Saxo a publicat perspectiva trimestrială pentru T3 2023 pentru pieţele globale

D.R.
Macroeconomie / 6 iulie 2023

Saxo a publicat perspectiva trimestrială pentru T3 2023 pentru pieţele globale

Saxo, specialistul în tranzacţionare şi investiţii online, şi-a publicat astăzi perspectiva trimestrială pentru T3 2023 pentru pieţele globale, inclusiv idei de tranzacţionare care acoperă acţiuni, valută, valute, mărfuri şi obligaţiuni, precum şi o serie de teme macro-centrale care afectează portofoliile clienţilor, informează un comunicat de presă, remis astăzi.

Apariţia noilor tehnologii are un impact atât pozitiv, cât şi negativ asupra societăţii, iar acest lucru e corect şi pentru inteligenţa artificială (AI) - care a luat lumea cu asalt în ultimele câteva luni. La rândul său, perspectiva Saxo Bank pentru trimestrul al III-lea analizează mai atent impactul actual pe piaţă al temei AI pe pieţe din întreaga lume. În timp ce directorul de investiţii al Saxo, Steen Jakobsen, recunoaşte că există "potenţial ca AI generativă să crească productivitatea în timp", el avertizează că "piaţa face paşi rapizi în alegerea câştigătorilor, iar evaluările actuale scad deja prea mult din presupusele câştiguri viitoare pe termen lung."

Pe fondul macroeconomic mai larg, Jakobsen spune că participanţii de pe piaţă fac o greşeală crezând că ciclul actual al pieţei se va desfăşura ca şi cele anterioare.

"După pandemia de COVID-19, mulţi oameni cred că economia revine la un drum normal. Ei cred că ratele scăzute ale dobânzilor vor continua să susţină creşterea şi că este posibilă o "aterizare soft". Acest punct de vedere este naiv. Economia este în prezent încărcată cu datorii în exces, iar evaluările activelor sunt la maxime istorice", adaugă el. "O aterizare lină este foarte puţin probabilă în acest mediu şi, ca şi concept economic, este extrem de rară." La începutul acestui an, pieţele anticipau că economia se prăbuşeşte, dar apariţia sistemelor avansate de inteligenţă artificială s-a dovedit a influenţa jocul, spune şeful Strategiei de capitaluri proprii al Saxo, Peter Garnry. "Aproximativ în aceeaşi perioadă de maxim pesimism în jurul economiei şi pariuri pe reduceri agresive ale ratelor, OpenAI şi-a lansat sistemul GPT-4 AI, iar 2023 nu a mai fost niciodată acelaşi."

Creşterea generată de AI a împins piaţa de acţiuni din SUA la noi extreme, în timp ce interesul pentru industriile adiacente AI a crescut şi el. Coşul tematic de semiconductori de la Saxo a crescut cu 39,8% până la jumătatea lunii iunie, în timp ce tema noastră de AI este cea mai accesată cercetare de acţiuni. "Deşi este prea devreme pentru a genera o bula generală, industria semiconductoarelor arată în mod clar un comportament asemănător unui bule, iar evaluările acţiunilor companiilor de semiconductori sunt cele mai ridicate din 2010, măsurând EV/EBITDA pe 12 luni". În ultimii ani, factorii de decizie din China au dezvăluit mai multe iniţiative strategice pentru a propulsa ţara în prim-planul inovaţiei AI. Redmond Wong, Strategist pentru zona extinsă China la Saxo, explorează provocările şi oportunităţile pentru China în domeniul AI generativă şi impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra economiei în general. "China îşi propune să promoveze un cerc virtuos al creşterii economice prin inovarea tehnologiei, aplicarea tehnologiei, inovarea modelului de afaceri, creşterea productivităţii, creşterea economică şi investiţiile suplimentare în tehnologie", explică el. Cu toate acestea, "AI generativă necesită un nou nivel de sofisticare şi putere de calcul", iar "rămînerea în urmă în inovarea tehnologică ar putea perturba acest cerc virtuos şi ar putea duce la scăderea productivităţii, împiedicând în cele din urmă dezvoltarea economică". Acest lucru este ameninţat şi mai mult de tensiunile geopolitice în curs, de succesul descoperirilor generative ale inteligenţei artificiale în Statele Unite, precum şi de redresarea economică mai lentă decât se aştepta a Chinei. Investitorii care evaluează China "ar trebui să recunoască provocările generate de inteligenţa artificială generativă şi, în acelaşi timp, potenţialele perspective de investiţii în companiile pregătite să valorifice aceste schimbări transformatoare".

Startegul macro de la Saxo, Charu Chanana, analizează expertiza Japoniei în fabricarea semiconductoarelor şi integrarea robotică, sugerând că acestea ar putea fi fundamentul unei prezenţe foarte puternice în AI. Acţiunile japoneze şi inteligenţa artificială combină cele mai puternice două teme ale pieţei din acest an: "potenţialul de inovare se adaugă celorlaltor forţe potrivnice care se aliniază pentru acţiunile japoneze şi aduce o serie de oportunităţi suplimentare de investiţii în Japonia".

"Cu istoria sa de a fi lider în cercetarea şi inovarea tehnologică, Japonia are potenţialul de a umple golurile şi de a ajuta companiile globale de semiconductori să reducă riscurile în timp ce încearcă să-şi mute operaţiunile departe de China şi Taiwan." În plus, "Cel mai mare potenţial al Japoniei ar putea fi reunirea succesului său în robotică cu noi oferte de inteligenţă artificială pentru a crea o tehnologie complet nouă care poate schimba faţa economiei globale".

Mads Eberhardt, analist de criptomonede la Saxo, aruncă o privire mai atentă asupra febrei AI care a invadat pieţele: "observăm asemănări remarcabile între cripto şi ascensiunea recentă a AI, inclusiv strada aparent unidirecţională a capitalului care curge către orice AI". Investitorii retail, în special, îşi vor continua să-şi îndrepte atenţia asupra temei, deoarece "se bucură de pieţele cu risc/recompensă mai mare, similar acţiunilor cripto şi "meme", în care investitorii retail sunt foarte dominanţi". Cu toate acestea, "piaţa îşi va reevalua în cele din urmă proiecţia impactului pe termen scurt al inteligenţei artificiale, pe măsură ce tehnologia se maturizează mai lent decât se aştepta şi alte provocări devin evidente, inclusiv incertitudinea de reglementare, de care este probabil să sufere AI, aşa cum se întâmplă şi cu criptomonedele."

Hans Oudshoorn, coach de investiţii la Saxo, subliniază modul în care investitorii pot obţine expunere la AI prin intermediul ETF-urilor care oferă o diversificare considerabilă. O modalitate de a obţine expunerea la AI este prin "Cei 7 magnifici" - Amazon, Alphabet (Google), Apple, Meta, Microsoft, Nvidia şi Tesla. "Toate aceste companii joacă un rol cheie în dezvoltarea şi aplicarea AI, dar merită să ne amintim că motorul cheie al câştigurilor lor nu este încă AI." Cu toate acestea, "investitorii ar trebui să recunoască, de asemenea, că investiţia în acţiuni individuale este, în general, mai riscantă decât investiţia diversificată printr-un fond mutual sau ETF".

"Riscurile cheie de luat în considerare atunci când investiţi în acţiuni legate de AI sunt în mod firesc riscul de piaţă în sine, dar şi evaluarea exagerată a acţiunilor pentru acest sector, care reprezintă un risc cheie şi ar putea fi declanşat în cazul în care ratele dobânzilor vor creşte în continuare. Aşteptările de creştere sunt foarte mari pentru aceste companii, ceea ce înseamnă că sezonul de profituri în trimestrul care urmează reprezintă un test cheie al acestor aşteptări. Majoritatea companiilor legate de AI au sediul în SUA şi, prin urmare, există un risc considerabil al USD pe această temă."

În valute, şeful Strategiei FX la Saxo, John Hardy, observă că scurt-urile în USD ar putea fi setate pentru o verificare urâtă a realităţii dacă economia SUA rămâne rezistentă şi inflaţia de bază rămâne lipicioasă, posibil implicând ambele părţi ale "zâmbetului USD" care conduc USD putere. "Turmulile bancare au reprezentat o piatră de hotar care a indicat în direcţia înăspririi în continuare a creditului, care va duce în cele din urmă la o încetinire economică, dar se pare că "în cele din urmă" se va dovedi mult mai departe la orizont decât am anticipat."

"În T3, convingerea noastră este că pieţele sunt prea încrezătoare în rezultatele benigne ale inflaţiei şi, prin urmare, ale politicii băncii centrale. Acest lucru ar putea angaja una sau chiar ambele părţi ale zâmbetului USD. Cu sentimentul de risc global aproape de euforie de la sfârşitul trimestrului al doilea, urmărim indicatorul de referinţă pe 10 ani al Trezoreriei SUA, care ar ameninţa o verificare a realităţii şi ar spori şi USD pe trecerea la noi maxime ale ciclului." O altă piaţă de interes deosebit este Japonia. "Politica monetară uşoară a Băncii Japoniei (BoJ) este probabil unul dintre pilonii cheie care ajută la susţinerea lichidităţii globale puternice şi a sentimentului pozitiv de risc, care a făcut ca pieţele să revină atât de agresiv în urma turbulenţelor din martie, în special din cauza entuziasmului pentru acţiunile japoneze." "În mod curios, de la sfârşitul lunii iunie, volatilitatea implicită a opţiunilor şi declinarea opţiunilor în JPY sugerează o retragere a credinţei în potenţialul oricărei volatilităţi JPY. JPY este cea mai întinsă dintre toate monedele din punct de vedere al valorii, iar dacă piaţa de obligaţiuni este greşită în privinţa ciclului, piaţa s-ar putea dovedi greşită în ceea ce priveşte scăderea JPY-ului pe riscul unei ruperi de baraj din partea BoJ."

Ole Hansen, şeful Strategiei pentru mărfuri la Saxo, sugerează că sectorul pare să înceapă al treilea trimestru pe o bază mai fermă, după ce lunile întregi de slăbiciune au înregistrat o inversare parţială în luna iunie.

"În pofida îngrijorărilor continue legate de cerere, conduse de preocupările privind recesiunea din Statele Unite şi Europa, sectorul energetic rezistă - susţinut de reducerea unilaterală a producţiei din Arabia Saudită, creşterea marjelor de rafinărie în sezonul de vârf al cererii de vară şi credinţa speculativă a comercianţilor şi investitorilor în creştere, preţurile fiind aproape de cel mai slab nivel din ultimii zece ani, reducând astfel riscul vânzărilor suplimentare agresive legate de macroeconomic."

Ole Hansen observă că câştigurile puternice au fost uneori determinate de un dolar american mai slab, dar evoluţiile specifice din fiecare sector au cântărit şi ele în ecuaţie. Cel mai îngrijorător este riscul de creştere a preţurilor la alimente în toamnă, deoarece mai multe regiuni cheie în creştere se luptă cu condiţiile meteorologice calde şi uscate declanşate de primul model meteorologic El Niño din ultimii ani.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. "O aterizare lină este foarte puţin probabilă"

    ABSOLUT CORECT,

    industria de armament,energia si alimentele e OK 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb