ce a precizat că vor trece mai mulţi ani până la reducerea dependenţei de Rusia, ministrul Saad al-Kaabi a mai afirmat că "este ridicol să afirmi că poţi renunţa la importurile din Rusia astăzi şi să susţii că alţi furnizori le pot înlocui, aceasta nu se va întâmpla". Adică ministrul Habeck nu ştie ce a negociat în Qatar?

Oficialul din Qatar a mai subliniat că toată producţia de gaze a ţării sale este inclusă în contracte de furnizare cel puţin până în 2026.

Pe de altă parte, oficialii din Emiratele Arabe Unite arată că nu există nici posibilitatea substituirii petrolului din Rusia din alte surse, în condiţiile în care Rusia este al doilea exportator de petrol la nivel mondial, după Arabia Saudită.

Economistul rus Vasili Koltaşov a declarat pentru publicaţia Vzglyad că "în viitor, tot comerţul cu bunuri din Rusia va fi convertit în ruble".

Aceeaşi publicaţie din Rusia a analizat recent modul în care Rusia s-a pregătit pentru sancţiunile economice, iar una dintre măsuri a fost "construirea unor magistrale de gaze care păreau că nu duc nicăieri". Se pare că vom vedea destul de curând unde vor duce acestea.

Peste doar câteva zile, agenţia de presă TASS a început să scrie despre plata în ruble şi pentru exporturile de cereale, petrol sau materiale.

În opinia lui Koltaşov, "vânzarea în ruble poate conduce la crearea unei singure pieţe în Eurasia, unde se vor utiliza şi yuanul, rupia sau rialul", iar "dacă va apărea o astfel de piaţă, atunci va fi cea mai mare piaţă a materiilor prime din lume".

Inclusiv oficiali ai Fondului Monetar Internaţional au avertizat că sancţiunile impuse Rusiei vor conduce la diminuarea rolului dominant al dolarului în sistemul financiar global, după cum scrie Financial Times, şi "poate încuraja apariţia unor uniuni valutare bazate pe comerţul dintre grupuri separate de ţări".

Gita Gopinath, prim-director general adjunct al Fondului Monetar Internaţional, a declarat anterior, pentru revista Foreign Policy, că este posibil să asistăm la reducerea rezervelor valutare în dolari ca urmare a îngheţării rezervelor Rusiei şi la "creşterea fragmentării sistemelor globale de plăţi".

După anunţarea deciziei preşedintelui rus, analistul economic american Martin Armstrong a subliniat că "plata gazelor în ruble va oferi susţinere monedei Rusiei şi va submina Europa, euro dar şi dolarul pe termen lung".

În opinia lui Armstrong, preşedintele Putin ar trebui să anunţe crearea unui sistem monetar cu doi piloni, o rublă internă, cu acoperire în aur, şi o rublă pentru uzul extern. În acest fel se va întări încrederea populaţiei în economie, iar rubla externă va fi liberă să fluctueze în funcţie de cererea pentru tranzacţiile internaţionale.

Concluzia analistului american este că "prin impunerea sancţiunilor împotriva Rusiei, Biden a distrus economia mondială".

Pentru James Rickards, decizia lui Putin reprezintă "o lovitură a unui maestru în judo", deoarece "prin planul său, Rusia tot va obţine dolari, tot va vinde petrol şi gaze, dar va avea şi beneficiul suplimentar al întăririi rublei".

Inclusiv oprirea completă a exporturilor de gaze şi petrol ale Rusiei către Europa nu va avea niciun efect, în condiţiile în care vânzările se vor face către India şi China, pe fondul unor creşteri ale preţurilor.

"Vestul trebuie să se angajeze acum în susţinerea rublei după ce a făcut atâtea pentru a o distruge", mai subliniază Rickards.

În condiţiile în care unii dintre cei mai importanţi lideri europeni sunt speriaţi de implicaţiile geopolitice ale începerii cursei către o nouă ordine financiară globală, autorităţile europene îşi îndreaptă atenţia către ceea ce ştiu să facă mai bine.

Conform unor informaţii neconfirmate de la Bruxelles, Comisia Europeană pregăteşte, în regim de urgenţă, un pachet de legi prin care să fie suspendate legile termodinamicii şi legea gravitaţiei, astfel încât să poată fi obţinută mai uşor şi mai rapid independenţa energetică faţă de Rusia.

Opinia Cititorului ( 24 )

  1. Economistul rus Vasili Koltaşov a declarat pentru publicaţia Vzglyad că "în viitor, tot comerţul cu bunuri din Rusia va fi con vertit în ruble".

    Vasilică, stai cuminte! Visati departe! Ne au la mana cu gazele si petrolul. Pe termen lung, cu costuri uriase ce-i drept, se poate reduce semnificativ depedenta de rusi. In rest, europenii pot face usor ce fac rusii, ca nu fac varfuri de tehnologie. Pe cereale, Romania are un potential urias, doar ca ne miscam mai greu si nu prea isi dau seama alesii de asta. Au castigat o lupta, dar nu razboiul. Imediat le pun Chinezii piciorul pe gat si nu mai misca. Viitorul e interesant! Multe variabile neluate in considerare de ambele tabere. 

    1. De Germania, respectiv referitor la Presedintele Olaf, avem deja o intelegere, de construire a unor terminale de export de gaze si petrol din USA, va asigura Presedintele Joe Biden.

      Ministerul Economiei din Germania precizează că a fost luată în considerare naționalizarea filialelor germane ale companiilor ruseşti Gazprom și Rosneft. Decizia vine în contextul preocupărilor legate de aprovizionarea cu energie, scrie cotidianul economic Handelsblatt, citat de Reuters.

      Până acum, decizia Germaniei a fost discutată de oficiali din minister cu cancelarul Olaf Scholz și are ca scop prevenirea unui deficit masiv de energie, în cazul în care una dintre aceste companii, importante pentru Germania, intră în dificultate, relatează Handelsblatt. 

      Aceeași sursă mai precizează că ambele companii sunt esențiale pe piața energetică germană. Spre exemplu, Gazprom Germania operează depozite uriașe de gaze, iar Rosneft Germania este un jucător-cheie pe piața rafinăriilor de benzină, motorină și kerosen. 

      În același timp, un alt aspect important este faptul că Gazprom și Rosneft riscă să intre în faliment tehnic, după ce băncile și partenerii de afaceri s-au distanțat de companiile deţinute cu capital rusesc, după intrarea în vigoare a sancțiunilor impuse Rusiei de Occcident. 

      Da, isi permit multe!

      Tara de lumea a 3-a, Romania, are PIBul pe cap de locuitor mai mare decat il avea Rusia inainte de invadarea Ucrainei.

      Tara de lumea a 3-a, Romania, importa doar 8% din necesarul de gaze din Rusia . 

      Salariul mediu in Romania este mai mare decat cel din Rusia. 

      Nu este cazul sa iti faci griji pentru Romania, tara din lumea a 3-a ci pentru Rusia, tara din afara lumii, iar in loc de ras ar trebui sa te bufneasca plansul, fudulule.

      Ar trebui sa te bufneasca plansul.

      Rusia are doar 4,80% din rezervele mondiale de petrol!!! 

      La gaze sta mai bine - 25% din rezervele mondiale - in conditiile in care se estimeaza ca actualele rezerve de gaz vor fi suficiente omenirii pentru aproximativ 65 de ani. Asta inseamna ca oricum omenirea era nevoita sa faca tranzitia catre alte surse de energie, iar ceea ce se intampla acum nu face decat sa accelereze aceasta tranzitie si sa indeparteze mai rapid Europa de gazele rusesti. 

      La gaze de sist, cele mai mari rezerve le are SUA. 

      In prima faza vor pierde ambele parti, atat europenii cat si rusii, dupa care, pe masura ce europa isi accelereaza tranzitia catre energii alternative, in pierdere vor ramane numai rusii. 

      Asa se intampla cand un nebun ajunge sa se joace de-a razboiul si sa se creada Mesia reincarnat. Pierde si sufera toata lumea. Este a 3-a oara in ultimii o suta si ceva de ani cand toata europa sufera din cauza unor dezaxati.

      8%?!??!?! Mare parte din ce importam este din Rusia!!! Ca il cumparam noi prin intermediari e alta poveste. Sa gandim UE ca pe o tara si ne apropiem de realitatea cifrelor.

    ...

    1. ...

      Pentru alde cei ca tine este informația caterinca din josul editorialului.

      Principiul termodinamicii va fi suspendat. 

      Nu te îndoi de asta. UE veghează.  

      Nici gravitație nu va mai fi. Plutire linistita:) 

      Dl. Rechea e unul dintre oamenii care se uita și din alta perspectiva. Perspectiva pe care, de cele mai multe ori, refuzam sa o vedem. Nu cred ca pro rus. Nu am vazut sa scrie articole pro rusia, ca ar fi mai bine cu ei, sau ca nu gresesc.

      Deci,esti de accord ca si razboiul barbaric inceput de Putin se va intoarce bumerang pentru el?

    Nu știu alții cum sunt, dar pe mine m-a amuzat ironia din final cu suspendarea principiilor și legilor din fizica de către Comisia Europeana.

    Ăsta da fake-news. :) 

    Poate ar fi trebuit ca editorialul sa conțină și o nota de subsol cu privire la asta.  

    Pentru cei care înghit pe nemestecate orice stire aberanta: Este fake-news și caterinca.  

    Am scris adineaori o scurta remarca prin care am zis ca m-a amuzat ironia cu suspendarea legilor fizicii.

    Nu ca as tine neapărat, dar comentariul meu a dispărut și nu înțeleg de ce.

    A apărut vreo lege CNA. Ceva? :)) 

    1. Uitasem ce zi e astazi

    Pai ce dracu face Putin cu rublele? Parca nu avem experienta erei Ceausescu unde statul alerga dupa valuta con vertible... Nici Chinezii nu accepta ruble..

    Hai sa va dau o solutie simpla. Companile vestice care au actiuni si proprietati in Rusia le vand si obtin ruble. Se face un barter in Europa ca tot nu e voice sa scoti banii din Rusia. Desteptii lu peste!

    1. Putin obliga partenerii comerciali sa de băncilor rusești valuta pentru ruble cu care sa achite gazul.

      Ce nu e clar.

      Parteneri comerciali găsește, Egiptul ii va cumpăra grâul, India petrolul , China gaz și cărbune, Turcia ii va primi pe ruși în vacanțe etc 

      Deci Plata tot in euro e :=). Adica propaganda

    Slabi rău de tot europenii. Îl iau de bun pe senil și își fac numai rău. S-au băgat aiurea în acest război economic din care pierd doar ei.

    Oricum ai da o europenii ies pe minus.. Daca s au luat dupa Bideu...

    Sanctiunile trebuie retrase, pentru ca ne fac noua mai mult rau, iar Rusia trebuie lasata in pace sa isi faca de cap. Nu conteaza ca invadeaza alte tari si bombardeaza si obiective civile, ca isi aresteaza proprii cetateni daca protesteaza impotriva razboiului si ii baga la inchisoare daca spun in public altceva decat varianta autoritatilor despre razboi.

    Pe cei care sustin ca domnul Rechea nu sustine Rusia, ci doar prezinta si alta perspectiva, ii intreb: De ce nu propune si solutii mai bune pentru Europa si SUA in acest conflict? Din cate arata, poate cita autori care ii dau sfaturi in media lui Putin, pentru a-si intari moneda.

    Persoanelor care vor spune ca domnul Rechea scrie ce vrea, nu ce cer eu sau altcineva, le raspund: Sa scrie in continuare ce vrea si sa isi asume ca unii cititori il consideram pro-rus. Oricum, este clar ca nu ii pasa.  

    1. Ti-a luat mult sa tragi concluzia asta?

    ...

    Așa zisa retragere, cred că arătă scopul principal al invadării Ucrainei: ocuparea estului unde se află principalele terenuri agricole, a doua rezervă de gaze a Europei și multe materii prime, ceea ce ar face din Rusia principalul actor de materii prime industriale și agricole. Pasul următor, diminuarea importanței euro și mai ales a dolarului, prin apariția dublei, yuanului, rupiei.

    Asta înseamnă mai mult decât o bombă nucleară... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb