Ţările din Europa Centrală şi de Est ar putea avea parte de afluxuri sănătoase de capital, în cazul unui Brexit (ieşirea din Uniunea Europeană), arată Simon Fasdal, Head of Fixed Income Trading Saxo Bank, în cadrul unui raport.
Acesta notează: "Dacă va exista un Brexit, cum va fi afectat afluxul de capital către ţările CEE şi cum ar putea reacţiona piaţa de obligaţiuni? Este dificil de prezis, în ciuda unei presupuneri de risk off (sentiment negativ) generalizat după Brexit, nu sunt convins în totalitate că Europa de Est va avea de suferit în ce priveşte fluxul de capital. Un scenariu ar fi ieşirea activelor mai riscante bazate pe euro şi o trecere la siguranţă, către obligaţiunile şi valutele mai bine evaluate, departe de epicentru (EUR şi GBP).
De exemplu, dacă România ar plănui să emită obligaţiuni în străinătate, nu ar avea probleme în plasarea datoriei, apreciază Simon Fasdal: "Într-un scenariu complet risk off ar apărea o trecere la siguranţă, situaţie în care obligaţiunile guvernamentale în general vor avea de beneficiat de pe urma fluxurilor pozitive de capital. Există şi riscul ca investitorii să fie prudenţi în legătură cu Europa de Est, din cauza nesiguranţei viitorului zonei euro. Dar acestea fiind spuse, performanţa bună observată în economiile est europene, cum e şi România, reprezintă fără îndoială un bun argument pentru a adăuga aceste active în caz de lichidare".
Totuşi, turbulenţele de pe piaţă pot întotdeauna să ridice spread-urile şi să genereze o performanţă proastă, mai pecizează analistul, adăugând: "Credem că un Brexit, urmat de o perspectivă negativă pentru Europa şi Marea Britanie, va menţine pentru mai multă vreme mediul global de randament scăzut, de pe urma căruia vor avea beneficii pieţele de obligaţiuni din pieţele emergente, cum sunt obligaţiunile ruseşti. Un factor de risc este o lichidare generală a valutelor în pieţele emergente, dar nu cred că acesta e un scenariu cu risc ridicat".
Dacă vom avea un vot anti-Brexit, analistul Saxo Bank apreciază că vom observa un important risk on (sentiment pozitiv), mai ales la capitalurile proprii: "Mă aştept, de asemenea, ca randamentele de bază să crească semnificativ în Europa şi un optimism total să cuprindă pieţele. În acel caz, activele din Europa de Est - şi România, desigur - cu scadenţe mai mici şi un risc un pic mai mare sunt de preferat. Ar putea apărea reducerea marjei de credit, iar de acest lucru vor beneficia pieţele emergente în general.
Vă întrebaţi, desigur, dacă asta ar afecta preţul şi oportunităţile de a vinde obligaţiuni, atât corporative, cât şi guvernamentale, în Polonia, Ungaria, România, Cehia, Rusia? Nu, doar un termen mai lung, dacă piaţa intră într-o stare pozitivă, de vară, Fed-ul va fi vigilent din nou, iar asta ar putea da tonul unui ciclu prost pentru pieţele emergente şi ar afecta în mod negativ unele ţări est europene".
Pe de altă parte, Brexitul este un fenomen pe termen scurt, se mai arată în raportul citat: "Adevăratul pericol se află în discuţia ce urmează în alte ţări după un Brexit. Există, în general, o puternică opoziţie faţă de politicienii din zona Euro, iar acest lucru poate încuraja alte ţări să opteze pentru ieşire, ca protest faţă de puterea de decizie a politicienilor europeni".
Potrivit lui Steen Jakobsen, Economist-şef & CIO Saxo Bank, piaţa prognozează o scădere de 4-5% a lirei sterline (GBP) imediat dacă Marea Britanie votează să plece şi încă 10-15% pe perioada următoare: "Cel mai probabil sectorul bancar va fi lovit grav căci majoritatea băncilor importante ce operează în Marea Britanie funcţionează sub UE. Acest lucru n-ar mai fi valabil, în consecinţă va creşte destul de dramatic costul afacerilor.
Un GBP mai slab ar ajuta companiile de export, deci acestea ar fi beneficiarii principali... Şi cum indicele FTSE100 este aproape numai minerit şi export, bursa se va confrunta cu două forţe care se opun... În scădere pe baza nesiguranţei şi în creştere pe baza unei GBP mai slabe...
În general un vot Brexit va creşte volatilitatea după vot, dar mă îndoiesc că desprinderea va fi atât de dramatică precum majoritatea aşa-zişilor experţi spun că ar fi".
În opinia economistului Saxo, Marea Britanie va rămâne un puternic partener financiar şi politic pentru Europa şi, cum Europa are un excedent masiv cu Marea Britanie, acesta se îndoieşte că UE va dori să impună bariere.
Dacă Marea Britanie votează să nu părăsească UE, nu înseamnă neapărat că pericolul a trecut pentru UE pentru că primul ministru David Cameron, înainte de stabilirea prezentului referendum, a făcut un acord cu UE care transformă Europa într-o Europă pe două niveluri, apreciază Steen Jakobsen: "De ce? Pentru că acum există reguli care se aplică doar pentru Marea Britanie, în timp ce restul UE are reguli diferite. Privind în urmă, nu cred că a fost cea mai inteligentă alegere din partea UE pentru că vine sfârşitul lunii iunie şi, dacă Marea Britanie rămâne, ştiu cel puţin două ţări care vor vrea să aibă şi ele parte de reguli diferenţiate. Gândiţi-vă la Ungaria, gândiţi-vă la Croaţia, gândiţi-vă la membrii mai noi ai UE cum e Polonia. Toate aceste ţări vor veni la masă şi vor cere un acord separat.
Totul fiind egal, ne confruntăm cu zgomot şi volatilitate pe termen scurt pe măsură ce ne apropiem de 23 iunie.
Cred că, pe termen lung, destinul Marii Britanii este decis de modul în care abordează problemele fundamentale din economie, dar în general cred că Europa este atacată orice s-ar întâmpla pentru că Europa trebuie să se redefinească. Cu Marea Britanie în UE va exista o Europă pe două niveluri; cu Marea Britanie în afara UE cu siguranţă vor apărea discuţii despre destrămarea Europei. Eu însumi sunt un ferm susţinător al UE, dar probabil - spre deosebire de ceea ce spune Comisia - eu cred ca problema lor acum e că există prea mult UE şi e nevoie să fie mai puţin, în timp ce UE continuă să spună că problema cu UE este că nu e îndeajuns UE, că e prea puţin. Să vedem, aşadar, cine va câştiga în final, însă va fi o luptă strânsă, acesta fiind de departe unul dintre cele mai importante momente din agenda acestui an".
În cazul unui vot pentru a rămâne, în opinia analistului citat, va exista o redresare în cazul metalelor preţioase: "Randamentele vor scădea... Probabil va exista o mică sărbătorire pe piaţa de capital, iar GBP va avea parte de o redresare pe termen scurt, dar e important de observat faptul că GBP, şi întreaga economie britanică, este mai dependentă de modul în care îşi vor rezolva deficitul dublu şi economia bazată pe servicii pe parcursul următorilor trei ani decât de vot în sine.
Oricare ar fi rezultatul, adevărata consecinţă va veni după vot căci Europa, UE, trebuie să se redefinească fie cu Marea Britanie cu totul în interiorul său sau fără Marea Britanie".
Conform Saxo Bank, această muncă abia a început pe frontul politic, iar acest lucru înseamnă probabil mult mai mult pentru pieţe.