Savanţii s-au adunat pentru dezvăluirea bozonului Higgs

Vlad F. Dumea
Cultură / 4 iulie 2012

UPDATE

Cercetătorii adunaţi la CERN au anunţat descoperirea unui nou bozon cu masă de 125,3 +/- 0,6 GeV, la nivel de încredere 5-sigma.

Florin Buzatu, directorul general al Institutului de Fizică Atomică a catalogat descoperirea drept un mare pas înainte, care, deşi nu este 100% sigur, este confirmat pe două surse diferite.

--------------------

Savanţii s-au adunat, astăzi, la cel mai mare accelerator de particule din lume, să dezvăluie ceea ce se aşteaptă să fie cea mai clară dovadă a existenţei particulei subatomice nemaivăzută până acum - o particulă care s-ar putea dovedi să fie mitica particulă Higgs, relatează MSNBC.

Zvonurile sugerează că savanţii vor raporta observaţiile unei particule până acum necunoscute, care se potriveşte caracteristicilor bozonului Higgs, la un nivel de încredere care ar satisface majoritatea persoanelor, dacă nu chiar toţi oamenii de ştiinţă din domeniu. În decembrie, echipele din spatele experimentelor acceleratorului LHC, ATLAS şi CMS, au raportat observarea unor "semne îmbietoare" despre Higgs şi, de atunci, experimentele au dublat volumul de date, colectate de la sute de trilioane de coliziuni de protoni la energii înalte.

"Să spui că ai descoperit Higgs...este o poveste complicată", a afirmat fizicianul John Ellis, în cadrul unui video pregătit înaintea informării de astăzi, adăugând: "Una este să observi dovezi ale unei noi particule, însă trebuie să verifici dacă are toate proprietăţile potrivite. Şi să verifici dacă are toate proprietăţile potrivite necesite multă muncă de echipă".

Identificarea şi studierea bozonului Higgs este principalul obiectiv al proiectului LHC, în valoare de 10 miliarde de dolari. Este singura particulă subatomică fundamentală prezisă de teoria actuală privind structura subatomică a cosmosului, cunoscută drept Modelul Standard, care încă nu a fost descoperită. Ipoteza privind existenţa sa a fost emisă în anii 1960 de către fizicianul britanic Peter Higgs, împreună cu alţii, ca parte a mecanismului de explicare de ce unele particule au masă, iar altele nu.

O confirmare a descoperirii lui Higgs ar putea deschide calea pentru studii ce abordează cotloane mai ciudate din fizică, precum ideea că universul ar avea şase sau şapte dimensiuni, sau pretenţia că ar trebui să existe un partener nevăzut supersimetric pentru fiecare din particulele subatomice care au fost detectate, ori ceea din ce este făcută materia neagră.

Descoperirea l-ar mai trimite pe Peter Higgs, care încă este activ în domeniu, la vârsta de 83 de ani, în topul posibililor nominalizaţi pentru premiul Nobel în fizică.

Pentru anunţarea descoperirii în mod formal, rezultatele de la LHC ar trebui să atingă nivelul de încredere 5-sigma, care reprezintă că este doar o şansă din 3 milioane ca rezultatele să fie erori statistice. Mai devreme, în această săptămână, cercetărorii de la Fermilab din Illinois au împărtăşit ceea ce au spus că sunt rezultatele finale ale acceleratorului Tetravon, care a fost eclipsat de către LHC şi închis, anul trecut. Rezultatele în odiseea lor Higgs au avut un nivel de doar 2,5-sigma - nu destul pentru a fi considerat descoperire adevărată.

Chiar dacă rezultatele de astăzi de la LHC nu vor depăşi bariera 5-sigma, cercetătorii se aşteaptă să atingă acest nivel până la finalul anului.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb