Şase şefi ai DIPI, urmăriţi penal

M.I.
Ziarul BURSA #Anticorupţie / 29 august 2016

Şase şefi ai DIPI, urmăriţi penal

Actualizare 19:25

Şase foşti şi actuali şefi în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI) au fost puşi sub urmărire penală pentru diferite fapte de corupţie, precum deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi delapidare, informează un comunicat de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Rareş Văduva, şeful DIPI, este acuzat de procurorii anticoprupţie că, prin aprobarea unor rapoarte, a schimbat destinaţia unor fonduri alocate pentru cheltuieli operative către cheltuieli de protocol.

Potrivit sursei citate, procurorii au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de următoarele persoane cu funcţii de conducere în cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI):

- Rareş Văduva, comisar şef, la data faptelor subsecretar de stat la DIPI, ulterior şi în prezent şef al DIPI, cu rang de secretar de stat, pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu, toate în formă continuată, precum şi favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei;

- Gheorghe Nicolae, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals, toate în formă continuată, precum şi două infracţiuni de abuz în serviciu, din care una în formă continuată;

- Gelu-Marin Oltean, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef al DIPI, pentru delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu;

- Nelu Zărnică, chestor principal de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DIPI, pentru deturnare de fonduri în formă continuată, fals intelectual şi uz de fals, în formă continuată;

- Gheorghe Popa, comisar şef de poliţie, la data faptelor şef adjunct al DGIPI (structură operativă a DIPI), pentru deturnare de fonduri, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată şi delapidare;

- Ioan-Dorin Popa, comisar şef, la data faptelor şef adjunct Diviziune administrativă a DIPI, pentru deturnare de fonduri, delapidare, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu, toate în formă continuată.

În ordonanţa procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt: "În cursul anului 2014, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Oltean Gelu-Marin şi-a însuşit suma de 15.000 lei, iar pentru aceasta, într-un raport întocmit ulterior, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative. Pentru a ascunde delapidarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare «secret», a unui înscris care nu conţinea nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale.

În cursul anului 2014, suspectul Popa Gheorghe, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., şi-a însuşit suma de 1.500 lei. Totodată, în aceeaşi perioadă, prin aprobarea a două rapoarte, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, a schimbat destinaţia legală a sumei totale de 1.350 lei, alocate instituţiei pentru cheltuieli operative.

Pentru a ascunde delapidarea şi deturnarea fondurilor operative, acesta a dispus, nelegal, înregistrarea în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I., nivelul de clasificare «secret», a unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale.

Suspectul Popa Ioan-Dorin, având calitatea de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unui număr de 100 de rapoarte înregistrate la D.I.P.I. în anul 2014, a schimbat, în scopul efectuării unor cheltuieli de protocol şi pentru înzestrarea instituţiei - cheltuieli care nu au fost circumscrise activităţilor, acţiunilor sau misiunilor cu caracter informativ-operativ, destinaţia legală a sumei totale de 210.045,94 lei, alocate instituţiei pentru fonduri operative. Sub pretextul unor cheltuieli operative, acesta şi-a însuşit suma de 44.833,44 lei. Pentru a ascunde deturnarea şi delapidarea de fonduri, acesta a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I.

Folosind acelaşi mod de operare, în cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., suspectul Nicolae Gheorghe şi-a însuşit mai multe sume de bani, în total 10.000 lei, iar pentru acesta, în patru rapoarte, a atestat în fals existenţa unor cheltuieli operative. Printr-o dispoziţie emisă în anul 2015, în mod nelegal, a permis distrugerea mai multor rapoarte privind efectuarea unor cheltuieli operative, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale D.I.P.I. de a asigura respectarea legislaţiei privind informaţiile clasificate şi de păstrare a documentelor financiar-contabile justificative.

În cursul anului 2015, în calitate de ordonator de credite asupra fondurilor operative ale D.I.P.I., prin aprobarea unor rapoarte, suspectul Văduva Rareş a schimbat destinaţia legală a sumei totale de 13.476,22 lei, alocată instituţiei pentru cheltuieli operative, banii fiind îndreptaţi către cheltuieli de protocol. Necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în fals. În acest context, suma de 4.002 lei a fost solicitată printr-un raport, de suspectul Zărnică Nelu. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, suspectul Văduva Rareş a dispus, cu încălcarea legii, înregistrarea unor înscrisuri care nu conţineau nicio informaţie a cărei divulgare să fie de natură a produce daune securităţii naţionale, în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I. Astfel a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice".

Procurorii mai susţin că, în cursul anului 2016, Văduva Rareş, în calitate de secretar de stat în cadrul D.I.P.I., a refuzat, cu încălcarea legii, declanşarea procedurii de declasificare a înscrisurilor reţinute ca mijloace de probă în dosarul nr. 20/P/2016, al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în scopul excluderii probelor care dovedesc vinovăţia persoanelor inculpate în respectiva cauză penală.

DNA precizează: "Fiind avertizat asupra consecinţelor faptei sale, a refuzat să pună la dispoziţia procurorului o serie de înscrisuri, a căror predare fusese dispusă conform Codului de procedură penală, în dosarul menţionat".

Celor şase li s-au adus astăzi la cunoştinţă calitatea procesuală de suspect şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile articolului 307 Cod de procedură penală.

În cauză se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.

Procurorii mai precizează că, pentru fapte similare, Gheorghe Nicolae şi Nelu Zărnică, au fost trimişi în judecată în dosarul din care a fost disjunsă prezenta cauză.

(S.A.)

-----------

Actualizare 17:45 Cioloş îl demite pe şeful DGIPI, Rareş Văduva

Premierul Dacian Cioloş a anunţat demiterea secretarului de stat în MAI Rareş Văduva, şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din Ministerul de Interne, care a fost pus astăzi sub acuzare de procurorii DNA.

În următoarele ore urmează să fie numit un alt şef al DIPI, informează Digi24.ro. Rareş Văduva este cercetat penal de DNA pentru favorizarea infractorului, abuz în serviciu şi obstrucţionarea justiţiei. Procurorii mai verifică modul în care au fost cheltuiţi banii serviciului de informaţii al MAI.

(S.A.)

----------

Actualizare 17:20 Fostul şef al DGIPI, Gelu Oltean, chemat la DNA

Fostul şef al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Gelu Oltean, s-a prezentat astăzi la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, potrivit televiziunilor de ştiri.

Fostul şef al DIPI, Gelu Oltean a declarat la ieşirea de la DNA, că are calitatea de suspect.

El nu a dorit să facă alte comentarii pe acest subiect.

Oltean s-a prezentat la DNA unde a stat mai puţin de o jumătate de oră.

(L.B.)

---------

Actualizare 13:54 DNA: Anchetă în cazul unor persoane cu funcţii de conducere şi angajaţi în cadrul DGIPI

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA, n.r.) au dispus efectuarea urmăririi penale pentru mai multe infracţiuni, între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului şi obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI, n.r.) - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), între care şi persoane care deţin sau au deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie, potrivit unui comunicat de presă trimis redacţiei.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale pentru suspiciunea săvârşirii mai multor tipuri de infracţiuni între care deturnare de fonduri, abuz în serviciu, fals intelectual şi uz de fals, delapidare, favorizarea făptuitorului, obstrucţionarea justiţiei, fapte ce ar fi fost comise de angajaţi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne - Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă (DIPI), între care şi persoane care deţin/au deţinut funcţii de conducere în respectiva instituţie. Prezentul dosar s-a constituit prin disjungere din dosarul nr. 20/P/2016, mediatizat prin comunicatul nr 634/VIII/3 din 11 mai 2016, după trimiterea în judecată a mai multor persoane", se arată în comunicat.

Procurorii au reţinut că, în perioada 2014 - 2015, persoane cu funcţii de conducere din DIPI au aprobat mai multe rapoarte prin care a fost schimbată destinaţia unor sume de bani ce erau alocate pentru cheltuieli operative.

"Astfel, banii ce urmau să fie folosiţi pentru acţiuni sau misiuni cu caracter informativ-operativ au fost îndreptaţi către cheltuieli de protocol ori pentru înzestrarea instituţiei. În acest sens, necesitatea efectuării unor cheltuieli operative a fost atestată în mod fals. În aceeaşi perioadă, sub pretextul efectuării unor cheltuieli operative nereale, funcţionari din DIPI şi-au însuşit sume de bani şi produse. Pentru a ascunde deturnarea de fonduri, persoane din conducerea instituţiei au dispus clasificarea unor informaţii şi înregistrarea unor înscrisuri în evidenţele documentelor secrete de stat ale D.I.P.I, deşi divulgarea lor nu ar fi fost de natură să producă daune securităţii naţionale", precizează DNA.

Sursa citată menţionează că aceste demersuri au fost făcute cu încălcarea prevederilor legale, fiind cauzată o vătămare a interesului legitim al statului român de a asigura transparenţa utilizării resurselor materiale ale instituţiilor publice.

(M.I.)

--------

Actualizare 09:50 Rareş Văduva a fost pus sub acuzare

Rareş Văduva a fost pus sub acuzare pentru favorizarea infractorului, deturnare de fonduri, abuz în serviciu şi obstrucţionarea justiţiei, transmite Digi24.

Dosarul ar fi disjuns din dosarul în care sunt anchetaţi Gabriel Oprea şi fostul şef al DGIPI.

El a părăsit sediul DNA după circa jumătate de oră, conform sursei citate.

(M.I.)

-------

Rareş Văduva, şeful Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă (DGIPI, n.r), s-a prezentat astăzi la DNA, potrivit Digi 24.

La intrarea în DNA, Rareş Văduva nu a dorit să facă declaraţii în legătură cu dosarul în care a fost citat. El a spus doar că nu ştie în ce calitate a fost chemat, conform sursei citate.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb