SĂPTĂMÂNA VIITOARE Încep subscierile pentru majorarea capitalului Petrom, ce implică şi aportul terenurilor statului

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 8 septembrie 2022

Încep subscierile pentru majorarea capitalului Petrom, ce implică şi aportul terenurilor statului

Pentru subscrierea unui acţiuni noi sunt necesare 9,69 drepturi de preferinţă

Preţul de subscriere este de 0,1 lei/acţiune, similar cu valoarea nominală

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat, în şedinţa de ieri, prospectul pentru aportul în numerar al acţionarilor OMV Petrom (SNP) aferent majorării capitalului social cu terenurile statului, operţiune ce a primit votul AGA în aprilie, conform unui raport al companiei publicat, ieri, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Majorarea de capital implică emiterea de către OMV Petrom a cel mult 5,85 miliarde de acţiuni noi, din care aproape 1,21 miliarde de titluri reprezintă terenurile statului, restul de maxim 4,64 miliarde de acţiuni fiind oferite spre subscriere prin aport în numerar celorlalţi acţionari ai companiei. Preţul de subscriere este de 0,1 lei pe acţiune, egal cu valoarea nominală, titlurile fiind oferite atât sub formă de acţiuni listate la BVB cât şi ca certificate globale de depozit listate la Londra (un GDR reprezentând 150 de acţiuni).

Perioada de subscriere pentru acţiunile listate la BVB este 12 septembrie - 13 octombrie, în timp ce pentru GDR-uri este 12 septembrie - 3 octombrie, după cum reiese din raportul de la BVB. Subscrierile se vor face în baza drepturilor de preferinţă, pentru o acţiune sau GDR nou oferit fiind necesare 9,69 drepturi de preferinţă sau GDR-uri.

Data de înregistrare, ce defineşte acţionarii care au dreptul să participe la ofertă, este 6 iulie pentru acţiuni şi 7 iulie în cazul GDR-urilor.

Operaţiunea de majorare a capitalului social al producătorului de petrol şi gaze prin aportul cu terenurile statului a fost instituită prin Legea 555 din 2 decembrie 2004 privind unele măsuri pentru privatizarea Petrom. Terenurile, cu o suprafaţă de 1.379 hectare, au fost evaluate la 120,7 milioane de lei, de societatea de evaluare şi consultanţă Darian DRS.

Grupul OMV deţine 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,6 din producătorul de petrol şi gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la 26,3 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Buna dimineata,

    am rugamintea la dvs sa ne explicati detaliat ce inseamna aceasta majorare de capital pentru un actionar.

    Daca sunt actionar si cumpar aceste drepturi,acele actiuni se vor aduna la cele vechi ,pot sa le vand dupa perioada de subscriere ,va rog frumos ...multumesc ! 

    1. Drepturile nu sunt tranzactionabile, ori le ai (daca ai detinut actiuni SNP la data 6 iulie) ori nu le ai. Cu acele drepturi vei subscrie/cumpara 1 actiune SNP folosind 9.68 drepturi + 0.1 RON. Acele actiuni se vor aloca dupa o vreme (probabil cateva saptamani) dupa perioada de subscriere pe care le vei putea vinde ca oricare altele

      daca esti actionar la data de inregistrare 6 Iulie brokerul iti incarca in cont acele drepturi de preferinta

      la fiecare 9,69 drepturi de preferinta ai voie sa subscrii 1 actiune la pretul de 0,1 lei 

      dupa terminarea perioadei de subscriere va mai trece ceva timp,10-15 zile si in contul de la broker ti se vor incarca actiunile subscrise 

      apoi poti dispune de ele cum doresti

      daca nu ai drepturi de preferinta in cont inseamna ca nu aveai actiuni la 6 Iulie si nu poti participa la operatiune(ori le-ai avut dar le-ai vandut ca s-au tranzactionat si ele) 

      Multumescfrumos pentru raspuns la ambii anonimi ....,

      Am in contul de tranzactionare pozitie deschisa cu drepturile de preferinta deoarece am castigat acest drept. 

      As dori daca se poate sa imi spuneti daca voi dori sa vand acele actiuni ele vor fi inglobate in portofoliu cu celelalte si imi fac media de cumparare ....sau vor fi separate si cand voi vrea sa le vand am optiunea sa le vand pe acelea noi. 

      In cazul in care le voi vinde cum se va calcula impozitul pe profit ?

      Multumesc ! 

      Vor fi inglobate, se face medie ponderata cu costul de achizitie.

      Vinzi un numar de actiuni, nu-s noi sau vechi. 

      In caz ca vinzi impozitul se calculeaza la diferenta intre pret si cost mediu daca vinzi anul asta.

      De la 1 Ian 2023 se calculeaza ca diferenta intre pret si cost si e 1% pentru cele detinute peste 365 de zile si 3% sub. Deci atunci va conta de cand detii fiecare actiune, chiar daca de la acelasi emitent. Pentru a plati 1% se intelege ca pe astea subscrise trebuie sa le vinzi undeva prin Noiembrie 2023. 

    Fiind un "investitor" nou la Bvb poate sa explice cineva avantajele intre o actiune si certificatul global de la Londra(GDR) si care ar fi mai bine de detinut, multumesc.

    1. Certificatele globale de depozit sunt niste instrumente financiare prin care poti sa cumperi intr-o piata actiuni listate principal in alta piata. In cazul Petrom, actiunile sunt listate in principal la BVB si secundar sunt listate niste GDR-uri la Londra, care sunt ca niste pachete mai mari de actiuni, detinute de o banca depozitar. La SNP un GDR include 150 de actiuni. Investitor la BVB inseamna ca ai un cont deschis la un broker ce activeaza la BVB, asta inseamna ca nu poti sa cumperi decat actiuni SNP. In general e mai bine sa iei actiuni din piata unde sunt listate principal, in acest caz la BVB - si oricum GDR-urile romanesti la Londra nu sunt cine stie ce. Au lichiditate mica, nu-ti bate capul cu ele.

      Multumesc pentru informatii.

    Ce se mai aude in cazul Petroactive de pana la 8% fostilor angajati ..de penalitati...oare va fi vreo sansa de castig sa execute statul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb