Statele Unite au acuzat cinci ruşi şi doi americani că au încercat să obţină de la firme americane tehnologii militare şi cu dublă utilizare pentru a fi folosite în profitul industriei de apărare a Rusiei, relatează BBC, potrivit News.ro.
De asemenea, aceştia sunt bănuiţi că au conspirat pentru a face contrabandă cu muniţie pentru lunetişti, încălcând sancţiunile americane.
Unul dintre ruşii puşi sub acuzare ar fi ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB). Se numeşte Vadim Konoşcenok, are 48 de ani şi se află în arest în Estonia, urmând să fie supus unei proceduri de extrădare în SUA. Trei dintre membrii grupului se află în arest, iar patru dintre ruşi sunt încă în libertate.
Suspecţii şi guvernul rus nu au făcut până în prezent niciun comentariu cu privire la anchetă. Într-o declaraţie, Departamentul de Justiţie al SUA a precizat că un rechizitoriu în care au fost prezentate 16 capete de acuzare a fost prezentat marţi la Tribunalul Federal Brooklyn din New York.
Potrivit documentului, inculpaţii au cumpărat şi exportat ilegal componente electronice extrem de sensibile şi care fac obiectul unor reglementări foarte stricte, unele dintre acestea putând fi folosite în dezvoltarea de arme nucleare şi hipersonice, în calculul cuantic şi în alte aplicaţii militare.
Procurorul general al SUA, Merrick Garland, a declarat că departamentul său şi partenerii internaţionali ai Americii "nu vor tolera schemele infracţionale pentru a susţine eforturile de război ale armatei ruse".
"Cu trei dintre inculpaţi acum în custodie, am întrerupt reţeaua de achiziţii care se presupune că a fost folosită de inculpaţi şi de serviciile de informaţii ruseşti pentru a introduce în Rusia muniţie pentru puşti cu lunetă şi componente electronice sensibile", a declarat Garland.
În rechizitoriu au fost numiţi toţi cei cinci inculpaţi, inclusiv ofiţerul FSB suspectat, Vadim Konoşcenok. Originar din Sankt Petersburg, acesta a fost arestat în Estonia la 6 decembrie pentru că "ar fi expediat sau ar fi făcut contrabandă fizică cu articole de origine americană, din Estonia în Rusia, inclusiv produse electronice cu dublă utilizare, muniţie tactică de calitate militară şi alte articole supuse unor restricţii la export".
Celelalte persoane inculpate sunt ruşii Evgheni Grinin, Aleksei Ippolitov, Boris Livşiţ şi Svetlana Skvorţova, precum şi doi americani - Alexey Brayman şi Vadim Yermolenko.
Inculpaţii lucrau pentru Serniya Engineering şi Sertal LLC, societăţi cu sediul la Moscova care operează sub conducerea serviciilor de informaţii ruseşti.
Anterior, ieri, Departamentul american al Comerţului a declarat că Washingtonul a suspendat temporar privilegiile de export pentru trei persoane şi două companii, în urma unor exporturi neautorizate de "articole sensibile" către Rusia, scrie Reuters.
Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, inculpaţii riscă până la 30 de ani de închisoare.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 15.12.2022, 07:23)
Propaganda, russii au tot ce le trebuie, sunt cea mai avansata natiune din cate au fost si vor fi vreodata.