Sarkozy, Lauder şi "salutul românesc"

IOANA POPA
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 noiembrie 2011

Nicolas Sarkozy şi Ronald Lauder

Nicolas Sarkozy şi Ronald Lauder

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a primit miercuri seară vizita preşedintelui Congresului mondial evreiesc, Ronald Lauder, şi al Consiliului reprezentativ al instituţiilor evreieşti (CRIF), Richard Prasquier. Subiectul discuţiilor a fost Iranul şi situaţia din Orientul Apropiat, informează presa franceză.

Ronald Lauder a cerut, în mod special, preşedintelui francez să-şi asume rolul de lider în eforturile occidentalilor ca să contreze proiectele militare nucleare ale Iranului.

Interesant ar fi de aflat ce a cerut preşedintele Nicolas Sarkozy conducerii mondiale a evreilor, în schimbul sprijinului în relaţia cu Iranul, res-pectiv Palestina. Nu cumva Sarkozy i-a întâmpinat cu salutul pe care francezii ni l-au atribuit nouă, românilor: "Dă-mi şi mie!"...?

După întâlnire, Richard Prasquier a precizat că Nicolas Sarkozy a reafirmat că nu va permite ca Israelul să fie în pericol din cauza Iranului şi a promis să pledeze pentru sancţiuni internaţionale contra Teheranului.

"Sancţiunile avute în vedere vizea-ză să facă din ce în ce mai dificile tranzacţiile cu Banca Centrală Iraniană şi cu exporturile de petrol din Iran", a precizat preşedintele CRIF.

Pe de altă parte, preşedintele francez a declarat că o lovitură contra siturilor nucleare iraniene nu ar putea să fie decât o soluţie de ultimă instanţă, care ar avea consecinţe foarte grave.

În această săptămână, Agenţia Internaţională de Energie Atomică a publicat un raport despre programul iranian, considerat "copleşitor" de către ministrul francez al Afacerilor Externe, Alain Juppe.

Într-un comunicat al Grupului de nivel înalt despre cooperarea franco-britanică în materie de apărare, care s-a reunit miercuri la Londra, Franţa şi Marea Britanie au exprimat preocuparea foarte vie privind dimenisunile militare ale programului nuclear iranian. Cei doi parteneri au reafirmat clara determinare ca să caute sanc-ţiuni noi şi puternice dacă Iranul refuză să coopereze în dezmembrarea programului său nuclear.

Palestina şi ONU

Ronald Lauder şi Richard Prasquier au mai cerut lui Nicolas Sarkozy să-şi reînnoiască susţinerea faţă de Israel şi să se opună "unilateralismului palestinian în Oragnizaţia Naţiunilor Unite". Franţa, ca şi Marea Britanie, a anunţat că se va abţine în timpul votării Consiliului de Securitate al ONU în ceea ce priveşte admiterea, cerută de preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, a Palestinei în calitate de membru cu drepturi depline al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Cea mai mare parte a diplomaţilor ONU se gândesc că palestinienii nu vor obţine nouă voturi din cele 15 necesare şi că Statele Unite nu vor utiliza dreptul lor de veto.

Sarkozy a propus, la rândul său, să acorde Palestinei un statut intermediar de Stat Observator, care trece printr-un vot al Adunării Generale a ONU, obţinut de palestinieni, şi nu de către Consiliul de Securitate.

Palestina a fost admisă pe 31 octombrie, cu sprijinul Franţei şi cu furia Israelui şi Washington-ului, în calitate de membru cu drepturi depline al UNESCO, organizaţia culturală a ONU cu sediul în Paris.

Franţa, care solicită reluarea rapidă a negocierilor de pace dintre Israel şi Autoritatea Palestiniană, a condamnat decizia Israelului de a accelera programul de construcţie de locuinţe în aşezările sale Cisiordania.

Un fragment de conversaţie între Nicolas Sarkozy şi omologul său american Barack Obama, cu ocazia summitului G20, auzit acceidental de reporteri, a dezvăluit starea de exasperare a celor doi lideri în ceea ce priveşte actualul guvern israelian şi a primului ministru. Astfel, preşedintele francez l-a numit pe Netanyahu un "mincinos", şi a spus că nu poate să-l vadă.

Richard Prasquier a dat asigurări că el nu a vorbit cu Nicolas Sarkozy despre acest incident. Cu toate acestea, a spus el, "preşedintele ne-a asigurat de prietenia sa pentru Statul Israel şi a spus că Franţa va face totul pentru a promova pacea".

Anul trecut, Lauder l-a criticat pe Obama că permite deteriorarea relaţiei cu Israelul

Preşedintele Congresului Internaţional al Evreilor, Ronald Lauder, l-a criticat anul trecut pe preşedintele american Barack Obama, într-o scrisoare deschisă, publicată de The Wall Street Journal şi The Washington Post. Lauder a declarat că Obama a permis o deteriorare dramatică a relaţiilor dintre Statele Unite şi Israel.

Într-un interviu acordat publicaţiei Der Spiegel, pe această temă, Lauder a spus: "Principala lui preocupare (n.r. Obama) ar trebui să fie Iranul. Regimul de la Teheran ameninţă Israelul şi întreaga lume occidentală prin planurile sale de a construi o bombă nucleară. Acesta e motivul pentru care Obama ar trebui să pună capăt duşmăniei cu Israelul".

Ronald Lauder este cel mai influent evreu din lume în acest moment, ocupând funcţia de Preşedinte al Congresului Internaţional al Evreilor

În 1994, Ronald Lauder a înfiinţat împreună cu omul de afaceri ceh Vladimir Zelezny TV Nova, însă în 1999, parteneriatul dintre cei doi s-a încheiat, Lauder acţionând în justiţie atât guvernul ceh cât şi pe Zelezny, susţinând că guvernul de la Praga i-a permis lui Vladimir Zelezny să oco-leas-că o serie de prevederi legale şi să angajeze o parte dintre vedetele postului de televiziune TV Nova la un nou post de televiziune deţinut de Zelezny.

În acest context, Ronald Lauder a cerut să se adreseze Congresului American ca persoană fizică, cerere care i-a fost aprobată. În discursul său, în faţa Congresului, Ronald Lauder a cerut încetarea relaţiilor comerciale cu Cehia, din cauza sentinţei justiţiei cehe.

În 2001, un tribunal din Cehia l-a condamnat pe Zelezny la plata unor despăgubiri în valoare de 29 milioane dolari către Ronald Lauder. În plus, Ronald Lauder a deschis o acţiune juridică împotriva guvernului ceh la un tribunal din Stockholm. În 2003, acest tribunal a decis că guvernul ceh trebuie să-i platească lui Lauder suma de 354,4 milioane dolari.

Suma a venit tocmai la momentul în care lanţul de televiziune CME se afla practic în faliment.

Ronald Lauder a fost ambasador american în Austria şi secretar de stat al apărării pentru afaceri NATO şi europene [n.n. - "Deputy Assistant Secretary of Defense for European and NATO Affaires"]. Ronald Lauder a fost preşedintele Consiliului Preşedinţilor Organizaţiilor Evreieşti Americane, preşedinte al Comitetului Public Internaţional al Organizaţiei Mondiale a Restituţiei Evreieşti şi trezorier al Congresului Mondial Evreiesc.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Sarkozy este un excelent negociator şi cred că cei doi s-au "salutat" reciproc.

    1. Da. Salutul infumuratului Sarkozy o fi fost: este un mincinos; nu pot sa-l sufar. 

    Evreii se simt amenintati ca stat de Iran?! De ce se duc cu sarumana la Szarkozy? De fapt cu menghina. Cine stie ce i-au promis astia 2 lui Sarkozy...ca Franta n-o sa urmeze dupa Italia si SArkozy o sa fie reales? Ce mizerii...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb