Şase proiecte câştigătoare la prima ediţie a Fondului Ikea pentru Mediul Urban

A.I.
Miscellanea / 8 mai 2017

Şase proiecte câştigătoare la prima ediţie a Fondului Ikea pentru Mediul Urban

Ikea România, alături de Fundaţia Comunitară Bucureşti, anunţă cele şase proiecte care vor fi finanţate în primul an cu suma totală de 394.963 de lei, potrivit unui comunicat de presă remis Redacţiei.

Pe baza rezultatelor obţinute, proiectele pot fi susţinute trei ani, cu bugete similare în fiecare an.

79 de proiecte au fost înscrise la Fondul Ikea pentru Mediul Urban, pe următoarele arii: protejarea resurselor naturale, educaţie şi conştientizare, prevenirea şi adaptarea la efectele schimbărilor climatice.

Proiectele selectate au trecut prin patru etape de selecţie: preselecţia proiectelor ce a avut la bază criterii de eligibilitate, selecţia realizată în două valuri de către un juriu independent şi interviuri cu aplicanţii de pe lista scurtă de opt de proiecte finaliste.

Din juriu au făcut parte: Dana Dobrescu, Communications Manager Unilever South Central Europe; Diana Culescu, Preşedinte Asociaţia Peisagiştilor din România; Florin Stoican, Manager Sustenabilitate & Conformitate IRI Forest Management; Mircea Ilie, Sustainability Leader Ikea România; Oana Bitan, Ofiţer Administrativ şi Financiar Ambasada Suediei; Vera Marin, Preşedinte Asociaţia pentru Tranziţie Urbană; Theodor Nica, Manager Comunicare şi Design Interior Ikea România.

Cele şase proiecte câştigătoare sunt:

Proiect: Acoperişul Verde /Asociaţia Cartier Aviaţiei. În cartierul Aviaţiei va fi construit primul acoperiş verde din ţară pe un bloc de locuinţe colective, ca o alternativă de a recupera ecologic şi tehnic plafoanele de beton ale vechilor blocuri comuniste. Experienţa va continua în anii următori pe alte blocuri, iar echipa proiectului va crea un manual de bune practici, care va putea fi folosit de autorităţile locale, dezvoltatori şi proprietari.

Proiect: Centrul pentru Agricultură şi Regenerare Urbană / Institutul de Cercetare în Permacultură din România. Oraşul Bucureşti poate da tonul în ecologie aplicată, agricultură urbană practicată cu respect pentru natură (regenerativă). Echipa proiectului propune o fermă urbană demonstrativă în comunitate, o grădină urbană comunitară organizată după modelul "plot share", un centru de cercetare, promovare şi instruire în agricultură urbană regenerativă şi o zonă de colectare şi compostare a resurselor biodegradabile (tocătură de lemn, iarbă cosită, resturi vegetale etc).

Proiect: Green Floreasca / Grup de Iniţiativă Civică Floreasca. Grupul de Iniţiativă Civică Floreasca deschide apetitul locuitorilor din cartier pentru soluţii de eficienţă energetică. Vor monta pe un bloc panouri solare, iar locuitorii cartierului Floreasca vor învăţa să reducă emisiile de CO2 atât pentru locuinţe, cât şi pentru părţile comune ale blocului în care locuiesc, în sesiuni de training-uri şi workshop-uri.

Proiect: Grădina cu Oameni / Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu

Grădina cu Oameni va fi o platformă locală care pune în legătură specialişti din domeniile asociate ecologiei, locuitorii din zonă, vizitatori şi autorităţi locale. În paralel cu platforma creată, se vor organiza acţiuni care pun accent pe dezechilibrul ecosistemului Grădinii Cişmigiu, iar un ghid de intervenţie va fi scris pentru a ajuta şi alte zone urbane cu probleme similare.

Proiect: Liliecii din mediul urban / Asociaţia Wilderness Research and Conservation

Populaţiile de lilieci pot fi folosite drept prădător natural al insectelor dăunătoare. Existenţa lor în mediul urban ajută la utilizarea de cantităţi reduse de insecticide, care au un grad de toxicitate ridicat, atât pentru oameni, cât şi pentru mediu. Cu acest proiect, echipa asociaţiei va creşte gradul de conservare al speciilor de lilieci din mediul urban şi suburban (Bucureşti şi Ilfov).

Proiect: Motivaţi să Reciclăm! / Fundaţia Motivation România

Echipa Fundaţiei Motivation va construi un atelier-şcoală de reciclare a deşeurilor din plastic, care reduce risipirea plasticului în comunitatea din Bragadiru. Plasticul colectat va fi reciclat şi transformat în obiecte utile persoanelor cu dificultăţi motorii. Mai mult, obiectele produse vor fi vândute pentru a susţine activitatea Fundaţiei.

Mircea Ilie, Sustainability Leader Magazinul Ikea Bucureşti a afirmat: "Proiectele depuse ne-au depăşit aşteptările, prin temele abordate, calitate şi modelele de implementare propuse, iar decizia finală a fost foarte dificilă. Este de ajuns să spun că dintre cele aproape 80 de aplicaţii, au trecut în etapa a doua de jurizare 30, deşi ţinta noastră iniţială a fost de 15. În final, în loc de 3-5 proiecte finanţate, vom avea 6. Am fost foarte plăcut impresionaţi de hotărârea echipelor de a-şi pune în aplicare proiectele, dovedită prin resursele adiţionale, complementare finanţării din Fond, pe care le aduc. Multe dintre ele au şi o componentă de cercetare, iar rezultatele se anunţă foarte interesante din punctul de vedere al replicării acestor proiecte şi în alte comunităţi, fiindcă mixul de soluţii pe care le propun este ceva nou pentru zona Bucureştiului, iar soluţiile definitive se vor cristaliza în ghiduri de bune practici".

Fondul Ikea pentru Mediul Urban este finanţat de Ikea România şi gestionat de către Fundaţia Comunitară Bucureşti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb